Litoralul românesc

Dezinformare cu repetiție: Agerpres ne minte că va veni cea mai rece iarnă din ultimii 100 de ani

Jurnalism de proastă calitate sau interese obscure?

Anii trecuți, mass media română a anunțat că urmează una din cele mai reci ierni din ultimii ani. Anterior, ni se spusese că va fi cea mai rece iarnă din ultimii 1.000 de ani. În ambele cazuri, iarna a fost normală, ba chiar călduroasă, în medie. Oarecum predictibil, toate canalele de știri au anunțat, zilele trecute, că urmează din nou o iarnă-șoc. De data aceasta, a fost aleasă formularea „din ultimii 100 de ani”. Ca și în cazurile precedente, este vorba de o știre falsă, de o dezinformare creată printr-o cascadă de citări, ce fac (aproape) imposibilă aflarea sursei și a adevărului. Mai toate ziarele și televiziunile din România au înghițit nemestecată o știre Agerpres, care, la rândul ei, a citat un cotidian și o altă agenție de presă, ambele din Rusia. Mergând pe firul poveștii, am descoperit că ziarul rus Novîie Izvestia a inventat știrea, întorcând pe dos alte articole de presă, precum și rapoartele serviciului meteo al Rusiei.

Un articol de Răzvan PETRE

 

Cotidianul în cauză este deținut de ministrul-adjunct pentru resurse naturale al Federației Ruse. Și mai interesant este că Agerpress (agenția de presă a statului român) a revenit asupra subiectului cu un alt articol plin de informații false și argumente fabricate, menite a acredita ideea unei ierni grele.
Agerpres nu este la prima dezinformare de acest gen. În trecut, publicam un articol pe tema unei intoxicări media identice, promovată în presă tot de Agenția Națională de Știri Agerpres. Practic, de fiecare dată în ultimii ani, în lunile septembrie-octombrie, aceasta aruncă pe piață unul sau mai multe articole, catalogate de meteorologii români ca fiind „bazaconii menite a influența piața gazelor și a carburanților”. Informațiile vehiculate de Agerpres sunt intoxicări de presă preluate, printr-o suveică de surse, din mass media rusă, ceea ce ridică serioase semne de întrebare privind seriozitatea profesională, dar și interesele servite de agenția de presă a statului român.

Suveică de citate

Articolele despre „cea mai rece iarnă din ultimii 100 de ani” au explodat în presa română la finalul săptămânii 16-22 septembrie. Atunci când nu s-au citat între ele, organele de presă au atribuit știrea meteorologilor ruși și agenției de stat Agerpres (a cărei știre a fost preluată integral de toată lumea, cu mici adăugiri). Dacă unele ziare și televiziuni au păstrat o notă de rezervă, Agerpress a încercat încă din titlu să acrediteze ideea că informația e 100% sigură: „Iarna care vine va fi cea mai rece din ultimii 100 de ani”. Tot din titlu aflăm că informația vine de la „experți ruși”. În corpul articolului însă, singurii „specialiști” citați nu vin din zona meteo, ci mass-media: „cotidianul Novâie Izvestia, citat de portalul Utro”. Autorii știrii nu se deranjează să dea un link, sau să precizeze cine sunt acești Utro. Noi am mers un pas mai departe, și am accesat site-ul publicației Dimineața (în rusă, Utro, scris yTpo, înseamnă „dimineață”). După ceva eforturi (site-ul este exclusiv în limba rusă), am reușit să găsim articolul în cauză, care cita sursa Novîie Izvestia. Articolul din Izvestia (semnat simplu și anonim „C”) atribuia informația „specialiștilor din mai multe servicii meteorologice de renume”. Nu se menționa cine sunt aceștia, sau care sunt serviciile meteo în cauză, dar autorul scria clar că predicția nu este 100% sigură, meteorologii urmând a da un verdict „abia peste câteva luni, când vor fi actualizate datele”. La rândul său, jurnalistul misterios de la Novîie Izvestia nu își asuma integral răspunderea pentru cele scrise, citând în schimb o știre a grupului de presă RBC. În articol, datat 18 septembrie 2013, era dat și un link, dar acesta nu ducea către o știre anume, ci către pagina de start al companiei RBC.

Sursa dezinformării?

RBC este unul din grupurile de presă respectate în Rusia, deținând, printre altele, un ziar și o televiziune de știri lansată în parteneriat cu companiile americane NBC și CNN. Pe site-ul lor, însă, nu există nicio știre despre „iarna cea mai grea din ultimii 100 de ani”, publicată înainte de 18 septembrie. Anterior articolului din Novîia Izvestia, grupul RBC a publicat, însă, un articol despre decizia președintelui american Obama de a impune reducerea emisiilor de carbon, luată cumva în contradicție cu anunțurile vechi de câțiva ani, prin care climatologi (controversați) avansează teoria că am intrat într-o nouă eră glaciară. În această știre se vorbea despre faptul că respectivii climatologi consideră că iarna viitoare ar putea fi pe lista „celor mai reci ierni din ultimii 100 de ani”.
După căutări intensive, am reușit să găsim un alt articol interesant publicat de RBC. Nu e vorba de un articol despre ierni apocaliptice, sau altceva de acest gen. Dimpotrivă, articolul este intitulat aproape poetic „Ploile de vară, alungate din St. Petersburg” și e un banal buletin meteo, din care aflăm că vremea va fi plăcută în regiunea Leningrad și în St Petersburg, cu cer senin până la ușor înnorat. Singurul pasaj mai interesant este în finalul articolului, unde se scrie că pe site-ul Gismeteo a fost postat un anunț prin care sunt dezmințite informațiile vehiculate în mass media, privind o posibilă „cea mai rea iarnă din ultimii 100 de ani”. Articolul mai precizează că specialiștii se așteaptă ca iarna 2013-2014 să fie una normală, la nivelul întregii Europe.

Cine face jocurile pentru gazele rusești?

Investigația făcută în media rusească ne duce la o singură concluzie: Novîie Izvestia a falsificat faptele și a promovat o intoxicare de presă. Dar de ce ar face asta? Un posibil motiv stă în structura acționariatului. Ca mai toate organele de presă din Rusia, acest cotidian nu are niciun patron la vedere. Înființată în 1997 de gazetari plecați de Izvestia (oficiosul puterii de la Moscova, timp de 80 de ani), gazeta a avut ca principal finanțator (din umbră) pe mogulul media Boris Berezovski, fiind axată pe criticarea acțiunilor lui Vladimir Putin. În anul 2003, Berezovski s-a retras, managementul Novîie Izvestia fiind preluat de un apropiat, pe numele lui Oleg Mitvol. Acesta a demis la scurt timp conducerea și a schimbat orientarea ziarului, care a devenit pro-Putin. Berezovski l-a acuzat că a făcut “pactul cu diavolul”, lucru ce a fost confirmat câteva luni mai târziu, când Mitvol a fost numit ministru-adjunct pentru resurse naturale. Potrivit altor surse, ziarul Novîie Izvestia este deținut prin intermediul Alliance Oil Co., firmă din domeniul petrolier cunoscută anterior sub denumirea care spune totul – West Siberian Resources. Așadar, nu este deloc întâmplător că o intoxicare media ce poate avea un efect puternic asupra pieței gazelor sau petrolului a fost orchestrată de un ziar aflat în proprietatea unui grup petrolier și/sau a grupurilor de interese apropiate guvernului rus (și, implicit, Gazprom-ului).

Dezinformare ca la carte

Un lucru demn de remarcat în toată această poveste este evoluția mijloacelor de dezinformare. Dacă în trecut informațiile generatoare de panică și stocuri sporite de gaze și petrol erau aruncate la întâmplare, metoda folosită în prezent este net superioară. Anii anteriori, știrile privind ierni apocaliptice erau aruncate pe site-uri dubioase și portaluri-fantomă. Informațiile erau atribuite unor specialiști care fie nu erau numiți, fie erau inventați, iar articolele pe această temă, chiar când treceau prin filtrul agențiilor de teapa Agerpres, erau ușor de demontat.
În prezent, în joc sunt implicate nume sonore din presa rusă. De asemenea, știrile sunt atent elaborate, fiind citați specialiști de prestigiu, ale căror declarații sunt scoase din context, sau modificate subtil. Pentru fiecare din articolele care fac obiectul acestui articol au fost compilate declarații din câte 3-4 surse – ziare, tweeturi, site-uri și bloguri. Acestea au fost atent așezate în text, în așa fel încât, cuplate cu un titlu fals, dar senzațional, să pară că îl confirmă.

Agerpres își acoperă urmele

La două zile de la prima dezinformare, Agerpres a mai aruncat pe piața media un articol pe aceeași temă, preluat dintr-o sursă și mai dubioasă: Russia Today. Este vorba de postul TV de stat, creat pentru a transmite o imagine pozitivă a Rusiei în străinătate și alintat de foști colaboratori ai lui Putin cu titlurile “cea mai bună mașină de propagandă a regimului Putin” și “parte a industriei rusești de manipulare și dezinformare”. Articolul Agerpres este intitulat neinspirat: “Meteorologii europeni confirmă – Am putea avea cea mai rece iarna din ultimii 100 de ani”. Ca în bancul cu evangheliștii, mulții meteorologi europeni de care se vorbește în text sunt doar trei, mai exact – un german (ceilalți doi sunt americani). Articolul preluat din Russia Today abundă în minciuni și fraze scoase din context. Astfel, Anastasios Tsonis de la Universitatea din Wisconsin este preluat cu o afirmație generală despre încălzirea globală, iar Joe Bastardi este prezentat ca fiind “expert la serviciul de meteorologie Accuweather”, deși acesta nu mai lucrează la prestigioasa companie meteo de aproape 3 ani (Bastardi s-a despărțit de Accuweather pe fondul unor prognoze nu tocmai reușite, precum și al faptului că el contestă existența încălzirii globale, în ciuda evidențelor). Cât despre singurul meteorolog european – Dominik Jung – acesta a făcut „păcatul” de a da un interviu unui site german, în care a spus că iarna asta va fi geroasă în Germania (n.r. – nu la nivel european), “ceea ce nu ar trebui să surprindă, având în vedere iernile trecute”. Vorbele sale au fost întoarse pe dos și înflorite în articolul din Russia Today, iar Agerpres a pasat minciuna mai departe. Când a aflat – pe contul său de Twitter – că numele său este folosit pentru a propaga idei false, Jung a rămas mască și a postat un link către afirmațiile sale inițiale, pentru a se vedea că nu a vorbit nicidecum de o iarnă apocaliptică.
Așa cum spuneam în debutul articolului, Agerpres și-a făcut o misiune din a propovădui minciunile Moscovei în România. Cu regularitate, agenția de știri a statului român preia articole dubioase din media rusă, privind prognoze meteo înspăimântătoare. În Octombrie 2010, Agerpres ne avertiza că “Europa se va confrunta cu o iarnă grea, cu temperaturi reduse, conform specialiștilor britanici”. Sursa – Vesti FM, Rusia. În 2011, tot Agerpres venea cu informația că urmează “cea mai grea iarnă din ultimii 1.000 de ani”. Erau citați specialiști polonezi inexistenți, iar sursa știrii era agenția Mignews, Rusia.
Plasarea știrii despre o iarnă feroce în septembrie poate fi interpretată și în altă cheie – cea a demarării construcției gazoductului dintre România și Rep. Moldova. Să fie oare mesajul subtil al Moscovei: “Români, urmează o iarnă grea. Faceți rezerve de gaz și nu vă mai apucați să le dați moldovenilor”?

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top