Afaceri Europene

Arestul marinarilor români din Malaezia se prelungește

Echipajul românesc de la bordul navei R.M. Pioneer și-a primit salariile dar nu poate fi repatriat.

Situație dificilă la bordul navei R.M. Pioneer. Așa cum s-a arătat în publicația noastră încă din data de 20 noiembrie a.c., nava este reținută din luna august 2013 de autoritățile malaeziene în rada portului Prai. Situația celor cinci marinari români este problematică mai ales că atât armatorul navei cât și agențiile de crewing, prin intermediul cărora au fost ambarcați bord, au reușit să achite salariile restante, dar refuză să procedeze la repatrierea navigatorilor.
Ultimul mesaj recepționat de la bordul navei RM Pioneer a ajuns la cunoștința noastră în urmă cu două zile. Situația actuală arată că navigatorii români au reușit să angajeze un avocat cu sprijinul Ambasadei Române de la Kuala Lumpur- Malaezia, care urmează să-i ajute să fie repatriați.

Un articol de Ștefan Doru COPOȚ

Armatorul WEM Lines a încercat să deruteze și să înșele întreg echipajul

Comandantul navei, Pârvu George a primit un mesaj din partea armatorului grec WEM Lines în care i se cerea să transmită un mail autorităților malaeziene prin care echipajul renunța, chipurile, la pretențiile salariale față de WEM Lines. Simțind pericolul trimiterii unui asemenea mesaj către autoritățile malaeziene nu a omis să întrebe întreg echipajul și să se gândească la consecințe.
Comandantul a chemat toți ofițerii românii și au pus în discuție problema, ulterior informând despre deciziile luate și restul echipajului compus din marinari filipinezi.
La presiunile, din ce în ce mai agresive ale armatorului, comandantul român și-a păstrat poziția, susținând drepturile întregului echipaj de a fi plătit pentru munca depusă, înainte de repatriere.
În data de 26 noiembrie 2013, a sosit la bordul navei reprezentantul Ambasadei României din Kuala Lumpur, Camelia Tudosa. Reprezentantul ambasadei a fost informat la fața locului despre situația navei și a echipajului, reușind să obțină într-un final susținerea unei case de avocatură din Kuala Lumpur care să rezolve situația navigatorilor.
După vizita reprezentantului Ambasadei la bordul navei, agențiile de crewing implicate în ambarcarea marinarilor au făcut o propunere propunere de plată a salariilor restante. Propunerea s-a dovedit a fi de fapt o capcană, nefiind susținută legal, acceptarea ei determinând de fapt pierderea banilor de salarii. Aceste agenții de crewing au vrut să convingă marinarii să accepte plata după repatriere. Garanție la această ofertă otrăvită era o simplă scrisoare înaintată atât către echipaj cât și către Autoritatea Navală Română. Cum era de așteptat propunerea a fost respinsă. Armatorul grec nu s-a sfiit să încerce coruperea comandantului Pârvu George, promițându-i plata integrală a salariului, separat și fără știința echipajului. Comandantul român a refuzat oferta grecului, gestul românului fiind extrem de rar, dacă nu unic, în aceste situații când de regulă, altor comandanți nu le prea pasă de echipaje.

Și-au primit, într-un final,  salariile dar nu pot părăsi nava

„Am primit confirmarea din țară ca noi, toți românii, ne-am primit salariile, plătite până pe data de 30 noiembrie 2013. Ne-am anunțat familiile că o să venim curând acasă. Când credeam că totul s-a rezolvat, și că va urma repatrierea, a mai apărut o problemă.” – se arată în ultimul mesaj transmis de echipaj de la bordul navei. Pe data de 28 noiembrie 2013 au venit la bordul navei autoritățile maritime malaeziene împreună cu avocații unei alte companii, care au arestat din  nou nava.
La cererea comandantului privind repatrierea urgentă a românilor, autoritățile responsabile și cei de la compania UNIVAN, au răspuns că trebuie stabilit ,din nou, în sarcina cui trebuie să cadă procedura și cheltuielile de repatriere a echipajului.
Până la acest moment, echipajul nu a mai transmis nici un mesaj privind situația de la bord. Adrian Mihălcioiu, reprezentantul ITF pentru România, ne-a declarat azi, 9 decembrie 2013, că nu a mai primit nici o veste de la echipaj, dar că știa că avocatul angajat declanșase procedurile privind soluționarea și acestei ultime probleme.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top