Consiliul European

Nu au murit în van

Oamenii de stiinta ce studiaza comportamentul animalelor, în conditii de laborator, au determinat foarte clar faptul ca acestea reactioneaza conditionat la doi stimuli – recompensa si pedeapsa. Mecanismul, atent notat, a fost aplicat cu succes în dresura, si este implementat empiric de secole de populatia rurala. Daca vrei ca magarul sa se miste, ori îi dai un morcov, ori o lopata pe spinare.
Desi are un creier mai evoluat, omul pastreaza acest atavism comportamental, undeva în strafundul de materie alba al sistemului sau nervos. Din pacate, exista si cazuri reale când materia cenusie se ofileste, si impulsurile animalice primeaza. De exemplu, legislativul si administratia autohtona se încapatâneaza sa demonstreze ca politicienii nu e oameni. Dupa ce ca s-au obisnuit sa se miste doar împinsi de normele si lopetile aplicate pe spinare de UE, ei au ajuns în asa hal de blegeala, încât nu îi mai scoala din nesimtire decât socurile cele mai puternice. Practic, nici o norma de siguranta publica nu este adoptata, fara ca înainte sa moara cineva.

Un articol de RÃZVAN PETRE

Este bine stiut faptul ca, în România, scapi cu orice crima comisa, atâta timp cât nu este foarte grava. Daca vrei sa snopesti pe cineva, sa nu uiti vorba cântecului „Parul sa fie de soc/ Sa nu ma omori pe loc”. Atâta vreme cât nu se joaca cu bombe, pusti, terorism si crime, infractorii pot dormi linistiti. Nimeni nu se ia de ei, ba sunt si încurajati de organele spagare ale legii. Mai tineti minte episodul TEPRO Iasi, când patronii cehi au ordonat asasinarea sefului de sindicat Virgil Sahleanu? Administratia, FPS-ul, seviciile stiau foarte bine ce se întâmpla, iar cehii lui Priplata ar fi taiat si astazi, fericiti, fabrica de tevi românesti la fier vechi, daca ar fi avut inspiratia sa comande o bataie, nu o crima.
Un alt exemplu de legiutori ce asteapta drame pentru a se pune pe treaba este cel al câinilor de lupta. În timp ce maidanezii erau masacrati pe banda rulanta, câinii de rasa cu temperament violent erau lasati sa zburde liberi. A trebuit ca mai multi oameni sa fie sfâsiati de vii, pentru ca parlamentarii cu jeep si bodyguard sa se preocupe de amarastenii care îsi risca viata mergând pe jos. Momentan, la Parlament se asteapta cu cinism si pace interioara primele cazuri de oameni ucisi prin parcurile publice în care sunt antrenati câinii de paza, pentru a se initia o noua lege, cu larg impact electoral…
Puscasul lacustru Radulescu. Concesionar de luciu de apa, pasionat de vânatoare. Probabil din prea mare iubire pentru animale, Radulescu nu vâna decât oameni. Desi ispravile lui „cinegetice” au ajuns si prin presa, a trebuit ca Radulescu sa-i zboare creierii unui tânar venit la scaldat în balta sa, pentru a i se confisca puscociul. Câti trebuie sa mai moara, pentru ca cloacele de criminali latenti din asociatiile de vânatori sa fie demascate?
Exemplele pot continua. Am avut nevoie de cadavre, acum doi ani, ca sa ne punem problema starii sistemelor de aparare în caz de inundatie. Acum ne omoara canicula si ni se usuca recoltele. Poate ca guvernantii se vor ocupa mai mult, de acum înainte, de prognoze meteo si de irigatii, dar pentru asta ne mai trebuie niste cadavre în plus.
În tragicomedia cotidianului românesc, discursurile de genul „Sacrificiul lor nu a fost în van” tine loc de gândire preventiva. Avem nevoie de eroi, pe altarul autostrazilor, ca sa le monitorizam, de eroi pe altarul soselelor, pentru a reduce numarul accidentelor. Deunazi, un individ nervos, excitat de canicula, a sarit la mine, nemultumit de cum conduc masina. Nu conta ca nu avea dreptate. Scos din minti, el s-a manifestat violent, ba chiar a încercat repetat sa provoace un accident (de care sa ma acuze pe mine), pornind cu spatele spre masina mea, dupa ce ma fortase sa opresc. Mi-a spus ca sunt norocos. Chiar asa si era, caci daca întâmplarea s-ar fi petrecut în câmp, iar nu în mijlocul unei intersectii aglomerate, probabil ca dementul m-ar fi strâns de gât, sau, cine stie, ar fi scos si el un puscoci, ca Radulescu, si mi-ar fi zburat creierii. As fi devenit primul erou, pe altarul lichidarii dementei la volan.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top