Profil de Primar

Golgota de la Mănăstirea Cerbu

Nouă căsuţe de piatră, ca nişte pagode, construite în coasta unui deal, sunt unite de un “şarpe” de beton ce desenează un drum iniţiatic care se încheie în faţa capela din vârf. Suntem la Golgota de la Mănăstirea Cerbu, judeţul Tulcea, în zona Munţilor Măcin.Ansamblul te face să te gândeşti la un templu budist, idee contrazisă doar de crucea ruginită a capelei neterminate şi abandonate. În simbolistică ortodoxă, construcţia vrea să trimiă probabil la Dealul Golgotei urcat de Mântuitorul Hristos cu crucea în spate.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

În valea plină de iarbă, biserica mănăstirii respectă ciudăţenia locului şi s-a aşezat anapoda, cu altarul spre apus. Lângă ea, o construcţie cu parter de beton şi etaj de lemn, pare mai mult clădirea unei pensiuni decât un corp de chilii pentru călugări. De fapt, toată valea dintre păduri e locuită de un singur călugăr, Părintele Ignatie, ademenit în aceste locuri de ctitorii aşezământului, nişte “lupi în blană de oaie” puşi pe căpătuială.

“Am găsit bălării, şerpi, şobolani, singurătate şi frig”

Părintele Ignatie ne povesteşte că monstruosul ansamblu a fost construit de un escroc care a promis că va pune bazele unui centru social. A reuşit să păcălească pe toată lumea, începând cu primarul comunei Ciucurova, care i-a dat 11 hectare de teren cu titlu gratuit şi continuând cu toate persoanele care au donat bani pentru acest proiect.

Părintele Ignatie slujea la Mănăstirea Râşca din Bărăganul Ialomiţean atunci când stareţul acelui aşezământ i l-a prezentat pe Ioan Valeriu Paşca, preşedintele Asociaţiei Creştin Ortodoxe din Tulcea. I-a spus că are nevoie de un preot-călugăr care să se ocupe de Mănăstirea Cerbu. “Proiectele erau minunate, Paşca mi-a spus că vrea să construiască un cămin de bătrâni şi eu am crezut. Când am ajuns aici am avut un şoc. Am găsit bălării, şerpi, şobolani, singurătate şi frig. Atunci mi-am zis: <Doamne, dacă m-ai trimis în Afganistan, dă-mi şi puterea să rezist!>”.

http://www.dezvaluiri.ro/images/_poze_articole/2009-04-06/chiliile.jpgO perioadă, alături de părintele Ignatie au stat la Cerbu alţi doi călugări, aduşi de la Mănăstirea Codru, din pădurea Babadag. Condiţiile grele şi duplicitatea reprezentanţilor fundaţiei i-a determinat pe cei doi să se întoarcă la mănăstirea lor. Ignatie a rămas şi s-a hotărât să afle adevărul despre proiectul social de la Cerbu, care nu mai evolua deloc. În anul 2003, localnicii începuseră să aibă îndoieli, văzând că banii lor nu sunt investiţi în mănăstire. Ba mai mult, “investitorii” de la Cerbu se apucaseră de crescut struţi, în nişte ţarcuri construite chiar în incinta mănăstirii. Văzând că se îngroaşă gluma, Paşca a încercat să îi convingă pe reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului să preia contractul de concesiune cu Primăria Ciucurova, pentru ca Asociaţia Creştin Ortodoxă din Tulcea să nu mai fie implicată oficial în proiectul de la Cerbu. “El voia să scoată castanele din foc cu mâna altuia şi se pregătea să înfiinţeze o altă asociaţie, cu numele de Axis Mundi, prin intermediul căreia să continue să se îmbogăţească. Cred că era vorba de un proiect în colaborare cu MISA. Au fost mai multe lucruri care m-au făcut să ajung la această concluzie, dar nu am dovezi în acest sens”, ne-a povestit Părintele Ignatie.

Poliţia cercetează înşelăciunilehttp://www.dezvaluiri.ro/images/_poze_articole/2009-04-06/donatii%20manastire.jpg

La începutul lunii februarie, înşelăciunile reprezentanţilor asociaţiei au ajuns şi la poliţie. Un bărbat din Piatra Neamţ a reclamat la Poliţia Tulcea că un anume Dan Cristian Petrovan (care s-a dat drept preot al Mănăstirii Cerbu şi preşedinte al Asociaţiei Creştin Ortodoxe din Tulcea) l-a convins să-i trimită prin mandat poştal o sumă de bani. Când a întrebat la mănăstire ce s-a întâmplat cu banii săi, omul a aflat că Petrovan nu fusese niciodată preot. Poliţia a demarat o anchetă şi a descoperit că Petrovan este un tânăr provenit din casa de copii, racolat de Paşca. Tânărul şi-a atribuit calitatea de preot-ctitor al Manastirii Cerbu şi preşedinte al Asociaţiei Creştin Ortodoxe din Tulcea, a falsificat o ştampilă cu numele respectivei asociaţii, a fabricat un antet şi a început să trimită faxuri şi mesaje prin e-mail la diferite instituţii publice, firme şi persoane fizice, prin care solicita donaţii şi sponsorizări în bani şi bunuri. Poliţiştii de la serviciul de Combatere a Crimei Organizate efectuează cercetări pentru a găsi şi alte persoane înşelate de reprezentanţii asociaţiei.

Ignatie ţine legătura cu enoriaşii pe internet

Părintele Ignatie s-a împăcat cu trecutul şi vrea să facă din Cerbu un loc luminos, în care creştinii să vină pentru a-şi afla vindecarea. “Duhovnicul este ca un medic. Eu vreau ca oamenii să plece de aici cu câteva medicamente de bază, dar şi cu o stare de linişte”.

Fost inginer, profesor de fizică şi acum preot, Ignatie are un cuvânt bun pentru oricine îi calcă pragul. La Cerbu vin tot felul de oameni, majoritatea cu probleme concrete, din viaţa de zi cu zi. Părintele e mai mereu zâmbitor, mai spune o glumă, mai dă un sfat. Severitatea şi împietrirea multor călugări îi lipsesc cu desăvârşire: “Dacă n-ai un pic de hazliu, nu reuşeşti nimic. Aici nu e vorba de neseriozitate, ci de un mod mai deschis de privi lucrurile. Între oameni nu trebuie să pui bariere, ci să deschizi ferestre”.

Unul dintre siteurile ortodoxe e plin de mesaje de mulţumire postate de cei care au ajuns la Cerbu şi şi-au rezolvat diversele probleme, prin puterea rugăciunii părintelui. Credincioşii îl prezintă pe Ignatie ca pe un mare duhovnic şi un om cu “harul vindecării prin cuvânt şi rugăciune”, care a “coborât din codrii Bucovinei spre Dobrogea cea plină de istorie creştina”, „un preot pe care cu greu îl găseşti în România” şi care “merită să fie apreciat şi ajutat mult mai mult de clerul bisericesc”.

Părintele Ignatie le răspunde tuturor. Căci, deşi se află la marginea pustietăţii, e foarte preocupat de formele de comunicare modernă precum internetul, pe care îl foloseşte aproape zilnic. “Multă lume mă caută pentru echilibrul meu. Eu sunt, în acelaşi timp, un om al vremurilor şi cred că aşa trebuie să fim cu toţii, lucrători în vie, nu făţarnici în drum”!

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top