Politic

Cu ocazia Zilei Dobrogei, senatorul PSD Constanța Ștefan Mihu a susținut o declarație politică în ședința Senatului

În ultimii ani, începând cu 2015, la 14 noiembrie, sărbătorim Ziua Dobrogei. După cum este cunoscut, ziua de 14 noiembrie 1878 prezintă o semnificație istorică deosebită pentru țara noastră. Ea marchează unirea Dobrogei cu Patria mamă, ziua revenirii Dobrogei în cadrul fruntariilor României.

Este ziua, în care, potrivit « Proclamației către dobrogeni » a viitorului rege al Romaniei, Carol I, “Dobrogea – vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân – de astăzi face parte din România ». În continuare, în cadrul aceluiași document, se precizează «  cele mai sfinte şi mai scumpe bunuri ale omenirii: viaţa, onoarea şi proprietatea sunt puse sub scutul unei Constituţii pe care ne-o râvnesc multe ţări străine. Religiunea voastră, familia voastră, pragul casei voastre vor fi apărate de legile noastre şi nimeni nu le va putea lovi, fără a-şi primi legitima pedeapsă », subliniindu-se, totodată, “iubiţi țara la a cărei soartă este lipită de acum şi soarta voastră”.

Ulterior, dreptul istoric al României asupra Dobrogei, incluzând Delta Dunării, numită de istorici și « mica unire », avea să fie recunoscut și pe plan internațional prin decizia Congresului de Pace de la Berlin, din iunie-iulie 1878, decizie condiționată, însă, de cedarea dureroasă, către Rusia, a trei județe din sudul Basarabiei: Cahul, Bolgrad şi Ismail.

În această zi cu încărcătură istorică profundă, autoritățile centrale și locale, incluzând Societatea Română de Televiziune, Societatea Română de Radiodifuziune, alte instituții publice de cultură din țară și străinătate, și-au inclus în program emisiuni cu caracter documentar și omagial, alături de organizarea unor manifestari festive, culturale și științifice, de omagiere a evenimentului.

Dobrogea de astăzi se prezintă ca o regiune de referință, tot mai modernă și tot mai dinamică pe harta României. Sintagma Dobrogea a devenit sinonimă nu doar cu Rezervația Biosferei Delta Dunării, cu vinurile alese și multipremiate ale faimoaselor podgorii de la Murfatlar, cu instalațiile eoliene de mare putere care împânzesc regiunea, construite prin promovarea unor proiecte, beneficiind de finanțare europeană, ci și cu resursele energetice de petrol și gaze din zona economică exclusivă romanească a Mării Negre, cu statutul de poartă a țării spre mările și oceanele lumii, cu coridorul pan-european nr. 7, aferent Dunării și Canalului Rhin-Marea Neagră.

La toate acestea se adaugă investițiile în curs, pe pământ dobrogean, vizând modernizarea infrastructurii rutiere și feroviare a județelor Tulcea și Constanța, extinderea Portului maritim Constanța, respectiv a Portului strategic de la Mangalia, precum și cele privind Aeroportul Delta Dunării-Tulcea.

Permiteți-mi să concluzionez, adresând locuitorilor acestei provincii istorice a României, cu prilejul Zilei Dobrogei un călduros « La mulți ani, dobrogeni! », alături de toți românii și de întreaga țară, în anul Centenarului Marii Uniri ! »

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top