Guvernul României

DGL Holding – Tentacula ruseasca

Începând din 2005 sunt înfiintate la Bucuresti, trei sucursale ale DGL Land Holding (USA), societati fiind conduse de cetatenul american Rekitar Daniel, care ocupa simultan si functia de Presedinte al DGL LAND (USA) în asociere cu cetateanul ukrainian Lerner Ilia si afaceristul român Somson Constantin. Grupul DGL intentioneaza sa realizeze în România cinci proiecte imobiliare; câte unul la Bucuresti, Timisoara, Bistrita si doua pe litoralul Marii Negre, dintre care unul chiar în orasul Constanta. În spatele companiei mama DGL LAND, de tip holding, organizata în Statele Unite în 1995, sunt pozitionate în retea, o serie de companii din domeniul strategic din Rusia si Ukraina ce opereaza pe spatiul economic aferent Comunitatii Statelor Independente (CIS) si Europei de Sud-Est. 

Un articol de LAURA POPESCU

DGL LAND este o companie de tip holding, organizata în Statele Unite ale Americii în anul 1995, profilata pe constructii rezidentiale si dezvoltare imobiliara, în statul american California. DGL întretine parteneriate de afaceri cu mai multe companii din Federatia Rusa si din spatiul ex-sovietic, companii ce desfasoara activitati pe ramuri industriale strategice. Afacerile partenerilor DGL sunt derulate cu precadere pe spatiul economic aferent Comunitatii Statelor Independente (CIS / CSI) si Europei de Sud-Est.
Compania este administrata din functia de Presedinte de Daniel Rekitar, cetatean american nascut în Ukraina, în vârsta de 47 de ani, cu resedinta în Los Gatos, statul California. Din 1988 Daniel Rekitar a lucrat pentru G.S. Development, Inc., companie NewYork-eza specializata în constructii si demolari, fiind promovat în functia de Manager Executiv si ulterior General Manager.

Perdeaua DGL acopera interese strategice

Compania DGL Land Holding (USA) se afla sub administrarea unui consiliu director condus de Presedintele Daniel Rekitar, care apare asociat si în firmele românesti, împreuna cu Directorul Executiv Edward Samuel Shoikhet, directorul  George Birmingham, Regina Kautsky si Leo Rotshteyn.
Edward Samuel Shoikhet este simultan Director Executiv dar si Presedinte al Bordului Director al DGL LAND. Din 1979 a fost angajat ca Manager de Proiect la compania “Johnson Controls” din statul San Francisco, iar din acesta functie a participat la proiectarea  sistemelor HVAC pentru numeroase lucrari (banci, aeroporturi, cladiri de birouri) în Statele Unite dar si înafara. În 1983 Edward Shoikhet  a continuat sa lucreze în domeniul proiectarii constructiilor pentru compania americana “Bechtel Corporation” care opereaza astazi si pe spatiul românesc, fiind implicat în realizarea unei centrale nucleare în statul american Pennsylvania si a unui aeroport International în Arabia Saudita. În 1986 a înfiintat compania “Nutek Construction Co.”, care a realizat proiecte publice în statul San Francisco si Zona Bay.
         
Partenerii externi ai DGL Land Holding au radacini în România

Din portofoliul de parteneri al DGL Holding (USA) fac parte companii din domenii diverse, dar care au în majoritatea legaturi cu spatiul de afaceri românesc. Cele mai interesante dintre acestea sunt: The Crosby Group, DIAP Architectural Group, EUROCOIL si Tudor Capital LLC.
 “Crosby Group”, este o firma cu sediul în statul California, orasul Redwood, cu filiale în Sacramento (California), Colorado, Washington, D.C. si la Bucuresti, (România). Crosby are o bogata experienta în managementul constructiilor cu o prezenta îndelungata pe piata româneasca. Serviciile firmei includ evaluari seismice si de structura, design si servicii de constructii, precum si planuri de fezabilitate. În România, Grupul Crosby a fost înfiintat ca o societate româno – americana în anul 1999 cu sediul în Bucuresti, Calea Dorobantilor 112, specializata în proiectarea si constructia de vile. Între 1992 – 2006,  “The Crosby Group” a executat în România 28 Vile (Bucuresti, Snagov, Otopeni), 5 Hoteluri (Snagov, Bucuresti, Câmpulung) 4 Sedii banca (Bucuresti, Constanta), 6 sedii firma si 2 scoli.         
Merita mentionat, pentru o mai buna prezentare a acestei firme, ca pe 15 septembrie 2005, cu ocazia vizitei Presedintelui Traian Basescu la San Francisco la firma ORACLE, împreuna cu, consulul onorific Lia Roberts, au mai participat pe lânga reprezentanti ai firmelor Oracle, Bechtel Corp., Solectron, Hewlett Packard, High Tech Passport, Recognos, Chevron, Texaco, TEN si reprezentantii companiei The Crosby Group.

“DIAP Architectural Group” este condusa de un român

Firma de design architectural urban, DIAP Architectural Group (Dan Ionescu Architects & Planners) a fost înfiintata în 1982, la San Francisco, zona Bay. În timp, DIAP a atras clienti din Europa, America de Sud, Asia si Statele Unite ale Americii, având în prezent deschise filiale la Oslo, Madrid, Buenos Aires si Nanjing.
Compania ce-i poarta numele, a fost fondata de românul Dan Ionescu, care dupa ce a absolvit Institutului de Urbanism “Ion Mincu” din Bucuresti, “a fugit” în 1979, împreuna cu familia sa în Statele Unite ale Americii, unde a si înfiintat dupa numai doi ani “DIAP Architectural Group”.

Partenerul DGL Holding, EUROCOIL implicat în prelucrarea otelului

Eurocoil, este o firma aflata în dezvoltare, ce opereaza în Comunitatea Statelor Independente, specializata în distributia produselor de otel plat, otel galvanizat si otel colorat, utilizat în special în constructii si pentru unelte de larg consum. Sediul central al companiei este în Kiev, în Ukraina, în zona industriala a orasului, acolo unde se ocupa de distributia si prelucrarea produselor din otel (calitate premium).
Compania este condusa de Presedintele Alex Reyter, Director coordonator Victoria Taranova, Responsabilul cu calitatea Svetlana Dunyushkina, Direcorul de vânzari Oleg Kovalenko, Departamentul de vânzari si logistica fiind coordonat de Victoria Ivashko si Natalia Kolesnikova. Sursele de aprovizionare cu materie prima ale companiei sunt internationale, respectiv: Borcelik Celik Sanayii Ticaret A.S. din Turcia, Galvex -Estonia, Shree Precoated Steels Ltd. –India si Severstal din Federatia Rusa.

Policalificat, Alex Reyter, administreaza pe plan international, afaceri imobiliare, investitii de capital, chimicale, prelucrare si exporturi de otel
Alex Reyter, ce administreaza în Ukraina compania “EUROCOIL” este si Presedintele companiei americane Tudor Capital LLC., iar pentru o perioada a ocupat o functie de conducere si în cadrul „IBE Trade Corp.” Afaceristul Reyter este specialist în tranzactii transfron-taliere, inclusiv achizitii strategice, vânzari unice si speciale, finantari, restructurari, operând în industrie pe mai multe ramuri, inclusiv chimicale, otel si împachetari (învelisuri industriale). Înainte de Tudor Capital si EUROCOIL –Ukraina, Reyter a fost Seful Departamentului Achizitii si Dezvoltarea Afacerilor la compania IBE Trade Corp. fiind membru activ al Baroului de Stat din California dar, interesant, cu domiciliul în orasul New York. Nu mai putin interesant, prin intermediul Tudor Capital LLC., companie partenera a DGL Land Holding,  Alex Reyter se mai ocupa si de administrarea si investirea capitalurilor private.

Tudor Capital – o alta caracatita rosie

Tudor Capital LLC., este o firma privata cu sediul la Los Angeles, statul California dar care activeaza cu precadere în Europa Centrala si de Est. În speta, Tudor Capital dezvolta parteneriate clientelare prin furnizarea de servicii de tip bancar, restrcuturare comerciala, fuziune si achizitii, plasamente private si servicii de consultanta strategica. Compania este orientata în mod special spre investitii în urmatoarele ramuri economice: chimice, metale prelucrate, metale industriale, echipamente electrice. Principali clienti ai Tudor Capital sunt tocmai companiile apartinând grupului de parteneri ai DGL Land Holding, respectiv EUROCOIL, administrata tot de Alex Reyter, IBE Trade Corp. – unde acelasi Reyter a lucrat ca Sef al Departamentului Achizitii si Dezvoltarea Afacerilor, compania GALVEX din Estonia care se numara si printre clientii EUROCOIL, dar si câteva comapani mai putin cunoscute, cum ar fi Joint Stock Company (JSC) „MINUDOBRENIYA” din Federatia Rusa, Nitram Inc. si Wrecking Corporation of America.

IBE Trade Corp (IBE) opereaza pe fostele retele sovietice

Fondata în 1987 în Statele Unite, IBE este un jucator important pe piata fertilizatorilor, cu o cota de 12% din piata de amoniac, 6% din piata de nitrat de amoniu si 3% din piata de uree. Totodata, detine 20% din cota de vânzari pe piata din China a fertilizatorului tip NPK. Compania are biroul de conducere la New York, dar si filiale comerciale deschise la  Budapesta, Moscova, Kiev, Odessa si Yzhhorod. Principalii furnizori de materie prima ai IBE Trade Corp apartin în totalitate spatiului ex-sovietic, fiind vorba de companiile „Minudobreniya”- Rusia, Rossosh, S.C.”Concern Stirol”- Ukraina, Gorlovka, “Severodonetsk Azot Associaton”–Ukraina, Cherkassy Open Joint-Stock company „Azot”- Ukraina, „KuybishevAzot”- Rusia, Tolyatty, „Azot”- Russia, Berezniki, „Nevinnomysskiy Azot”- Rusia, Nevinnomyssk, „Rovnoazot”- Ukraina, Rivne. Transferul marfurilor se realizeaza prin porturile Odessa, Yuzhniy, Kherson, Mariupol, Ilyechevsk de la Marea Neagra dar si prin porturile baltice St.Petersburg si Kaliningrad.

Partenerul „MINUDOBRENIYA” – companie strategica a Federatiei Ruse

Joint Stock Company (JSC) „MINUDOBRENIYA” din Federatia Rusa este o companie producatoare de amoniac, carbonat de calciu si oxigen. MINUDOBRENIYA este cea mai mare întreprindere independenta din Rusia din domeniul îndustriei chimice, singurul fabricant de minerale fertilizate din regiunea Chernozemny. Constructia întreprinderii sub numele “Pridonskoy Chimicale pentru Plante” a fost demarata în 1974, iar în anul 1979 prima linie de productie a devenit operabila. În 1982 este redenumita “Rossosh Plante Chimice”, iar în 1989 se reorganizeaza în “Asociatia Industriala Rossosh – Minudobreniya”. În anul 1992 devine companie publica pe actiuni sub denumirea Public Joint Stock Company “MINUDOBRENIYA”, înregistrata „MINUDOBRENIYA  JSC”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top