Litoralul românesc

Cârciuma dintre blocuri, cartier general al interlopilor constănţeni

Marile combinaţii şi lovituri se planifică la un pahar de bere.

În urmă cu trei zile, un grup infracţional format din cinci persoane a plănuit în incinta unui bar din cartierul Filimon Sârbu mai multe spargeri de proprietăţi, precum şi alte două acţiuni ce au ca scop traficul de combustibil. Curăţei, bine îmbrăcaţi, cu braţele şi gâturile tatuate cu banalul însemn tribal şi îngreunate de lanţuri masive de aur, patru bărbaţi şi o femeie cu vârste cuprinse între 25 şi 40 de ani şi-au găsit locul pentru a discuta despre afaceri într-unul din barurile aflate în cartierul Filimon Sârbu. Iniţial discreţi, clienţii au început să sporovăiască cu un ton al discuţiilor destul de ridicat după ce au consumat mai multe pahare de bere. În incinta aceluiaşi bar, la acea oră a amiezii (orele 14:00) se mai aflau doar alte două persoane, aflate la o distanţă nu prea mare de grupul deja gălăgios şi aparent păreau cufundate într-o discuţie banală.

Un articol de Ştefan KOSTOFF

Dialog interlop

La un moment dat, liderul grupului numeros, un anume Nicu, a început să planifice şi să împartă sarcini celorlalţi membri aflaţi de faţă:

 „-Băi, ia spune cum facem cu combinaţia aia? Avem acum două tone de motorină”.

Unul dintre ei răspunde:

-”Păi, luăm pe ea aproape 50 de milioane, nu şefu’?”

-“Da, şi dacă o plasăm împărţim lovelele. Eu 25% şi voi restul”, răspunse şeful grupului,

„dar, mai întâi tu, Toroabă, verifică-i pe aştia la poliţaiu’ tău, să nu fie vreo manglă”.

Imediat unul din cei de faţă puse mâna pe telefonul mobil şi formă rapid un număr, în timpul ăsta, şeful satisfăcut de efectul ordinului său, începu să-şi sărute cu patos piţipoanca cu care venise la întâlnire. La un moment dat, locotenentul său începu să vorbească la telefonul mobil cu cel care părea să fie un poliţist:

”- Salut, domnu’ Gică, … a mai recunoscut… auzi şefu’… zi-ne şi nouă ce ştii despre Vali, Lucică şi Iancu. Îi ştii mata…Da… sunt sifoane acolo sau sunt mucles?… Aha, deci sunt de combinaţie… Bine domn’ Gică… Mulţam… Hai că trec eu pe la mata zilele astea şi rezolvam şi problema aia mai veche. Pa..Pa..”

După dialogul telefonic, acesta se adresează şefului care deja ascultase convorbirea:

”-Ăia sunt ok, n-au fost la sifon, aşa că poate îi şi muim…”. Şeful zâmbitor aprobă din cap şi iar îi trase un sărut piţipoancei de lângă el.

După câteva minute şi alte înghiţituri de bere, un alt individ pune următoare problemă:

”-Şefule… am un vecin, un lachet, şi am fost acum două zile la el în beci să-mi dea nişte scule că ştii că mi-am lovit BMW-ul… Băi, şefu’… are acolo o pianină mare şi mişto… dar are vreo 300 de kile”. La care şeful spune: ”Păi, luăm vreo mie de euro pe ea?”

La care celălalt răspunde: ”Luăm cel puţin, că-i din aia cu placă de bronz. Dar tre’ să ne mişcăm repede că e şi grea şi ăla are şi vecini bătrâni care nu prea au somn noaptea. Ăla  lucrează în ture şi ştiu când nu-i la coteţ”. Replica şefului nu se face mult aşteptată: ”Păi hai, o facem săptămâna viitoare după ce rezolvăm combinaţia ailaltă. De prăduit o prăduim la ciuciungehzii de la Europa, că oricum avem drum la Bucale…”.

Un alt individ deschide un dialog şi mai interesant: “Frate… dar ia zi pentru combinaţia asta mare cu ce măşină mergem? Tre’ să fie iute, să ne mişcăm repede cu ea. De condus conduc eu, dar nu pot să merg cu a mea că e cunoscută acolo. Mergem cu aia cu numere de Bulgaria?” Şeful reacţionă rapid: „Păi, o s-o conduci pe aia, dar vezi să fie ca unsă şi full, să nu dăm gherlă la plecare că se lasă nasol…”.

La un moment dat unul din interlopi observă că unul dintre ceilalţi doi clienţi de la masa depărtată de ei, ţinea cam mult telefonul mobil la ureche, cu camera îndreptată către grupul lor. După câteva cuvinte rostite în şoaptă, în câteva secunde, grupul infractorilor deja intrat în panică, se volatiliză ca prin farmec, uitând probabil să plătească şi nota de plată.

Simbioza poliţişti-interlopi

Nimeni nu spune că poliţistul român nu trebuie să lucreze în activitatea informaţională cu surse din cadrul lumii interlope. Dar, asta trebuie să se desfăşoare doar în sensul obţinerii de informaţii dinspre lumea interlopă spre organele de poliţie, nu şi invers. Din păcate, la acest moment există nenumărate exemple în care poliţistul ajută cu informaţii grupările infracţionale, informaţii care cel mai adesea sunt folosite mai ales în cadrul cunoscutelor conflicte din lumea interlopă, dar şi în mult mediatizatele cazuri de şantaj sau taxe de protecţie îndreptate împotriva unor oameni de afaceri. Modul în care interlopii îşi arată recunoştinţa faţă de protectorii sau colaboratorii lor din poliţie este şi el arhicunoscut mai ales ofiţerilor de la protecţia cadrelor. Cazul unui fost şef de Cercetări Penale surprins în incinta unui club de noapte din Constanţa, în urmă cu mai mulţi ani, în compania mai multor interlopi este doar unul din exemple. Şi lista este extrem de lungă, dar asupra ei vom reveni cu un material mai amplu.

Cazul expus mai sus, ar putea la un moment dat demonstra faptul că relaţia poliţist/interlop foloseşte chiar şi în situaţii în care grupările infracţionale sunt ajutate să-şi identifice victimele şi să acţioneze ca atare.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top