Guvernul României

ENEL recunoaşte: Facem manevre, ce nu-nţelegeţi?

Numeroasele întreruperi de curent au ars bugetele comunelor la buzunar
Firma ENEL se poartă ca un stăpân în raport cu clienţii şi cu autorităţile Statului. De la repetatele întreruperi de curent şi până la obligaţia primăriilor de a plăti investiţiile necesare racordării la reţea, în locul patronatului italian, ENEL adoptă aceeaşi atitudine arogantă atunci când vine vorba de explicaţii. Atunci când, totuşi, aceştia se sinchisesc să răspundă, replicile sunt, aşa cum veţi vedea în rândurile ce urmează, arogante şi monosilabice. Spre exemplu, de mai bine de o lună, locuitorii din comuna Crucea, din Constanţa, trăiesc dimineaţă de dimineaţă un calvar. Jurnaliştii DEZVĂLUIRI au stat de vorbă cu primarul localităţii, Gheorghe Frigioi, care a relatat o poveste pe cât de greu de crezut, pe atât de reală. În fiecare dimineaţă din ultima lună, curentul este înterupt de nenumărate ori. Edilul le-a cerut explicaţii reprezentanţilor firmei, care i-au răspuns sec: “Facem manevre! Dacă nu înţelegeţi e problema dumneavoastră”.

Un articol de Andreea PAVEL

Calculatoare arse, angajaţi rămaşi peste program, blocarea corespondenţei

Între 07:00-10:00 dimineaţa şi după-amiaza dupa ora 15:00, au loc nenumărate întreruperi de curent, exact atunci când, spre exemplu, angajaţii primăriei nu numai că îşi încep activitatea, dar primesc sau trimit corespondenţa, unul dintre cele mai importante aspecte în cadrul unei administraţii locale. “Angajaţii pur şi simplu nu-şi pot face treaba! În fiecare zi, cam de o lună încoace, se stinge şi se aprinde lumina, ca şi cum s-ar juca un copil cu întrerupătorul. Ni s-au ars calculatoarele, suntem nevoiţi să ne sistăm activităţile şi de multe ori întârziem cu anumite lucruri pe care le avem de făcut în ziua respectivă. Este inadmisibil ce se întâmplă, asta ca să nu mai vorbim de pretenţiile pe care le au şi de tarifele pe care le practică. Dacă tu, în schimb, întârzii o singură zi cu plata, ţi-a tăiat lumina imediat, dar în momentul în care ei îţi fac asta, se pare că nu e absolut nici o problemă”, ne-a declarat edilul comunei. Acesta a mai vorbit şi despre daunele pe care numărul mare de întreruperi successive le-a creat: calculatoare arse, pierderea sau blocarea scrisorilor electronice importante, ori faptul că anagajaţii sunt nevoiţi uneori să rămână peste program pentru a-şi finaliza activităţile de pe ordinea de zi.

ENEL: Facem manevre, ce nu înţelegeţi?!

Şi pentru ca tabloul tipic românesc să fie complet, iată şi replica tupeistă pe care, conform spuselor acestuia, primarul din comuna Crucea a primit-o într-o dimineaţă de la reprezentanţii ENEL Electrica: “Facem manevre! Dacă nu înţelegeţi ce înseamnă manevră, e problema dumneavoastră”. “Da, mi-au spus că fac manevre. Ce să le mai spui când auzi o astfel de replică?!”, a declarat Gheorghe Frigioi. Şi cum spuneam în rândurile de mai sus, problema este cât se poate de reală, deşi incredibilă. În timpul discuţiei jurnaliştilor cu edilul localităţii, în jurul orei 09:35, lumina a fost întreruptă timp de şapte minute. Şi da, pe nepusă masă, exact când se discuta problema întreruperii curentului electric şi când secretara primarului scotea la imprimantă un document în posesia căruia trebuia să intrăm. Ironic, referitor serviciul de electrificare. Culmea tupeului este că cei care vizitează site-ul ENEL, vor găsi, printre alte laude, următorul citat, referitor la calitatea serviciilor şi a produselor: “Activităţile Enel au ca scop satisfacţia şi protecţia clienţilor săi, acordându-se o atenţie deosebită oricăror solicitări care ar putea îmbunătăţi calitatea produselor şi a serviciilor. Din acest motiv, Enel îşi intensifică activităţile de cercetare, dezvoltare şi marketing în vederea atingerii celor mai înalte standarde de calitate pentru serviciile si produsele sale”. Şi cu manevra cum rămâne?

Primarii, ţapi ispăşitori când oamenii intră-n beznă

“Li s-au dat atâtea drepturi, sunt practic stat în stat, preţurile sunt cum sunt, iar serviciile de ultimă speţă. Nu se ocupă de îngrijirea reţelelor electrice şi e vai de capul tău dacă întârzii o zi cu plata facturii, deşi ei, în situaţii precum acestea, îţi strică bunuri cu o valoare materială mult mai mare decât penalizările pentru o zi de neplată. Şi nici măcar nu le pasă! I-am sunat, am stat cu ei la telefon jumătate de oră să le explic faptul că ceea ce se întâmplă nu e normal şi primăria, dar mai ales localnicii au de suferit! Degeaba. Şi cel mai revoltător aspect este că nu le pot face nimic, din funcţia de edil. Rămâne doar să-i sun şi să mă cert cu ei zilnic”, a mai declarat primarul comunei Crucea.
O declaraţie similară a fost citată de presa locală şi aparţine lui Radu Mazăre, primarul Constanţei. În urmă cu un an, atunci când cu o situaţie asemănătoare se confruntau şi locuitorii anumitor cartiere din oraşul Constanţa, Mazăre a declarat că nu iluminatul public este cel cu probleme, pentru că în majoritate apaţine de primărie, ci zonele dependente de transformatoarele Electrica: ”Am înţeles că la Electrica nu s-au mai făcut de mult investiţii în transformatoare”, declara Mazăre. Deşi acesta a purtat discuţii cu reprezentanţii firmei italiene, Mazăre a mărturisit că nu le poate face nimic, dat fiind faptul că la mijloc este vorba de o firmă privată şi deci, implicit, o relaţie directă între abonaţii ENEL şi firmă. La fel ca şi Gheorghe Frigioi, şi restul constănţenilor, şi Radu  Mazăre a rămas de nenumărate ori fără lumină când era în baie, dormitor, sau biroul de la Primărie.  

ENEL îşi umple buzunarele pe bani publici

Un alt aspect revoltător este faptul că în momentul în care administraţiile locale doresc extinderea reţelei de curent electric sunt nevoite, din nou, să suporte tupeul reprezentanţilot ENEL Electrica. De ce? Foarte simplu, pentru că reprezentanţii firmei nu sunt dispuşi să facă nici o investiţie şi le impun primarilor să achiziţioneze, din buzunarul bugetului local, atât transformatoarele, cablurile, stâlpii cât şi restul achiziţiilor ce se impun lucrării, pentru ca mai apoi, ENEL să vină şi să beneficieze de banii pe care localnicii îi plătesc în schimbul abonamentului. Altfel spus, din bani publici, primarii sunt nevoiţi să dezvolte afacerea ENEL. Şi asta în condiţiile în care localnicii nu cunosc aceste aspecte, ci tot ceea ce ştiu ei este că edilii sunt obligaţi să le asigure confortul necesar. Şi cum apa, canalizarea şi curentul electric sunt primii paşi către modernizarea unei comune, iată cum ENEL este singurul beneficiar în dezavantajosul contract semnat cu Statul Român, la privatizarea firmei.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top