Politic

Deputat George Șișcu, despre pensiile speciale: Ne ținem de cuvânt!

Deputatul tulcean George Șișcu vorbește despre proiectul de eliminare a pensiilor speciale inițiat de Partidul Național Liberal. Parlamentarul declară că pensiile speciale nu sunt calculate pe bază de contributivitate, ci reprezintă un procent din salariul din ultima perioadă de activitate, de unde vine și nedreptatea față de pensionarii obișnuiți care primesc banii de bugetul asigurărilor sociale de stat, pe baza contribuțiilor.

„Camera Deputaților a aprobat proiectul de lege inițiat de Partidul Naţional Liberal, în luna februarie a anului trecut, privind eliminarea pensiilor speciale. Proiectul va fi trimis președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Vor fi eliminate:

-pensiile de serviciu pentru deputaţi şi senatori
-pensiile judecătorilor şi procurorilor, ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor
-pensiile funcţionarilor publici cu statut special, ale funcţionarilor publici parlamentari
-pensiile membrilor corpului diplomatic şi consular al României
-pensiile membrilor Curţii Constituţionale şi ale personalului aeronautic civil
-pensiile aleşilor locali, primari şi viceprimari, precum şi preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene

Numărul de beneficiari civili de pensii speciale era, la finele lunii decembrie 2019, de 9.359 persoane, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Pensiile speciale nu sunt calculate pe bază de contributivitate, la fel ca restul pensiilor, ci reprezintă un procent din salariul din ultima perioadă de activitate. De exemplu, pensia medie pentru foștii procurori și judecători este de 18.716 lei, din care 17.409 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferenţa din bugetul asigurărilor sociale de stat. În acest fel, cei care primesc pensii speciale sunt privilegiați comparativ cu pensionarii obișnuiți, care primesc banii de bugetul asigurărilor sociale de stat, pe baza contribuțiilor”, a declarat George Șișcu.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top