Opinii

Cum s-au pregătit primăriile constănțene pentru prima zi de școală


Odată cu venirea toamnei se dă startul noului an școlar. Dacă cei mici își pregătesc ghiozdanul cu nerăbdare pentru data de 15 septembrie, primarii se îngrijesc ca toate sălile de clasă să fie primitoare pentru această zi importantă. Am stat de vorbă cu primarii constănțeni pentru a afla cum îi asteaptă pe școlari, în prima zi de școală pe anul acesta.

 Adamclisi – primar Anton Tudorel Burcea

„Ca în fiecare an, școlile s-au curățat, s-au aranjat și îi așteaptă pe copii. Avem însă o problemă pe care sperăm să o rezolvăm curând. Unul dintre cele două microbuze școlare pe care le deținem este defect și nu prea avem bani să îl reparăm. Am făcut o cerere către Inspectoratul Școlar Județean Constanța poate ne dau și nouă un microbuz nou. O altă problemă pe care încerăm să o rezolvăm cât mai repede este problema drumurilor ce s-au stricat în urma inundațiilor din luna iunie. Nu am reușit să facem mare lucru cu banii de la bugetul local cu un buldoexcavator și cu o remorcă. Am umplut niște gropi cu piatră pentru că erau niște gropi imense și cam atât. Acum așteptăm ședința de Consiliu Județean și sperăm să primim fonduri pentru a începe lucrările de reparație săptămâna viitoare”.

Cobadin – primar Cristian Telehoi

„Anul acesta copiii din Conacu vor avea o școală nouă, total refăcută, unde doar pereții au mai rămas din vechea clădire. Școala nu a mai fost reabilitată de când a fost construită, adică de peste 60 de ani. Proiectul de reabilitare a cuprins și Căminul Cultural din localitate și iată că după aproximativ un an de lucrări suntem gata să îi primim pe școlari în noile săli de clasă. De acum, copiii vor dispune de încălzire de la centrală termică, în locul sobelor pe lemne, instalație electrică nouă, instalaței sanitară nouă, iar clădirea va fi împrejmuită. La toate celelalte unități școlare, Liceul Cobadin, școlile și grădinițele din Viișoara și Negrești, au fost făcute intervenții de igienizare și alte mici reparații acolo unde a fost cazul. În total, aproximativ 2000 de școlari și preșcolari de pe raza comunei Cobadin sunt așteptați pe 15 septembrie la festivitățile dedicate începutului noului an școlar. Mai avem să ne asigurăm combustibilul pentru perioada de iarnă și am început de săptămâna aceasta să-l achiziționăm dat fiind faptul că avem nevoie de aproximativ 250 de tone de combustibil solid pentru întreaga perioadă a iernii. Dacă tot ce ține de noi am rezolvat, sunt lucruri pentru care avem nevoie de ajutor pentru a le rezolva. Avem nevoie de un nou microbuz școlar pentru a transporta elevi. În momentul de față avem două microbuze, unul de 10 ani și altul de 7 ani,
microbuze care fac 17 curse zilnic cu peste 360 de copii. Automobilul cu 10 ani de vechime a fost reparat de nenumărate ori, în prezent are iar nevoie de reparații, ne este teamă să îl mai folosim.
Ne dorim ca persoanele abilitate din Minister să ofere microbuze acolo unde sunt folosite. Facem apel pe această cale și menționăm că noi avem toate condițiile, șofer angajat, bani de combustibil, bani de asigurări și autorizări. Văd la televizor multe cazuri de primării care au primit microbuze școlare și nu au șoferi și bani de combustibil”.

 Fântânele – primar Gheorghe Popescu

„În vara acestui an am executat lucrări la etajul școlii din comună, iar anul viitor vom continua cu parterul clădirii. Am vopsit și văruit școala, pe exterior am dat cu lavabil, am schimbat geamuri pe unde a fost nevoie. Aveam două săli neamenajate pe care le-am cimentuit, am pus parchet și vor fi date în folosință luna aceasta. În rest, suntem spre finalul lucrării de canalizare, în noiembrie cred că vom termina. În același timp, reparăm străzile pe unde s-au efectuat lucrări de canalizare. De asemenea, pentru proiectul de introducere a gazelor în comună toată documentația este la Ministerul Economiei și avem termen până la 1 octobrie să organizăm licitație pentru stabilirea concesionarului. Ce ține de rețea, mai avem foarte puține lucrări de efectuat. Probabil în primăvara anului viitor vor începe lucrările la stație cu Transgazul, avem avize de la ei, avem tot. E vorba de racordul Transgazului, cu stație cu tot”.

Mihai Viteazu – primar Gheorghe Grameni

„Am pregătit școlile și îi așteptăm pe copii cu drag să vină la școală. Am stat de vorbă cu doamna director de dimineață și am aflat că mai are câteva cadre lipsă și se așteaptă să îi dea suplinitori. Cu siguranță se va rezolva și această problemă . Mai mult, le doresc de pe acum tuturor elevilor din comuna Mihai Viteazu un an școlar cu rezultate cât mai bune la învățătură”.

Nicolae Bălcescu – primar Viorel Bălan

„În acest moment am finalizat igienizarea în școli și grădinițe. În comună avem trei școli și două grădinițe cu un număr de aproximativ 800 de elevi. Mai avem de realizat mici retușuri în sălile de clasă”. Ne îngrijim ca acest an şcolar să înceapă aşa cum trebuie, în săli de clasă corespunzătoare, atât pentru cei mici, cât şi pentru dascălii lor”.

Ostrov – primar Niculae Dragomir

„În această perioadă ne ocupăm de igienizarea tuturor instituțiilor. Pe raza comunei noastre avem un liceu, șase școli și patru grădinițe. Mai exact, avem un număr de aproximativ 850 de elevi. În același timp, ne ocupăm de aprovizionarea cu combustibil pentru școli și gradinițe pentru perioada iernii. Vom avea nevoie de aproximativ 250 de metri cubi de lemn, combustibil pe care îl vom procura zilele viitoare”.

 

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top