Ştiri

Moftul lui Piţurcă l-a făcut degeaba român, peste rând, pe fotbalistul german Maximilian Nicu

Basarabenii sunt presaţi să renunţe la visul românesc

Pe 3 martie, Ministerul Justiţiei (MJ) arunca praf în ochii celor curioşi spunând că nu poate aprecia dacă Nicu Maximilian Johannes Ştefan (fotbalist la Hertha Berlin) va fi cetăţean român până în data de 28 martie, când era programat meciul cu reprezentativa Serbiei, din preliminariile Cupei Mondiale din Africa de Sud. Răspunsul acestora, citat de presa sportivă centrală, suna cam aşa: “În evidenţele Direcţiei Cetăţenie din cadrul Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti se regăseşte înregistrată cererea de dobândire a cetăţeniei române formulatã de domnul Nicu Maximilian Johannes Ştefan, în baza art. 10 alin. 1 din Legea cetăţeniei române nr. 21/1991 modificată şi completată. La data analizării cererii formulate de domnul Nicu Maximilian Johannes Ştefan, Comisia pentru Cetăţenie va aprecia dacă dosarul acestuia este complet. În prezent, procedura de acordare/redobândire a cetăţeniei române durează de la o lună până la 12 luni (“minciuni sfruntate!”, ar spune basarabenii care îşi aşteaptă cetăţeniile chiar şi 6-7 ani). În consecinţă, nu putem aprecia dacă domnul Nicu Maximilian Johannes Ştefan va fi cetăţean român până la data de 28 martie 2009”. Şi a fost, chiar cu 10 zile înainte de meci, deci în doar două săptămâni! Motivul? Trebuia să joace la Naţională. Rezultatul? A avut cetăţenie, dar (sâc, moldovenilor!) n-a jucat.

Un articol de Andreea PAVEL

Cu această ocazie, fotbalistul Herthei a ascultat pentru prima oară oficial Imnul Naţional şi a jurat cu mâna pe Constituţia României. Imediat după ceremonie, fotbalistul a declarat că este important ca lumea să nu se aştepte ca el să fie un salvator al Naţionalei pregătită de Piţurcă. Şi nici c-a fost, ba mai mult, nici măcar n-a fost în cărţile antrenorului care, cu câteva zile înainte de meci, bătea din picioare că vrea cetăţenie pentru Nicu, sub pretextul că va juca la meciul cu Serbia.

Ministerul Justiţiei trimite acelaşi răspuns, indiferent de întrebări

Cam asta este concluzia la care am putea ajunge dacă citim întrebările adresate reprezentanţilor Ministerului de Justiţie şi, ulterior, şi răspunsurile acestora.

Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice a înaintat o solicitare către minister, prin care cerea detalii referitoare la un caz particular, al unei basarabence care de şase ani aşteaptă să primească cetăţenia. Când ne-a contactat, fata căreia îi este frică să-şi viziteze părinţii bolnavi pentru a nu fi reţinută în Moldova, ne-a avertizat cu privire la posibilul răspuns ce îl vom primi. Şi aşa a fost. Probabil că cei de la minister nu se sinchisesc să întocmească mai multe explicaţii, fiecare potrivite în parte pentru nelămuririle cetăţenilor, ci pun aceeaşi placă zgâriată tuturor: ordine cronologică, răbdare, în curând. Oricum, măcar eleganţa vorbelor alese, tot trebuie recunoscută.

Adio, România, dacă basarabenii aleg din nou comunismul 

Jurnaliştii moldoveni, dar şi cei români, pun în ultima vreme accent, tot mai mult pe posibilitatea păstrării puterii în Republica Moldova, de către comunişti. Cele două biserici din Moldova au ales să se implice tot mai activ în campania electorală. Astfel, preoţii din Mitropolia Moldovei, care se supune canonic Rusiei, au susţinut Partidul Comuniştilor, iar cei din Mitropolia Basarabiei, subordonată Bucureştiului, au preferat partidele de opoziţie. V-aţi putea imagina inversul?

Culmea este că, recent, foarte mulţi basarabeni fie au fost expulzaţi din România, fie nu au mai fost lăsaţi să plece din Moldova, fiind obligaţi să renunţe la visul românesc.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top