Ştiri

Diaconescu îl peteste pe Radu Mazare

Congresul PSD se apropie cu pasi mari. Pe 10 decembrie, reprezentantii social-democratilor vor alege noua conducere a partidului. Cele doua saptamâni ramase sunt folosite de candidatii pentru functiile cele mai înalte în partid pentru a-si face campanie, sau mai bine zis, pentru „a face jocurile”. Un exemplu sugestiv este senatorul Cristian Diaconescu, venit la Constanta nu pentru a discuta cu oamenii care l-au ales sa-i reprezinte în Parlament (Cristian Diaconescu este senator de Constanta), ci pentru a câstiga simpatia si voturile organizatiei locale de partid, si a liderului PSD Constanta – Radu Mazare.

Un articol de RÃZVAN PETRE

Criza în care a intrat PSD dupa alegerile din 2004 pare sa nu se mai încheie. Schimbarea garzii din fruntea partidului nu a adus dupa sine o purificare necesara, iar noua conducere nu a facut decât sa adânceasca situatia de criza. Mai mult, PSD este puternic fisurat, lupta dintre filialele bucurestene si cele ardelene fiind numai unul din numeroasele razboaie fratricide ce macina partidul. Dupa ce o serie de personalitati cu nume sonore au parasit partidul sau au trecut în plan secund, a venit momentul ca PSD sa-si aleaga o noua conducere, care sa reflecte mai bine actuala balanta de puteri si care sa redreseze partidul  în ceasul al doisprezecelea. Deocamdata, sigurele nume ce pot fi date ca certe a intra în competitia pentru functia de presedinte sunt Mircea Geoana si Sorin Oprescu. De altfel, Cristian Diaconescu a lasat sa se înteleaga ca între acestia se va disputa functia maxima în PSD: „…unii vor sustine o persoana, iar altii – pe altcineva”. Jocurile nu sunt înca facute, iar eventuale surprize pot schimba deznodamântul luptei, la fel cum s-a întâmplat cu Mircea Geoana, în 2005. „Nu se stie 100% cine va fi ales presedinte. Va fi foarte greu, si vor fi supuse votului toate pozitiile din conducere” a mai adaugat Diaconescu. Teama de incertitudine si lobby-ul pe care acesta se grabeste sa-l faca pe lânga Radu Mazare dovedeste ca socotelile nu au fost încheiate.
Fractura din interiorul PSD se simte si la Constanta. O serie de membri grupati în jurul vicepresedintelui CJC, Petre Stanca, au o pozitie opusa liderilor locali – Mazare si Constantinescu. Judecând dupa evolutiile din ultima jumatate de an, putem spune ca Stanca este un apropiat al lui Mircea Geoana, în timp ce Geoana are fata de cei doi o atitudine rezervata, sau chiar ironica, daca e sa ne gândim la comentariile sale în scandalul „somnilozei” presedintelui CJC, Nicusor Constantinescu. Cu toate aceste probleme interne, organizatia PSD Constanta este una puternica, si relativ omogena, dupa purjarile operate de Mazare odata cu acapararea conducerii organizatiei.

Mazare zice „pas” senatorului-fantoma Diaconescu

La conferinta de presa de saptamâna trecuta, Diaconescu a fost numai lapte si miere: „Filiala P.S.D. Constanta este una din cele mai puternice din tara” si-a laudat el colegii constanteni. Anticipând confruntarea de pe 10 decembrie, el a oferit gratios ciolanul puterii de partid primarului Constantei: „Radu Mazare are sanse sa devina vicepresedinte P.S.D. , însa el nu si-a manifestat, înca, public, aceasta dorinta”.
Radu Mazare nu a fost de fata pentru a primi laudele si invitatiile voalate ale lui Diaconescu. Întâmplator, sau nu, el nu afla în tara , pentru a putea participa la conferinta de presa a purtatorului de cuvânt PSD. Cistian Diaconescu nici nu figureaza probabil pe lista de prioritati a lui Mazare, el fiind impus pe liste, de la Bucuresti, în 2004. Bucurestean prin nastere, Diaconescu o da în diverse aspecte de politica nationala, atunci când sustine conferinte de presa. Nici nu este de mirare, de vreme ce nici una din cele 9 luari de cuvânt si 6 initiative legislative pe care senatorul le-a avut în Parlament nu are vreo legatura cu Constanta.
Un alt rezultat al plecarii sale, la Cartagena, în Columbia, a fost amânarea Conferintei Judetene a partidului, pentru 4 decembrie. Toate celelalte filiale PSD au organizat deja conferinte similare, Constanta fiind singura pasuita. Aceasta concesie este înca o dovada ca lupta va fi încinsa, pe 10 decembrie, la Bucuresti, si ca ambele tabere stau cu limba scoasa dupa votul boss-ului Mazare.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top