Ştiri

Deputatul Istvan Antal, prezent la cea de-a 50-a reuniune APCEMN

La finalul lunii martie, Palatul Parlamentului a găzduit cea de-a 50-a reuniune a Comisiei economice, comerciale, tehnologice și de mediu a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN)
Anul acesta, APCEMN celebrează 25 de ani de la înființarea organizației, context în care parlamentele statelor membre au fost invitate să marcheze anul aniversar prin diferite evenimente.

Adunarea s-a desfășurat în perioada 28-29 martie 2018 în sala „Drepturilor Omului”, având ca temă principală de discuție „Perspective ale dezvoltării economiei digitale în țările membre OCEMN”, iar printre parlamentarii români desemnați să facă parte din acest for s-a numărat și deputatul UDMR, Istvan Antal.
„Această reuniune se înscrie în linia cooperării aprofundate dintre Parlamentul României și APCEMN și marchează 25 de ani de la prima reuniune a Comisiei pentru probleme economice, comerciale, tehnologice și de mediu a APCEMN, care s-a ținut la București, în octombrie 1993”, se arată în prezentarea făcută de organizatori.
Pe lângă reprezentanți ai delegațiilor parlamentelor țărilor membre ale APCEMN, la reuniune au fost prezenți și reprezentanți ai Corpului diplomatic și ai unor instituții publice.
Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN) a fost constituită ca urmare a schimbărilor politice majore petrecute la sfârşitul anilor ’80. Demersurile întreprinse de ţările din această zonă pentru a răspunde provocărilor legate de dezvoltarea economică şi integrarea europeană s-au concretizat prin unirea eforturilor acestora de a transforma regiunea Mării Negre într-o zonă de stabilitate, prosperitate şi pace.
La 26 februarie 1993 preşedinţii parlamentelor din nouă state – Albania, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, România, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina – au adoptat, la Istanbul, „Declaraţia privind instituirea Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre”.

După semnarea declaraţiei privind instituirea APCEMN, au mai devenit membri ai Adunării Grecia (iunie 1995), Bulgaria (iunie 1997), Serbia şi Muntenegru (2004). În anul 2006, după ce Muntenegru şi-a declarat independenţa, Republica Serbia a devenit succesorul legal al fostului stat, atât la OCEMN cât şi la APCEMN.
Adunarea Parlamentară este compusă din 76 de parlamentari, reprezentând cele 12 state membre. Statut de observator au o serie de adunări parlamentare internaţionale, europene şi regionale, între care Uniunea Interparlamentară, Adunarea Parlamentară a NATO, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Iniţiativa Central Europeană-Dimensiunea Parlamentară, Adunarea Parlamentară a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est şi Parlamentul European.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top