Actualitate

Comunitatea aromânilor din Stejaru, prezentă la București pe 23 mai – „Ziua Națională a Aromânilor”

 „Ziua de 23 Mai reprezintă pentru armâni un moment de recunoaștere identitară, de conservare a trecutului armânesc şi de recuperare a memoriei noastre colective pentru continuitatea noastră istorică”, spun reprezentanții Primăriei comunei Stejaru, județul Tulcea.

Prin participarea comunității de aromâni la această sărbătoare s-a dorit a se transmite un semn de maturizare a conștiinței noastre istorice şi, în acelaşi timp, să contribuie în mod esenţial la împlinirea „destinului armânesc”.

Comunitatea aromânilor din Stejaru s-a deplasat cu ocazia acestei zile deosebite la București, cu un autocar de 55 de locuri.

Ansamblul de dansuri Stejărenii a deschis programul artistic pe scena din Piata Unirii.

Stejaru este o comună în județul Tulcea, Dobrogea, formată din satele Mina Altân Tepe, Stejaru (reședința) și Vasile Alecsandri. Aici trăiesc foarte mulți aromâni, care au avut o istorie foarte zbuciumată, membrii acestei comunități fiind alungați succesiv din Grecia, Epir, Cadrilater, ca apoi să suporte prigoana comunistă.

Ziua Națională a Aromânilor se sărbătorește oficial începând cu anul 1991, având semnificații politico-identitare deosebite în conștiința aromânilor din întreaga regiune balcanică. Evenimentul marchează, în fapt, momentul 23 mai 1905 când – prin Iradeaua Imperială a sultanului Abdul Hamid al II-lea – Imperiul Otoman a recunoscut oficial comunitățile „române” (aromâni și meglenoromâni) de pe teritoriul său, ca răspuns la intervențiile exprese ale suveranului și guvernului României pe lângă Înalta Poartă.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top