Guvernul României

De ce ar respecta şi poliţiştii regulile de circulaţie?

Lehamitea şi indolenţa îşi fac de cap în secţiile lui Garcea

Reporterii DEVĂLUIRI au surprins imagini cu mai multe maşini parcate total aiurea pe o trecere de pietoni din Cumpăna şi, mai mult decât atât, chiar în faţa semnului de „staţionare interzisă”. Nu, n-am mers să sesizăm Poliţia pentru că automobilele se aflau chiar în faţa secţiei din comună şi, culmea, aparţineau oamenilor în uniformă şi cu caşchetă (sic!). Am privit împrejur, iar locurile erau destule, dar, ce-i drept, la câţiva metri de secţie. Iniţial ne-am gândit că săracii poliţişti nu mai aveau unde să parcheze şi la mijloc e vorba doar de un compromis fără precedent şi care, cu siguranţă, nu se va mai repeta. Dar, când şi în stânga, şi în dreapta, şi în spate era cel puţin un loc liber, situaţia te face să nu-i mai compătimeşti aşa uşor. Mai ales în condiţiile în care îţi mai aminteşti şi câte o exagerare tipic poliţienească, un amănunt incorect servit de aceştia, care te fac să te-ntrebi cum te-ai putut stăpâni la un moment dat?

Un articol de Andreea PAVEL

Copiii râd că nenea poliţistu’ nu ştie cât face 180:2

Se face că, doar cu câteva zile înainte de incident, aceiaşi oameni care au parcat mai prost decât o blondă cu airbagurile declanşate permanent, l-au amendat pe Dan C., un cetăţean care parcase preţ de două minute pe ceas, pentru a comunica ceva unui funcţionar din Primărie. (Primăria Cumpăna şi secţia de Poliţie sunt două clădiri vecine). Dan nu a parcat pe trecerea de pietoni şi nici nu a staţionat mai mult de cinci minute, dar, cu toate acestea a primit o amendă frumuşică, de vreo 180 RON. În afară de faptul că articolul legislativ în temeiul căruia bărbatul a primit amendă nu are nici o legătură cu „infracţiunea” comisă, poliţistul i-a scris acestuia că poate plăti jumătate de amendă în 24 de ore. „Jumătatea” notată de nenea poliţistul este de 60 RON, pe care bărbatul i-a plătit. Până şi doamna care i-a luat banii a strigat după el: „Hei, nu e cam puţin pentru jumătatea din 180?”. Dan s-a întors şi i-a arătat scrisul poliţaiului. „Mda, aşa o fi, cine ştie …”, a încheiat femeia mirată şi încurcată în acelaşi timp.

La aşa o gafă şi în faţa unor astfel de poze, cuvintele chiar ajung să fie de prisos. Şi un copil din clasa I ar râde la auzul unui astfel de rezultat greşit. Ca să nu mai spunem că, din păcate, greşelile de acest fel sunt foarte des întâlnite şi, la fel de des, şi ifosele, aroganţa şi lenea aceloraşi oameni despre care se spune că ar trebui să te apere de infractori, nebuni şi proşti.

Ce te faci când vezi că, cel puţin din lene, poliţiştii încalcă legea doar pentru că ei sunt cei care trebuie să vegheze respectarea acesteia. Altfel spus, deasupra lor mai e doar cerul şi nimic sau nimeni altcineva.

Ce-ar trebui să păţească poliţiştii care au oprit neregulementar?

În primul rând să primească toţi un test cu noţiuni de matematică de până-n clasa a V-a şi cei care pică să lase uniforma deoparte. Apoi, conform legislaţiei în vigoare, două puncte penalizare şi o mustrare serioasă de la şefi, pentru că tocmai oamenii în uniformă au făcut una cu pământul prevederea legislativă, fix pe trecere:

Extras din OUG 195/2002 republicată: 

  “Art. 98. – (1) Amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate.

   (2) Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului.

 Art. 99. – (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa I de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de către persoane fizice:

 (2) Amenda contravenţională prevăzută la alin. (1) se aplică şi conducătorului de autovehicul sau tramvai care săvârşeşte o faptă pentru care se aplică 2 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. a).

 Art. 108. – (1) Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:

   a) 2 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte:

(…)

8. oprirea neregulamentară”

Fragment din Regulamentul de aplicare al OUG 195/2002 repubublicată:

“Art. 142. – Se interzice oprirea voluntară a vehiculelor:

  e) pe trecerile pentru pietoni ori la mai puţin de 25 m înainte şi înainte de acestea;”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top