Consiliul European

Cum au umplut Ponta şi ANAF vistieria statului

E adevărat, România a ieşit din recesiune de câţiva ani. E adevărat că economia mişcă încet, dar în direcţia bună. Totuşi, rezultatele spectaculoase înregistrate la capitolul „încasări buget” au depăşit constant previziunile. Cum e posibil? Simplu – autorităţile au transformat în lege gluma cu „Nu fura – Statul nu tolerează concurenţa.”

Un articol de Răzvan PETRE

„Cel mai cinstit guvern” al lui Victor Ponta s-a dovedit a fi o glumă. Rând pe rând, zeci de miniştri, parlamentari, înalţi funcţionari au ieşit pe uşa din dos, cu cătuşe şi cu acuzaţii de furt – mai toate de la milionul de euro în sus. În paralel, guvernul a desfiinţat Garda Financiară, marii evazionişti beneficiind de vreo doi ani de amnistie totală şi liber la şmecherii. Nou-înfiinţatul Control Fiscal continuă cu spor tradiţia, având rezultate spectaculoase la confiscarea urzicilor şi lăptucilor vândute fără cetificat de producător, sau la închiderea magazinelor şi cârciumilor cărora le lipseau 3 lei din casă.
În condiţiile astea, te-ai aştepta ca veniturile statului să se diminueze. Când colo – ce să vezi – ele crescură mai spectaculos ca Făt-Frumosul din poveste. Viestieria dă pe-afară, cheltuielile sunt acoperite, ba mai rămăsese la finele lui 2014 atâta bănet, încât guvernul a decis să plătească anticipat o parte din sumele datorate pe 2015.
Explicaţia miracolului e simplă: ANAF şi guvernul au transformat excepţia în regulă şi şmechereala în filosofie de viaţă.
Iată un exemplu: La jumătatea anului trecut, am primit pe adresa redacţiei o scrisoare de la ANAF, prin care eram anunţaţi, pe un ton dur, că avem probleme grave în privinţa raportării veniturilor pe 2013 şi a plăţii impozitelor. În interval de o săptămână, am aflat de zeci de alte scrisori similare, primite de alte firme. Am contactat câţiva contabili şi ni s-a spus că toată lumea fusese avertizată asupra presupuselor grave nereguli. Obişnuit cu poznele ANAF-ului, nu m-am emoţionat. Asociaţilor îngrijoraţi le-am arătat scrisoarea primită de Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice (OIJ), care era somată pentru că a raportat greşit impozitul datorat pe venitul microîntreprinderilor. Or, OIJ este asociaţie, nu microîntreprindere, deci scrisoarea era trimisă la panaramă. Motiv pentru care am clasat cazul, ca fiind una din (multele) farse ale Fiscului.
Luând la puricat scrisorica, am descoperit şmecheria din spatele campaniei poştale a ANAF-ului. Pe la sfârşit, cu litere mici, era scris un avertisment – dacă administratorul sau contabilul firmei somate nu se prezenta în termen de cinci zile la sediul ANAF pentru lămurirea situaţiei, firma era pasibilă de amendă. Care amendă – am verificat – era de 1.000 RON. Calculul Fiscului era simplu – la 5 lei plicul, o amendă încasată acoperea costurile de expediţie a 200 de scrisorele-tâmpiţele. Deci, dacă 1% din administratori nu ajungeau în termen la sediul ANAF (pentru că nu îşi verificau corespondenţa, pentru că erau bolnavi, plecaţi în concediu etc.), atunci Fiscul făcea profit 100%. Rezultatul acestei Scrisoriade a fost acela că, timp de câteva zile, administratori şi contabili au stat la cozi de zeci de metri în faţa sediilor ANAF. Funcţionarii Fiscului s-au stresat inutil, contabilii şi administratorii au fost umiliţi şi şi-au pierdut o zi de pomană, iar Statul a încasat câteva milioane de lei cu japca. Iar unul din clienţii contabilei noastre, care a luat de bună scrisoarea ANAF-ului şi a crezut că trebuia să plătească din urmă zeci de mii de lei, era să moară de inimă.
În urmă cu doi ani am închiriat un apartament, unde ne-am depozitat calabalâcul redacţiei – dosare vechi, arhiva, bannerele, afişele, mobila şi catrafusele redacţiei. La scurt timp, însă, ne-am mutat într-un spaţiu mai mare, ne-am luat înapoi calabalâcul şi am reziliat contractul. Din nefericire, omul care ne închiriase a plecat din ţară şi nu a mai anunţat la Fisc rezilierea. În ianuarie 2015, Statul şi-a adus aminte de contract şi l-a executat pe individ. În bunul stil al ANAF, omul nu a primit nici o înştiinţate prealabilă, pe care să o poată contesta în Justiţie. A fost anunaţat de bancă despre poprirea pusă pe contul său. Din simţ de responsabilitate, dar şi din curiozitate, am mers cu omul nostru la ANAF, să vedem cum se rezolvă situaţia. Am dus şi hârtiile din care reieşea rezilierea şi faptul că omul nu mai încasase bani de pe urma contractului. Angajaţii ANAF ne-au explicat politicos că legea e proastă, că şefii sunt tâmpiţi şi că norme interne de dată recentă le interzic să primească hârtii din urmă. Motiv pentru care omul nostru a trebuit să plătească milioane de lei – impozit pe un venit pe care nu îl realizase.
Cazul lui nu e singular. Şi noi, la Dezvăluiri, primim periodic scrisori prin care statul ne inventează datorii. Sătui de porcăriile astea, prin septembrie 2014 am decis să scoatem certificat fiscal, în care să scrie negru pe alb că nu avem nicio datorie. Zis şi făcut. Numai că, în ianuarie 2015, am primit din nou o scrisorică otrăvită, prin care ANAF-ul ne anunţă că avem datorii neplătite din 2012-2013. La 36 de lei, am plătit. Iar asociatului care m-a întrebat de ce ne supunem abuzului, i-am explicat că e o nimica toată, dacă avem în vedere că statul ne fură, în medie, 1.000-2.000 de lei pe an, doar din datorii inventate. Şi în acest caz, statul ne trage în piept fără jenă. Asta pentru că niciun judecător din România nu admite cheltuieli de judecată la contestarea datoriilor. Aşadar, dacă plătim, statul face bani. Dacă nu plătim, nu are nimic de pierdut, în schimb noi rămânem şi cu timpul pierdut, şi cu cheltuielile cu avocatul.
Nota bene: În timp ce ANAF-ul ne somează pentru datorii inventate de 36 RON, statul ne datorează 500 RON. Această datorie a fost recunoscută oficial, ANAF constatând că ni s-a impus un impozit prea mare, în urmă cu câţiva ani. Deşi admisă, suma aceasta nu va fi plătită în veci. ANAF ne-a condiţionat compensarea datoriei pe care statul o are către noi, de efectuarea unui control. Cum ar veni – pentru cei 500 de lei pe care statul admite că ni-i datorează, tot noi ar trebui să avem activitatea paralizată timp de vreo două luni de zile, cât durează un control ca la carte…

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top