Litoralul românesc

Consilierul Alexandru Toth a „faultat” banii sportivilor

 Jaf PNL-ist la Clubul Sportiv „Axiopolis Sport” din Cernavodă

După cum bine se ştie, performanţele unui club sportiv din România depind în mare măsură de finanţări, alături de calităţile sportivilor săi.
La Cernavodă, echipele de copiilor şi juniori la handbal dar şi cele de baschet au reuşit să concureze cu succes chiar şi cu colegi din ţară de cluburi mult mai bogate.
Meritul acestor copii a devenit şi mai evident o dată cu instalarea noii conduceri (în urmă un an şi jumătate), care a constatat că o mare parte din bani nici măcar nu au ajuns la sportivi!
În urma unei anchete interne a ieşit la iveală că fostul preşedinte al clubului, Alexandru Toth, a lăsat în urma sa o mare bălmăjeală, atât în contabilitate, cât şi în alte departamente.

Un articol de Doru COPOŢ, Mihai Răzvan ROTARU

Cel puţin asta a declarat actualul preşedinte Gabriela Răducanu, care la acest moment se vede în postura de a da socoteală pentru abuzurile neasumate de Toth. În mod normal, în acest caz o anchetă a poliţiei trebuia de mult să lămurească lucrurile de la Clubul Sportiv Axiopolis, dar ca de obicei “tenacitatea” renumită a actualului şef al Poliţiei Cernavodă , Emilian Nicolae, a făcut ca dosarule să stea pe loc (deşi există depusă o plângere încă din anul 2008).

Toth PNL-ul?

Conform declaraţiilor celor implicaţi colateral sau direct în această poveste, se cunoaşte că Alexandru Toth a ajuns consilier PNL în Consiliul Local Cernavodă, după ce  medicul Chazli Fawaz, a demisionat la “sugestia” fostului primar Gheorghe Hânsă. Motivul schimbării medicului Fawaz ar fi fost acela că avea prea mult bun simţ şi că era nevoie de unul cu “gura mare” care să îşi atace adversarii din Consiliul Local. Toth era următorul pe lista PNL şi avea “calitatea” de a fi sprijinit foarte mult campania electorală a lui Hânsă, pe vremea când încă era în funcţia de preşedinte al Clubului Sportiv “Axiopolis Sport” Cernavodă. Acest sprijin se reflectă acum prin descoperirea unor cheltuieli mari şi nejustificate făcute de Toth din bugetul clubului, în perioada campaniei electorale din 2008.
Spre exemplu, în luna mai 2008 s-au făcut plăţi pentru mesele sportivilor în valoare de 14.850 Ron, mese care (conform calculelor) ar fi trebuit să coste doar 4.000 Ron. Referatele pentru solicitarea banilor pentru aceste mese au fost făcute de Alexandru Toth, personal, banii au fost ridicaţi chiar de el, în locul antrenorilor. Astfel, Toth, în calitate de ordonator de credite, îşi dădea singur bani şi asta în condiţiile în care avea doi administratori şi un contabil. Aceste sume nu sunt justificate, neexistând tabele cu semnăturile sportivilor, cu datele la care au servit mesele şi cu bonurile de casă în care să se regăsească numărul de porţii servite şi meniul.

Alcool pentru performanţă!

La o altă factură de masă, plătită tot de… Toth, apar însă şi bonuri de casă în care se găsesc următoarele produse, care nu au nici o legătura cu mesele sportivilor: băuturi alcoolice marca Wembley, Garrone, Fetească, Cotnari, Stela Artois, dar şi ţigări Camel, Kent, Dunhill, iar orele la care au fost comandate aceste “suplimente” nu aveau nici o legătură cu meciurile: 22.00, 23.00, 24.00. Multe persoane pretind că ştiu de faptul că Toth servea masa cu familia şi prietenii pe banii clubului, chestiune susţinută şi de Gabriela Răducanu. Tot fostul preşedinte Toth apare în catastife cu un referat din luna martie 2008, prin care solicita 3.000 RON pentru “achiziţie ghete baschet” pentru echipa de băieţi, ghete care nu au ajuns niciodată la jucători, aşa cum au declarat aceştia ulterior.
De asemenea, au fost premiaţi sportivii de la echipa de fotbal cu suma de 89.400 RON, în data de 10.05.2008, pentru un meci câştigat, iar în data de 17.05.2008 aceiaşi sportivi au fost premiaţi din nou cu aceiaşi suma de bani pentru aleaşi meci!
Aceste tabele, ca şi altele de altfel existente în arhiva clubului, pot fi consultate de anchetatori şi cu siguranţă vor confirma inadvertenţele. Pentru a se încerca acoperirea „găurii”, fotbaliştii au fost puşi ulterior să semneze tabelele, după care au fost adăugate alte titluri. În luna aprilie 2008 apare un alt referat în care domnul Toth solicita 4.005 RON pentru re-inscripţionat echipamentul de volei. Aceste re-inscripţionări neexistând în realitate. S-au efectuat premieri şi în data de 14 decembrie 2007 pentru persoanele agreate de Toth, existând mai multe ştate de plată care conţin nume precum: Cătălin Minculeasa – administrator- acesta figurând de trei ori cu valoarea totala de 900 RON, Marioara Ureche – contabil (cu 600 RON), Rada Albini – administrator- cu 600 RON etc.

Menajera antrenor

Unul dintre ştatele de plată pe care apar aceste nume a fost făcut cu ocazia premierii ocazionate de sfârşitul Campionatelor Naţionale, aici apărând şi menajera lui Toth. Această menajeră era angajată ca îngrijitor cu două ore şi a fost premiată cu aceiaşi sumă ca şi antrenorii clubului, adică 300 RON. Precizăm că toate campionatele naţionale se finalizează în cursul verilor anilor următori sezoanelor de joc. În lunile februarie,  martie, apar premieri pentru început de turnee pentru doi antrenori de baschet, dar şi pentru administratorul Minculeasa Cătălin. În data de 13.03.2008, Toth a cerut printr-un referat 3.000 RON pentru 10 saltele şi două mese pentru televizoare. Aceste bunuri nu au fost găsite şi identificate niciodată în Clubul sportiv, fapt ce denotă că ele nici nu au fost achiziţionate. Aceleaşi surse din Clubul Sportiv Axiopolis susţin că “se ştie în oraş că domnul Toth este un jucător pătimaş al jocurilor de noroc, iar cât a fost preşedinte juca sume mari”. Preşedintele secţiei de fotbal din vremea lui Toth, de unde s-au scurs  foarte mulţi bani, era viceprimarul de atunci Gheorghe Hemeş, preşedintele organizaţiei PNL Cernavodă.

O gaură de „numai” 500 de milioane RON

Conform calculelor contabile şi declaraţiilor celor din cadrul Clubului, toate aceste sume nejustificate depăşesc valoarea de 500 de milioane lei vechi, doar pentru prima jumătate a anului 2008. Neregulile sunt la fel de grave şi pe anii anteriori. Din luna iulie 2008, odată cu instalarea noului primar Mariana Mircea, Toth nu a mai deţinut funcţia de preşedinte al Clubului Sportiv Axiopolis, tocmai datorită acestor nereguli. În prezent fostul preşedinte este bănuit că ar fi unul din principalii susţinători ai refendumului împotriva actualului primar, susţinând revenirea în fotoliul de primar a colegului său de partid şi de afaceri, Gheorghe Hânsă.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top