Comisia Europeană

O maică exclusă din BOR construiește o mănăstire și un centru social la Cernavodă

Biserica Ortodoxă Rusă în Exil, concurența Arhiepiscopiei Tomisului.

La doar două luni de la sfințirea bisericii „private” din comuna constănțeană Mihail Kogălniceanu, Biserica Ortodoxă Rusă în Exil (ROCOR) inaugurează un nou proiect, la Cernavodă, în parteneriat cu Fundația Ortodoxia Europeană. Este vorba de Mănăstirea Sfânta Mare Muceniță Ecaterina, în cadrul căreia va funcționa și un centru social pentru copii. Inițiatorii locali sunt Daniela Pojoran, fostă maică a mănăstirii Adâncata și Gabriel Mascas, fost preot la Cernavodă, actualmente consilier județean din partea PPDD.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

Maica Emanuela (Daniela Pojoran), stareța viitoarei mănăstiri, a fost călugăriță la Mănăstirea Adâncata, un așezământ construit în urmă cu câțiva ani pe locul unui fost sat abandonat, în apropiere de Urluia, județul Constanța. Conform propriilor declarații, maica și-a vândut un imobil pe care îl deținea în București și a donat banii pentru construirea Mănăstirii Adâncata. Ulterior a intrat într-un conflict cu ÎPS Teodosie (maica pretinde că Teodosie i-a cerut o sumă de bani pentru sfințirea mănăstirii), în urma căruia a fost exclusă din rândul călugărilor. Apoi s-a afiliat Bisericii Ortodoxe Ruse în Exil, sub umbrela căreia construiește așezământul de la Cernavodă.
Reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului ne-au declarat că, din punctul lor de vedere, Daniela Pojoran nu mai este maică și nu mai are dreptul să poarte „uniformă”, fiind chiar amendată de poliție.
Președintele Fundației Ortodoxia Europeană, Gabriel Mascas, are însă un alt punct de vedere despre incidentul în urma căruia a fost amendată Maica Emanuela: „Biserica Ortodoxă Română nu este singura biserică din România și nu are drept de viață sau moarte, sau dreptul asupra preoției ori călugăriei. În prezent, maica nu mai are nicio legătură cu BOR, în schimb a fost numită stareță la viitoarea mănăstire de la Cernavodă, de către Mitropolitul Gherasim al ROCOR. Atunci când a surprins-o poliția, maica era în zona Catedralei Patriarhale din București, pe domeniul public și vindea iconițe. Acolo a fost admonestată de către un vicar patriarhal, care i-a confiscat abuziv actele emise de ROCOR și de fundație.  
Gabriel Mascas ne-a mai declarat că ROCOR intenționează să construiască și ale biserici, mănăstiri și așezăminte sociale în Dobrogea. Alături de această structură bisericească au venit deja doi foști preoți din Eforie, caterisiți de către ÎPS Teodosie, Vasile Guriță (care a primit funcția de protoereu) și Ciprian Guriță (numit recent vicar administrativ).
 

Actualitate

To Top