Opinii

Drumuri asfaltate, împăduriri şi energie din surse regenerabile, la Hârşova

Banii de la UE au schimbat faţa oraşului

Oraşul Hârşova se pregăteşte de „curăţenia” de primăvară. Administraţia locală are în plan mai multe proiecte care, în curând, vor fi puse în aplicare, majoritatea dintre acestea vizând protejarea mediului şi folosirea resurselor regenerabile. Unul dintre principalele proiecte face referire la asfaltarea drumurilor din oraş. Investiţia se derulează prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii. Tudor Nădrag, primarul oraşului Hârşova, a declarat că vor fi asfaltaţi 25,2 kilometri de drumuri, valoarea proiectului ajungând la 27 milioane de lei.
În oraşul Hârşova, administraţia locală mai pregăteşte şi împădurirea a 200 hectare, valoarea investiţiei ajungând la cinci milioane de lei, bani care vor fi alocaţi de Administraţia Fondului pentru Mediu. Un alt proiect care se află în fază de recepţie este montarea unor pompe geotermale şi panouri solare la spital, Căminul cultural şi la creşă. Proiectul va fi derulat prin Casa Verde şi implică şi amplasarea de turbine eoliene în curtea spitalului. Consumul de energie va fi astfel redus considerabil şi, implicit, vor scădea cheltuielile. Investiţia se ridică la suma de 1,1 milioane de lei.

Un articol de Andreea PAVEL

Andrei Cristian LEONTE

În altă ordine de idei, primarul a semnat recent contractele de finanţare pentru alte proiecte, urmând ca în perioada următoare să fieorganizate licitaţiile pentru atribuirea lor. Unul dintre acestea, este finanţat cu bani europeni nerambursabili şi are în vedere instalarea a 200 de camere de supraveghere video şi a mai multor panouri de informare în oraşul Hârşova. Monitorizarea video va contribui la scăderea infracţionalităţii, iar panourile informative vor fi reperul necesar şi  pentru turiştii care vor tranzita oraşul. „Săptămâna trecută a fost semnat contractul de finanţare pentru asfaltarea a opt kilometri de drum de exploatare agricolă. Am conjugat acest proiect şi cu necesitatea noastră de a ajunge şi-n alte zone de interes şi nu numai agricol”, a declarat primarul Tudor Nădrag.

Parcuri, spaţii verzi şi blocuri reabilitate

Al doilea proiect implică refacerea infrastructurii agricole, care va cuprinde şi asfaltarea drumurilor care fac legătura între DN2A şi Băile Termale, Vadu Oii, respectiv Ferma de oi. Cel de-al treilea proiect aflat în fază de licitaţie se va materializa în amenajarea a trei parcuri şi a câtorva spaţii verzi în oraşul Hârşova. Parcurile vor fi amplasate în curtea spitalului (unde s-au plantat şi pomi fructiferi), la Casa de Cultură şi la liceul din Hârşova. Pe lista priorităţilor administraţiei locale se află şi reabilitarea unui bloc încadrat în clasa 1 de risc seismic. Clădirea are patru etaje şi 60 de apartamente, iar Ministerul Turismului a aprobat suma de trei milioane de lei pentru reabilitarea ei.

Alte reuşite, din bugetul local, sau cu ajutorul sponsorilor

O investiţie realizată cu ajutorul banilor de la bugetul local este reabilitarea faţadei Primăriei Hârşova. Pe lângă aceastea, tot cu bani de la buget, administraţia locală a reuşit să anvelopeze un bloc, investiţie care l-a costat 40.000 lei. Sponsorii au ajutat primăria prin înlocuirea geamurilor clădirii, montând termopane. Un alt proiect realizat cu bani de la primărie este asigurarea unui spaţiu pentru pompierii militari care îşi desfăşurau activitatea în nişte containere metalice. „Cei 90 de pompieri îşi desfăşurau activitatea în nişte containere metalice. Exista o clădire veche, o anexă, pe care am reabilitat-o recent cu dorinţa de a le îmbunătăţi condiţiile de muncă militarilor de la ISU”, a declarat primarul Tudor Nădrag. Amenajarea clădirii ISU a costat Primăria 120.000 lei.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top