Video

Dorință și voință la apus de civilizație: Naghib Mahfuz, Miramar

Ceea ce m-a surprins la acest roman al romancierului egiptean „nobelizat” Naghib Mahfuz, în care controlul autorului putea cu ușurință să „derapeze”, este tehnica precisă, succintă. Fără descrieri și dialoguri mai mari decât e cazul: gloria decăzută a unui Egipt altădată cosmopolit, Alexandria anilor ’60, în care se întâlnesc sub acoperișul pensiunii Miramar mai mulți oameni din timpuri și clase sociale diferite.
În doar două sute de pagini autorul reușește să înglobeze o poveste de dragoste, o alegorie cu tentă sociopolitică, o narațiune (fals) polițistă, o laudă farmecului Alexandriei și cursului vieții – toate acestea fără a aglomera cu adevărat romanul.

O recenzie de Yigru ZELTIL

Patru dintre personajele principale povestesc pe rând, fără ca multitudinea de puncte de vedere să dea naștere unor repetiții obositoare (sunt relativ puține scenele în care se întâlnesc toate personajele) sau detalii derutante. Palierele secundare ale poveștii sunt dezvoltate atât cât trebuie, iar fiecare dintre povestitori dispune de o personalitate și de un stil diferit de ceilalți. Servitoarea Zohra, cea în jurul căreia se împletesc întâmplările, nu apare decât prin descrierile  și dialogurile transcrise de ceilalți – drept pentru care o parte din critica feministă a criticat strategia autorului. Din fericire, Zohra reușește să se sustragă presiunilor celorlalți – vorbim de un personaj feminin complex și foarte puternic, coerent, față de care ceilalți manifestă o unanimă atracție, dar în moduri cât se poate de diferite.
Un singur cusur are traducerea de față: pasajele cu aluzii politice rămân vagi din cauza lipsei notelor de subsol (din fericire, sunt scurte, iar restul romanului oferă și el suficient context fără a insista prea mult asupra politicului). Altminteri, este o ediție cu o copertă splendidă. Un roman bun, recomandabil nu atât amatorilor de exotism oriental și de evadare în pitoresc (detaliile de acest gen fiind reduse la strictul necesar), cât iubitorilor de realism psihologic și de povești cu oameni cât se poate de obișnuiți și, tocmai de aceea, cu pasiuni mărețe.  

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top