Afaceri Europene

ENEL blochează investițiile CN ACN

Reprezentanţii Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile (CN ACN) Constanţa au anunţat vineri 6 decembrie a.c., că au în derulare două proiecte importante finanţate cu fonduri europene. După analiza activității CN ACN, directorul Daniel Georgescu(foto) a detaliat aspecte legate de proiectul „Modernizarea sistemului de gospodărire calitativă a apei din canalele navigabile, prin montarea de staţii automate de monitorizare a calităţii apei”. Ce nu s-a știut până acum este faptul că de ani de zile populația Constanței, din anumite cartiere, consuma apă direct din Canalul Dunăre- Marea Neagră, fără ca această apă să îndeplinească normele sanitare. În consecință CN ACN a luat măsura de a soluționa această problemă, proiectul urmând a fi finalizat abia în prima parte a anului viitor. Proiectul este blocat deocamdată din lipsa unui aviz din partea celor de la ENEL care tergiversează inexplicabil soluționarea acestei probleme.

Un articol de Ștefan KOSTOFF

„Nu din cauza noastră sau a executantului nu va fi finalizat în acest an, ci pentru că la orice lucrare pe care o facem avem nevoie de avize de la anumite societăţi, cum este în cazul de față ENEL-ul”, declarat  directorul CN ACN.
Rolul acestui sistem de stații este de a reduce impactul asupra mediului datorat exploatării navelor aflate în tranzit pe canalele navigabile, nave care, de când s-a dat în exploatare Canalul Dunăre-Marea Neagră, nu au fost niciodată monitorizate în ceea ce privește poluarea apei cu reziduuri provenite din santine, tancuri de balast sau alt fel de substanțe poluante rezultate activității și exploatării acestor nave. În cadrul proiectului s-au instalat deja 12 containere pe Canalul Dunăre – Marea Neagră, șase dintre ele pe ruta Cernavodă- ecluza Agigea, iar celălalte șase pe Canalul Poarta  Albă-Midia -Năvodari. Aceste containere conțin aparatură specială de prelevare automată de probe de apă la fiecare trei minute şi stabilesc imediat dacă s-a produs vreo poluare, cine, unde și când a produs poluarea şi, nu în ultimul rând, cât de sigură este apa pentru consum sau irigaţii.  

Ecluzele vor fi modernizate pentru prima oară în 30 de ani

Cel mai important proiect al CN ACN este cel de modernizare a echipamentelor şi instalaţiilor ecluzelor de la Canalul Dunăre – Marea Neagră. Aceste lucru are loc pentru prima oară după aproximativ 30 de ani de exploatare. Prima fază a proiectului, de proiectare şi organizare şantier, este deja în derulare. Proiectul cuprinde modernizarea tuturor celor trei ecluze de la Agigea, Cernavodă și Ovidiu. La aceste ecluze, echipamentele care încă mai funcționează în parametri normali, sunt deja depășite din punct de vedere tehnic, iar piesele de schimb se găsesc din ce în ce mai greu, iar din acest punct de vedere, o retehnologizare este binevenită.
Canalul Dunăre – Marea Neagră are probleme serioase cu ecluzele. Sistemele sunt vechi şi trebuie neapărat modernizate. „Aproape nu mai găsim piese de schimb pentru ecluze. Sunt vechi din anii 70- 80 şi nu au fost modernizate niciodată”, a precizat Daniel Georgescu, directorul general al Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile. Potrivit acestuia, în următorii ani, toate sistemele de ecluzare vor fi reabilitate. „Investiţiile sunt de 165 milioane euro. Primele lucrări vor începe în 2014, iar banii provin din fonduri europene”, a mai explicat directorul.
Lucrările ar trebui să fie finalizate în 2017, însă directorul companiei speră ca acestea să fie încheiate mult mai repede.
Canalul principal are o lungime de 64,4 kilometri, o adâncime de 7 metri, o lățime la bază de 70 metri şi patru sisteme principale de ecluzare. În prezent, CNACN are în derulare proiecte în valoare totală de 200 de milioane de euro.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top