Politic

Drept de vot de la 16 ani? UE propune, Consiliul Economic și social din Parlamentul României a dat aviz negativ propunerii Forței Dreptei

În urmă cu câteva zile Parlamentul European a votat un raport de inițiativă legislativă pentru a îmbunătăți regulile referitoare la alegerile europene. Printre propuneri, s-a aflat una pe care au inițiat-o deputații partidului Forța Dreptei și pe care au și depus-o în Parlamentul României: Parlamentul European propune tuturor statelor membre introducerea vârstei minime de 18 ani pentru a candida şi, de asemenea, scăderea vârstei de la care se acordă dreptul de vot la 16 ani, la nivelul ȋntregii Uniuni Europene, fără a aduce atingere ordinelor constituționale existente care stabilesc o vârstă minimă de vot de 18 sau 17 ani (Grecia).

Se apreciază că acordarea dreptului de vot la vârsta de 16 ani va fi ȋn concordanţă cu drepturile şi îndatoririle pe care tinerii europeni deja le au (dreptul de a munci, obligaţiile fiscale sau răspunderea penală). Și în Canada, mai mulți lideri politici au propus scăderea vârstei de vot la 16 ani.

Între timp însă, ȋn România, Consiliul Economic şi Social a dat un aviz negativ iniţiativei parlamentarilor din Forța Dreptei de a scădea vârsta de vot de la 18 la 16 ani pentru alegerile locale şi europarlamentare. Ca şi la precedentele proiecte pentru tineret pe care le-au depus, reprezentanții societății civile din CES au votat pentru un aviz pozitiv, iar patronatele au votat pentru un aviz negativ.

“Votul şi argumentele celor care s-au opus mi-au lăsat un gust amar şi reprezintă o palmă dată tinerilor din România, deoarece iniţiativa, care a fost depusă de mine, a fost rezultatul mai multor consultări cu principalele organizații de tineret, a fost documentată şi scrisă de către tineri și le aparține. Practic, patronatele şi sindicatele din CES (nu ȋnţeleg ȋn ce calitate) s-au pronunțat pe o chestiune ce nu privește domeniul lor de interes și refuză dreptul tinerilor la o mai bună reprezentare socială şi politică.

Tinerii au spus clar că vor să aibe o voce mai puternică, să fie ascultați, să conteze şi să primească o ofertă politică dedicată nevoilor lor. Parlamentul European, prin votul dat ieri, ȋmi arată că mă aflu pe drumul cel bun, iar solicitările tinerilor din România sunt legitime şi actuale. Europa ne transmite că trebuie să avem mai multă încredere în tinerii noștri”, a declarat deputatul constănțean  Bogdan Bola.

“Pe această cale, ȋi invit pe liderii politici din România, ai căror colegi au votat ieri în Parlamentul European pentru scăderea vârstei de vot la 16 ani, să susțină inițiativa tinerilor din România de a vota tot de la 16 ani la alegerile locale şi europarlamentare din 2024!”, a mai spus Bogdan Bola.

(Sursa foto – Facebook/Bogdan Bola)

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top