Litoralul românesc

Directorul liceului din Mihai Viteazu, Dorina Cârtog, a comis fals în declarațiile de avere

Așteptăm ca Agenția Națională pentru Integritate să se sesizeze

Directorul liceului din comuna constănțeană Mihai Viteazu, Dorina Cârtog, a intrat în atenția opiniei publice după o serie de scandaluri în care este acuzată de către mai mulți părinți de comportamnet abuziv față de elevi.
Acest fapt, precum și lipsa de măsuri din partea Inspectoratului Școlar Județean Constanța ne-au făcut să aruncăm o privire în declarațiile de avere ale Doinei Cârtog din perioada 2009-2012, singurele postate pe siteul Agenției Naționale de Integritate. Documentele conțin mai multe declarații în fals, omisiuni, precum și achiziționarea unor bunuri pentru care nu se poate dovedi proveniența banilor.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

Conform declarațiilor, Dorina Cârtog a câștigat de la școală 2833 lei lunar, în sumă brută, în timp ce soțul ei, Ion Cârtog, aproximativ 300 lei din agricultură. Soții Cârtog dețin împreună mai multe proprietăți: un teren agricol  de trei hectare în comuna Mihai Viteazu dobândit în 1992 prin împroprietărire, un autoturism Cielo fabricat în 1995 şi o Skoda Octavia din 2009, ambele cumpărate şi două apartamente în Constanţa.
În ceea priveşte aceste imobile, declaraţia de avere din 2011 menţionează:  apartament de 77 mp, cumpărat în 1998 de Ion Cârtog şi apartament de 36 mp cumpărat de Dorina Cârtog, în 2000.
Tot la categoria apartamente găsim un imobil de 110 mp. Acesta apare în declaraţia din 2011 ca fiind moştenit, iar în 1012 ca fiind cumpărat!
În același timp, conform informaţiilor de la registrul agricol al Primăriei Mihai Viteazu, la poziția 6943 din 7.10.2009, Ion Hârtog este înregistrat ca proprietar al unui teren intravilan, în suprafaţă de 1822 mp, o casă de locuit de 87 mp și anexe de încă 98 mp.
După anul 2009, cei doi soţi au construit încă un corp de clădire în această curte(foto jos). Acest teren şi construcţiile aferente nu apar însă în declaraţia de avere.

Directoarea liceului recunoaște că a comis falsul

Într-adevăr, dacă facem un calcul simplu, vedem că soții Cârtog pur și simplu nu pot să justifice proprietățile deținute. E greu de crezut că cei doi soţi au reuşit, cu cei aproximativ 3000 lei lunar (venitul este brut, deci suma reală, câștigată „în mână” este mult mai mică), doar să întreţină trei imobile şi două maşini, să facă naveta Constanţa-Mihai Viteazu şi să mai ai aibă bani şi de cheltuielile curente.
Am contactat-o pe Dorina Cârtog, pentru lămuriri. Ea şi-a recunoscut vina: „Recunosc că am greşit atunci când am completat declaraţiile. În realitate, nu avem niciun apartament de 110 mp în Constanţa, în declaraţii e vorba de casă, pe care am încadrat-o greșit în declarație. Într-adevăr, am uitat să trec în declaraţii terenul aferent casei şi de asemenea nu am trecut nici noua casă construită în curte. Dumneavoastră puteţi să scrieţi ce vreţi. Asta e, am greşit!”. Luată de val, directoarea Cârtog a recunoscut că a uitat să pomenească în declaraţii alte câteva credite pe la bănci, precum şi un cont curent!
Vom reveni!
 

 

Actualitate

To Top