Ştiri

Deputatul Istvan Antal a participat la a 50-a reuniune a APCEMN de la Novi Sad

În perioada 18 – 19 aprilie 2018, la Novi Sad, Serbia, s-a desfășurat cea de-a 50-a reuniune a Comisiei pentru cultură, educație și afaceri sociale din cadrul Adunării parlamentare a cooperării economice a Mării Negre (APCEMN), la care a participat deputatul István Antal (UDMR), în calitatea sa de membru al Comisiei pentru cultură, educație și afaceri sociale din cadrul APCEMN.

Pe ordinea de zi a reuniunii au figurat: adoptarea raportului celei de-a 49-a reuniuni a Comisiei, care s-a desfășurat la Rostov-on-Don, în perioada 25-26 octombrie 2017, dezbaterea proiectului de raport cu tema: ,,Consolidarea cooperării culturale și a multiculturalismului în statele membre ale cooperării economice a Mării Negre”, precum și a proiectului de recomandare nr. 163/2018 pe aceeași temă, acestea urmând a fi aprobate în cadrul celei de a 51- a Adunări Generale, ce se va desfășura în perioada 19-21 iunie, la Tirana, Albania.

Parlamentul României a fost reprezentat la Adunare încă din 1993, în calitate de membru fondator, şi are o delegaţie permanentă formată din şapte parlamentari. Membrii delegaţiei sunt repartizaţi, conform regulamentului, în cele 3 comisii, după cum urmează: Comisia economică, tehnologică şi pentru probleme de mediu, Comisia politică şi pentru probleme juridice și Comisia pentru cultură, educaţie şi probleme sociale.

Adunarea parlamentară pentru cooperare economică la Marea Neagră (APCEMN) a fost creată ca rezultat al marilor schimbări politice din perioada anilor ‘80 când statele din regiunea Mării Negre au reintrat pe scena politică mondială. Încercările statelor din regiunea Mării Negre de a găsi noi modalităţi care să susţină provocările dezvoltării naţionale şi de integrare europeană au netezit calea spre concertarea eforturilor menite a transforma regiunea Mării Negre într-o zonă a stabilităţii, prosperităţii şi păcii.

APCEMN reuneşte parlamentari din cele 12 ţări membre ale Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră. Înfiinţată la 26 februarie 1993 ca dimensiune parlamentară a Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră, APCEMN s-a dovedit a fi un forum eficient pentru dialogul interparlamentar în regiunea Mării Negre, facilitând coordonarea eforturilor parlamentelor naţionale menite a promova valorile democratice, statul de drept, economia de piaţă şi o societate pluralistă.
Principalul obiectiv al APCEMN este de a acorda asistenţă parlamentelor naţionale pentru consolidarea democrației reprezentative, de a sprijini punerea în aplicare a legilor care sunt necesare pentru implementarea proiectelor elaborate în cadrul CEMN şi de a stabili baza legislativă pentru dezvoltarea economică multilaterală, cooperarea culturală şi politică a statelor din regiune.

Adunarea reuneşte 76 parlamentari ai legislativelor din cele 12 ţări membre CEMN (Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Grecia, Georgia, Republica Moldova, România, Federaţia Rusă, Turcia, Ucraina). În noiembrie 2004, Serbia şi Muntenegru s-a alăturat acestei Adunări ca membru cu drepturi depline, iar ca urmare a dobândirii independenţei de către Muntenegru, Serbia a rămas ca membru succesor cu drepturi depline. Adunarea Populară a Egiptului, Knesset-ul Statului Israel, Adunarea Naţională a Franţei şi Senatul Francez, Bundestag-ul german, Consiliul Naţional al Republicii Slovacia şi Adunarea Naţională a Republicii Belarus au statutul de observator.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top