Politic

Deputatul Anișoara Radu: „Noua Lege a pensiilor elimină inechitățile apărute în sistem”

Vești bune pentru viitorii și actualii pensionari! Comisia pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaţilor a aprobat proiectul Legii sistemului unitar de pensii. Deputatul social democrat Radu Anișoara, membru al Comisiei a vorbit despre elementele de noutate cele mai importante și a fost de accord să răspundă punctual întrebărilor venite din partea cetățenilor interesați de acest subiect.

Principalele elemente de noutate se referă la faptul că se va impune un nou sistem de calcul al pensiilor (!) în sensul că nu se vor mai face calcule pe baza punctajului mediu realizat, ci, conform valorii punctului de referinţă care va fi anual indexată cu indicele inflaţiei plus 50% din rata câştigului mediu brut realizat pe ţară,

Toate creșterile prevăzute de noua Lege a pensiilor, coroborate cu eliminarea impozitului la pensiile mai mici de 2000 de lei, cu reducerea impozitului de la 16 la 10% la pensile mai mari de 2000 de lei, precum și cu toate celelalte elemente de noutate, vor elimina rând pe rând inechitățile apărute în timp.

Aș sublinia faptul că sintagma care face referire la “Contractul de asigurare socială facultative” înseamnă de fapt. modificarea condiţiilor referitoare la încheierea contractului de asigurare socială: contractul se încheie doar cu persoanele care au realizat stagiul minim de cotizare (15 ani) anterior încheierii contractului; posibilitatea asigurării retroactive pentru maximul de 5 ani anteriori lunii în care se încheie contractul; modificarea venitului minim care constituie baza de calcul a contribuţiei de asigurare socială – câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, în vigoare la data încheierii contractului.

Legea introduce noi perioade asimilate stagiului de cotizare– adică asimilarea perioadei de masterat, doctorat pe toată perioada studiilor ori a unui ciclu de studii universitare dar și dreptul femeilor de a opta pentru creşterea eşalonată a vârstei de pensionare sau la vârsta standard de pensionare pentru femei.

Se introduce deasemenea o nouă prestaţie şi anume 25% pentru pensia de urmaş, dar nedepăşind 80% din cuantumul salariului minim brut. Se vor putea cumula anumite venituri din pensia de invaliditate cu unele profesii liberale. Dacă aveți nevoie de informații suplimentare, de explicații, vom reveni cu acest subiect ori de câte ori va fi nevoie” a a declarat deputatul PSD de Tulcea Radu Anișoara.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top