Fără categorie

Despre lupta politică, stânga și dreapta, trădări și majorități parlamentare, cu deputatul Mircea Banias, unul dintre fondatorii Pro România

Am stat de vorbă cu depututl constănțean Mircea Banias, unul dintre fondatorii partidului Pro România, aflat pe val în acest moment, după cooptarea lui Victor Ponta și a mai multor parlamentari PSD. Aceste mișcări de trupe au atras atenția opinia publice, pentru că unii au sperat ca prin acest exod PSD-ALDE să piardă majoritate parlamentară. Mircea Banias ne-a vorbit în acest interviu despre un partid care vrea să rupă barierele între stânga și dreapta, care vrea să fie pro și nu contra, o formațiune care privește spre fosta construcție USL, ca spre un model ce a adus României stabilitate și creștere economică.

 

O politică neconvențională

Am construit acest partid împreună cu domnul Daniel Constantin, Eugen Durbacă și alți colegi din ALDE, după ce, din cauza unor nepotriviri de caracter cu Călin Popescu Tăriceanu am decis să nu mai continuăm acolo. Formal, Tăriceanu ne-a exclus din ALDE pe mine, pe Daniel Constantin și pe Eugen Durbacă, în ruma unei decizii a forurilor de conducere. Nu am contestat această decizie evident nestatutară, pentru că, personal, nu mă văd făcând politică alături de oameni fără cuvânt și care nu respectă angajamentele pe care și le iau.
În Pro România sunt oameni cu diverse orientări politice, de la centru stânga spre centru dreapta al eșicherului politic. Pro România își propune să facă o politică neconvențională, care nu se încadrează în niște tipare. Ne-am propus să renunțăm la formalismul pe care, cu ipocrizie, partidele politice din România l-au promovat de-a lungul anilor. Căci PSD a guvernat uneori cu măsuri de dreapta, iar PNL cu măsuri de stânga.
Pro România este o formațiune de centru, care promovează și idei liberale, dar și idei sociale. Eu văd că în Europa, în ultimii ani, au apărut mișcări politice noi, iar partidele tradiționale înregistrează eșecuri. Cele mai mari dezamăgiri sunt reprezentate de partidele de stânga care, în urmă cu câțiva ani, ocupau autoritar scena politică din țările lor. Aici dau doar două exemple, Franța și Italia, unde partidele de stânga au coborât spre pragul electoral la ultimele alegeri.

Modelul USL

Și eu consider, ca și Victor Ponta, că cea mai de succes guvernare din ultimii ani a fost guvernarea USL, în care două mari partide politice din România, alături de altul mai mic, au reușit să asigure o conducere a țării marcată de revenirea după o perioadă de criză, în care au fost operate tăieri de salarii și micșorări de pensii. Guvernul USL a reușit să readucă veniturile oamenilor la nivelul anterior tăierilor, în plus a reușit să promoveze o politică economică prin care România a avut creștere sănătoasă, deficitul bugetar a fost mic, iar inflația a fost aproape zero. Deci niște performanțe pe care nu le-am mai văzut în ultimii ani.
Societatea românească este marcată de foarte multă ură și dezbinare. În ultimii ani s-a votat mai degrabă contra decât pentru, și cei care au câștigat alegerile au beneficiat de un vot negativ îndreptat împotriva adversarilor. Numele Pro România este un semnal și o dovadă că noi ne dorim să facem o altfel de politică, iar românii să voteze pentru și nu împotrivă a ceva. Dacă vom reuși sau nu, acest lucru depinde în mare măsură de noi, de modul în care vom ști să convingem oamenii că noi chiar vrem să construim, nu să distrugem pe cineva.

Banias: Trasesim politic este să pleci din Opoziție la Putere, nu invers

O mare parte dintre cei veniți în ultima perioadă sunt proveniți din PSD, dar vreau să cred că cei care au părăsit acest partid sunt oameni de calitate, cu o pregătire profesională bună, cu experiență politică bună. Evident că trecutul lor PSD-ist nu poate fi șters cu buretele și nici nu ne-am propus să facem acest lucru. Partidul nostru nu este un refugiu pentru traseiști. De regulă, eu aș defini traseismul politic, trecerea unor parlamentari din Opoziție către Putere. Or aici se întâmplă fenomenul invers. Cei care vin în Pro România părăsesc barca Puterii pentru a se înscrie într-un partid aflat în Opoziție, care în acest moment nu are ce să le ofere: nici funcții, nici demnități. Ei vin să muncească pentru a câștiga alegerile.

Alături de PSD și ALDE, dar cu un alt Guvern

Noi considerăm că o majoritate parlamentară trebuie să reflecte votul cetățenilor. Deci nu ne-am propus să facem o mare alianță împotriva PSD și să dăm acest partid cu orice preț jos de la guvernare. Obiectivul nostru până la sfârșitul acestui an este să avem în România un guvern performant, format din persoane cu mare credibilitate, specialiști în domeniile lor, lucru care nu se întâmplă în acest moment.
PSD ar trebui să își retragă actualul Guvern, să facă o nouă propunere de Premier, o persoană mai presus de orice bănuială de competență sau de probleme de imagine. Noi am fi dispuși să sprijinim un Guvern al actualei majorități, format din profesioniști și oameni cu o reputație impecabilă.
Organizațiile județene ale partidului există de un an. Din momentul în care am lansat acest proiect împreună cu Daniel Constantin și cu Sorin Câmpeanu am început să ne organizăm. În prezent, în Constanța există cam 500 de adeziuni. Deci 500 de membri cu adeziuni scrise. Practicăm și înscrierea on line, dar și la sediul nostru. Nu există în acest moment structuri de conducere, nici la nivelul local, nici la nivel central, pentru că nu au existat alegeri, nu au fost desemnați coordonatori la nivel județean. Acest lucru urmează să se întâmple.
Sunt foarte multe localități din județul Constanța în care avem deja organizații. Spre exemplu: Mangalia, Pecineaga, Medgidia, dar acestea sunt nuclee de membri fără structuri de conducere, așa cum am spus. Începând cu toamna anului acesta, când va fi organizat și primul congres al partidului, ne vom desemna și organe de conducere.

Ecaterina Andronescu, posibil candidat la prezidențiale

La lansarea de săptămâna trecută au fost practic anunțate departamentele pe care va fi structurat partidul, persoanele care se vor ocupa de coordonarea lor. De la Constanța, eu voi coordona Departamentul de transport și infrastructură, iar Mircea Dobre Departamentul de turism și mediul de afaceri. Deci sunt niște principii pe care încercăm să le construim. Nu facem guverne din umbră, nu ne-am propus așa ceva. Ci pentru fiecare domeniu de activitate căutăm cât mai mulți oameni care se pricep și care ar putea să vină cu soluții pentru domeniul respectiv. Considerăm că nici nu este important ce titulatură are fiecare, ci încercăm să facem o echipă care să participe cu succes la alegerile europarlamentare și locale, la parlamentarele din 2020 și la prezidențiale.
Partidul are mai multe variante de candidați la funcția supremă în stat. Unul din candidați l-a dezvăluit Victor Ponta săptămâna trecută. În condițiile în care va consimți să vină în Pro România, doamna profesor Ecaterina Andronescu era una dintre variante. Dar, cu siguranță, nu este singurul om care ar putea candida la preziențiale. Deși partidul nostru este la început, avem foarte mulți oameni care au ocupat funcții importante în stat, oameni cu multă experiență.

Banias: Vom intra sigur în Parlament, după alegeri

Eu știu cât am muncit ca să intre ALDE în Parlament și în Consiliul Județean și Municipal Constanța, deși partidul era tot o construcție nouă. Și am obținut un scor rezonabil, pe care personal cred că ALDE nu îl va mai obține la următoarele alegeri, pentru că a arătat mai multe lipsuri și carențe. Dar aceasta este problema lor, nu mă preocupă scorul lor, pe mine mă preocupă ca noi să facem un scor cât mai bun. Victor Ponta și Daniel Constantin sunt doi tineri energici și care până la această vârstă au ocupat diverse poziții în Stat, sunt vectori de imagine. Sorin Câmpeanu este o persoană care aduce un plus de respectabilitate în partid, este șeful rectorilor din România, un om asupra căruia nu planează niciun fel de bănuială. Deci nu am niciun fel de îndoială că partidul va face un scor care să îl propulseze și în Parlamentul European și în Parlamentul României.

Alianță post electorală, cu stânga sau cu dreapta?

Îmi e greu să spun în acest moment că vom face o alianță post electorală cu PSD sau cu PNL. Până la alegerile parlamentare, plecând de la rezultatul alegerilor din 2016, PSD a fost votat de o majoritate clară. Dar nu știu ce se va întâmpla în PSD, pentru că sunt foarte mulți colegi nemulțumiți și nu exclud un exod al parlamentarilor. În condițiile în care ar pierde un număr semnificativ de membri, ar fi discutabilă și o schimbare a majorității în Parlament. Dar în acest moment, în care PSD are o majoritate de peste 200 de parlamentari, aproape jumătate din numărul total de parlamentari, este foarte greu de construit o altă majoritate.

Președintele Iohannis, într-o situație foarte delicată

Este un moment extrem de delicat, care îl pune pe Președinte într-o situație foarte delicată. Nu pot să nu remarc faptul că decizia Curții Constituționale este o premieră. E pentru prima dată când judecătorii Curții trasează directive Președintelui. Pe de altă parte, cred însă că există prea multă patimă din cauza unei persoane. Până la urmă, DNA este importantă și nu persoana care o conduce. Kovesi mai are un an de mandat și cred că putea să își termine mandatul. Nu știu dacă este oportună o astfel de chestiune acum. Ministrul Justiției Tudorel Toader are mult mai multe informații decât mine, astfel încât decizia de a cere revocarea să fie întemeiată. De aceea, neștiind care sunt motivele pentru cererea de suspendare și nici cele care au stat la baza deciziei Curții, aștept să văd motivarea.

La referdendum ar trebui incluse și întrebări legate de modificarea Constituției

Această decizie a Curții Constituționale ne arată hibele sistemului constituțional din România, faptul că această Constituție este complet depășită și că trebuie amendată și modificată. Trebuie să ne gândim foarte bine și oamenii să decidă ce vor: republică prezidențială sau parlamentară. E foarte complicat, căci în prezent atribuțiuni ale diverselor instituții din România se suprapun, se iau decizii contrare, și asta de la începutul perioadei postrevoluționare. Deci lucrurile trebuie lămurite foarte clar. Ar trebui delimitate și atribuțiile celor două camere ale Parlamentului, care în acest moment legiferează una peste alta. Practic se suprapun și îngreunează procesul legislativ. Eu nu înțeleg de ce aceeași lege trebuie să parcurgă drumuri similare și într-o cameră și în cealaltă. Trebuie să luăm modelul unor state cu democrații avansate, în care Camera Deputaților are atribuțiuni clare, Senatul are alte atribuțiuni, nu se suprapun. La noi este o risipă de energie și de resurse fantastică. În același timp, atribuțiile Președintelui, atribuțiile Guvernului, trebuie redefinite.
Dacă tot se vorbește de referendum pentru familia tradițională, cred că acesta ar trebui să cuprindă mai multe întrebări, pentru că nu ne permitem luxul să facem referendum în fiecare an. Ar trebui să adunăm toate modificările pe care trebuie să le facem la Constituție și apoi să facem un referendum.

(Intertitlurile aparțin redacției)

 

 

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top