Comisia Europeană

Deputatul Nati Meir a facut pace la Penitenciarul Poarta Alba

Directorul adjunct Valentin Bejinariu va fi sacrificat în urma violentelor de pe 18 iulie

Deputatul independent Nati Meir, membru în Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale a fost prezent, vineri 27 iulie, într-o vizita de lucru la Penitenciarul de maxima siguranta Poarta Alba.
Prezenta lui Nati Meir se datoreaza anchetei saptamânalului DEZVÃLUIRI, care a scos la iveala faptul ca mai multi detinuti au fost batuti cu cruzime de catre o echipa de mascati însotita de directorul penitenciarului, Catalin Bejan si de catre adjunctul sau, Valentin Bejinariu. Ziarul nostru a reusit sa produca si probele acestui macel: fotografii cu ranile detinutilor si declaratiile date de o parte dintre ei.

Un articol de MIHAI RÃZVAN ROTARU
                      ANDREEA PAVEL

Deputatul Meir a stat de vorba, timp de peste doua ore, cu 15 detinuti, care si-au prezentat problemele, în prezenta conducerii penitenciarului. Ei si-au aratat ranile si au povestit ca au fost batuti pentru ca au cerut conditii mai bune, iar interventia fortelor de ordine a fost disproportionata si nejustificata. Totodata, detinutii s-au plâns si în fata deputatului de conditiile de viata din penitenciar. La conferinta de presa ce a fost organizata în sediul administrativ al penitenciarului, directorul Catalin Bejan a considerat vizita foarte utila, sugerând ca s-a facut pace între conducere si detinuti: “A fost o vizita fructuoasa, detinutii au înteles ca atunci când este vorba de nemultumiri sau plângeri vizavi de acordarea unor drepturi, cea mai buna cale este medierea, negocierea si nu manifestarea prin actiuni violente. Totodata, am convenit cu domnul deputat Nati Meir, ca atunci când vor mai aparea astfel de situatii tensionate, sa luam legatura cu dumnealui si sa gasim o rezolvare oportuna la astfel de conflicte, care sunt inerente, mai ales ca vorbim de medii privative”.

Bejan, referitor la conditiile detinutilor: Poarta Alba nu e în America

Bejan a recunoscut ca la Poarta Alba conditiile de viata lasa foarte mult de dorit, dar nu a pierdut ocazia sa dea vina pe “sistem”, care nu asigura fonduri suficiente.
Directorul închisorii a încercat chiar sa faca o comparatie între penitenciar si societatea româneasca, asemanare legata de problemele la sistemul de apa, electricitate, etc. “Poarta Alba e în România, nu în America!”, a spus el. De asemenea, Bejan nu a pierdut ocazia sa prezinte, ca pe niste realizari marete, micile progrese înregistrate în ultimii ani la penitenciarul pe care îl conduce: ceva faianta, gresie, oglinzi si chiuvete, ce au fost montate doar la grupurile sanitare. În rest, planuri si proiecte. Daca vor fi bani, desigur…
La rândul sau, deputatul Nati Meir a considerat întâlnirea tot ca pe o conciliere între detinuti si conducere, dar a punctat si problemele existente în penitenciar: “Asa cum a spus si domnul director, cel mai bine este sa mergi pe calea medierii, sa negociezi. Si asa am facut. Azi m-am vazut cu vreo 15-16 detinuti, am stat de vorba cu toti, am încercat sa fac pace. Eu nu m-am dus în sectie, pentru ca daca ma duc acolo, începe revolta: avem spate, a venit Nati Meir. Ideea e ca am fost ca sa vedem ce putem face sa nu se repete asa ceva. Dar asta e, Poarta Alba este o inchisoare foarte, foarte grea. Conditiile sunt foarte proaste. Ce putem sa facem?

Curentul se opreste noaptea doar la Poarta Alba

Din câte am înteles eu, scandalul a început în timp ce detinutii se uitau la televizor si le-a fost taiat curentul, iar ei au început sa se revolte. Domnul Bejinariu spune ca au facut prapad pe-acolo, eu n-am de unde sa stiu. Dar eu cred ca o sa avem liniste aici, iar daca vor fi probleme, am sa vin din nou, caci eu am un renume aici, detinutii ma respecta foarte mult. Am dat si carti de vizita, asa ca eu cred ca voi fi chemat daca sunt probleme, cel putin înca un an si trei luni, pâna termin mandatul”.
Deputatul a sugerat ca detinutii pot avea o viata mai buna si fara investitii bugetare si ca aceste lucruri tin de implicarea mai mare a conducerii penitenciarului. El a spus ca nu întelege de ce se opreste curentul la ora 22.00, când principalele dezbateri publice televizate atunci abia încep. Nati Meir a mai declarat ca Poarta Alba este singurul penitenciar în care exista o astfel de regula.

Nati Meir confirma: detinutii au fost batuti

Referitor la incidentul violent din noaptea de 18 iulie, Catalin Bejan a sugerat ca fotografiile pe care le detinem ar putea fi trucate, în timp ce Nati Meir a confirmat faptul ca a vazut cu ochii lui loviturile de pe corpurile detinutilor. Purtatorul de cuvânt al penitenciarului, Gabriel Botezan, a recunoscut, în dezacord cu seful sau, ca loviturile exista, însa a declarat ca interventia fortelor de ordine s-a facut progresiv, respectându-se toate regulamentele: „Mai întâi s-a încercat sa se discute cu ei. S-au calmat, iar apoi au început din nou cu atitudinile violente. În aceasta situatie, s-a intervenit pentru imobilizarea lor. Poate ca unii dintre ei s-au opus si s-au ales cu ranile despre care vorbiti”.
Se pare ca directorul adjunct, Valentin Bejinariu va achita nota de plata pentru violentele din 18 iulie. El a promis ca se va pensiona marti, 31 iulie. Acesta ar putea sa fie un troc acceptat de detinutii care se pare ca nu îl iubesc deloc si se plâng ca au avut de suferit de mai multe ori din cauza lui. Catalin Bejan acrediteaza si el aceasta varianta, sugerând faptul ca ar avea de luptat cu mentalitatile învechite ale unora dintre angajati. La Poarta Alba toata lumea e în stand by asteptând sa vada daca celalat îsi respecta angajamentele. Chiar si deputatul Nati Meir a ramas câteva zile la Constanta pentru a se putea deplasa repede la penitenciar în cazul nedorit în care violentele ar putea sa reapara.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top