Politic

Deputat Anișoara Radu: Populaţia săracă este prima victimă a măsurilor Guvernului Iohannis/Orban

Deputatul Anișoara Radu discută despre noile măsuri luate de guvernul Orban cu privire la creșterile salariale. Mai exact, parlamentarul vorbește despre decizia noului guvern de blocare a creşterii salariului minim în România ce afectează în mod direct peste 2 milioane de români și amintește că partidul pe care îl reprezintă, în ultima şedinţă de Guvern condusă de Viorica Dăncilă propunea creşterea salariului minim net cu 100 de lei pentru persoanele fără studii superioare şi cu 150 de lei pentru persoanele cu studii superioare. 

„În ultima şedinţă de Guvern condusă de doamna Viorica Dăncilă a fost citită, în primă lectură, Hotărârea de Guvern prin care se propunea creşterea salariului minim la 2.262 lei pentru angajaţii fără studii superioare şi 2.620 de lei pentru persoanele cu studii superioare. Practic, se propunea creşterea salariului minim net cu 100 de lei pentru persoanele fără studii superioare şi cu 150 de lei pentru persoanele cu studii superioare de la 1 ianuarie.

Prima măsură luată de Guvernul Iohannis/Orban a fost blocarea creşterii salariului minim în România, o decizie care afectează în mod direct peste 2 milioane de români, reprezentând peste 60% din angajaţii din România.
Mai mult, actualul Guvern va elimina aşa-numita supraimpozitare pentru contractele part-time. În fapt, măsura a avut rolul de a proteja drepturile a peste 800.000 de persoane. Practic erau exceptate de la supraimpozitare contractele part-time pentru persoanele sub 26 de ani care se aflau într-o formă de învăţământ, pentru ucenicii de până în 18 ani, pentru persoanele cu dizabilităţi, pentru pensionari şi pentru situaţia în care persoanele angajate obţineau venituri cumulate la nivelul salariului minim brut pe ţară. În acest fel, 800.000 de contracte au ieşit din economia gri şi au fost înregistrate drept contracte full-time. Măsura avea rolul de a ajuta angajaţii cu astfel de contracte să beneficieze în viitor de o pensie decentă şi de alte drepturi corelative, dreptul la şomaj sau asigurări de sănătate mai bune. Măsura de eliminare a supraimpozitării contractelor part-time va readuce aceste categorii de persoane în situaţia vulnerabilă anterioară, iar în viitor nu vor avea dreptul la o pensie decentă, vor primi pensia minimă garantată.
De asemenea, actualul Guvern pregăteşte deja măsuri de austeritate, inclusiv prin îngheţarea salariilor şi a pensiilor, corelate cu disponibilizări masive din anumite instituţii.
În acest sens, doamna Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a declarat că deficitul la bugetul de pensii pentru anul 2019 va fi de 2 miliarde de lei, ceea ce reprezintă un dezastru. Îndrăznesc să-i reamintesc doamnei Alexandru că în perioada Guvernului Cioloş, guvern în care a fost ministru, deficitul la bugetul de pensii a fost de 15 miliarde de lei, iar PSD a mărit pensiile şi a micşorat deficitul când a preluat guvernarea.
Nu în ultimul rând, actualul Guvern a decis eliminarea preţurilor reglementate pentru energie şi gaz, ceea ce va duce la o creştere cu 25% pentru aceste utilităţi. Mai grav este că au anulat subvenţiile şi pentru categoriile vulnerabile, condamnând astfel sute de mii de persoane să aleagă între a cumpăra medicamente sau a se încălzi la iarnă.
În final voi face un scurt sumar al măsurilor adoptate sau anunţate de actualul Guvern:
1. Anularea creşterii salariului minim, măsură care afectează peste 2 milioane de persoane;
2. Anularea aşa-zisei supraimpozitări a contractelor part-time, care va afecta drepturile a peste 800.000 de persoane;
3. Îngheţarea creşterii salariilor şi pensiilor, corelată cu disponibilizări masive;
4. Anularea subvenţiei la gaze şi electricitate, inclusiv pentru categoriile vulnerabile.
Stimaţi concetăţeni, pe 24 noiembrie votaţi cu inima”, a declarat Anișoara Radu.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top