Actualitate

Costel Armășescu, primar Pantelimon: „Avem istoria la noi în curte”. Festivalul Ulmetum prinde viață în luna septembrie VIDEO

Festivalul de reconstituiri istorice „Ulmetum” se va desfășura în localitatea Pantelimon, județul Constanța, în perioada 22-24 septembrie. Evenimentul prinde viață prin colaborarea Consiliului Județean Constanța, a unui ONG care a dezvoltat acest proiect și a Primăria comunei Pantelimon.

„Sunt convins că va ieși ceva deosebit deoarece am muncit cu toții. Sper ca festivalul să devină o tradiție deoarece se dorește reînvierea meșteșugurilor și atelierelor de meșteșuguri din vremurile respective care să cuprindă activități de olărit, pielărie, țesătorie”, a explicat pentru „Dezvăluiri” primarul Costel Armășescu.

În prima zi a festivalului (22 septembrie) vor fi ateliere de meșteșuguri antice și tradiționale, ateliere pentru copii, ateliere de îndemânare, demonstrații de mânuire a armelor și lupte cu gladiatori.

„Prima zi se va încheia cu o proiecție de film în aer liber, un film prin care noi sperăm să ducem lumea de acum în vremurile glorioase ale cetății”, adaugă primarul.

În a doua zi (23 septembrie) vor avea loc ateliere de meșteșuguri și podoabe antice, prezentare de echipamente și vestimentații antice, precum și demonstrații de îndemânare a utilizării armelor și lupte cu gladiatori, întreceri sportive și premierea câștigătorilor. În cea de-a treia zi (24 septembrie) se vor desfășura în continuare ateliere.

„Avem un parteneriat încheiat cu școlilor vecine pentru a face cunoscut copiilor cât mai multe despre istoria locală. Vor fi mai multe competiții sportive, iar una dintre ele va fi „strong man” – „cel mai puternic om din buricul lumii” – așa se numește acest concurs care va fi unul deosebit de interesant deoarece va dovedi puterea fizică a unor bărbați”, spune Costel Armășescu.

Pentru comunitatea din Pantelimon acest festival înseamnă foarte mult deoarece comuna are șansa de a avea pe teritoriul său această cetate, motiv pentru care trebuie să valorifice la maximum potențialul oferit de ea.

„Trebuie să fim mândri de faptul că există la noi în ogradă un element ce dovedește continuitatea noastră pe aceste meleaguri. Fiecare dintre noi trebuie să știe cât mai multe despre această cetate. Poate ajuta la dezvoltarea economiei locale pe termen mediu și lung, dar și la atragerea tinerilor către cunoaștere printr-o formă de educație non-convențională. Practic, avem istoria la noi în curte și avem datoria și obligația morală de a o face cunoscută copiilor noștri, locuitorilor deoarece nu multe comune se pot mândri cu așa ceva”, conchide edilul.

Cetatea Ulmetum reprezintă un castru militar şi civil roman. Săpăturile arheologice întreprinse de Vasile Pârvan în 1912-1913 au evidenţiat ruinele fortăreţei romane târzii şi un mare număr de monumente sculpturale şi inscripţii. În secolul al II-lea d. Chr. la Ulmetum a fost întemeiat un vicus (cu cetăţeni romani şi traci autohtoni). La sfârşitul secolului al III-lea sau începutul sec. al IV-lea a fost construită cetatea, distrusă apoi de slavi iar la finele sec. al V-lea a fost distrusă definitiv de avari.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top