Actualitate

Comuna Sarichioi construiește un sistem centralizat de canalizare menajeră în satul Zebil

Un nou proiect urmează să fie pus în practică în comuna tulceană Sarichioi. Este vorba despre construirea unui sistem centralizat de canalizare menajeră în satul Zebil, fiind pentru prima dată în istoria localității când localnicii vor beneficia de un astfel de serviciu.

Proiectul face parte dintr-unul mai vast, „Construire și modernizare rețea canalizare menajeră în localitățile Sarichioi și Zebil”, având o valoare totală de 10.807.822,06 lei fără TVA.

Durata obiectivului de investiție a fost propusă la 1 lună pentru proiectul tehnic și detalii de execuție și 19 luni pentru execuția propriu-zisă.

Ca obiectiv general, proiectul își propune dezvoltarea locală în sectorul de apa uzată pentru asigurarea conformării cu angajamentele negociate de România în cadrul sectorului de integrare și post-integrare.

În prezent în localitățile Sarichioi și Zebil există un sistem de alimentare cu apă, dar nu dispun și de un sistem centralizat de colectare apelor menajere pentru întreaga comună, ceea ce contravine legislației actuale în domeniul protecției mediului și calității apelor, spun reprezentanții administrației locale în proiectul tehnic al lucrării.

Localitatea Zebil nu dispune de un sistem centralizat de canalizare menajeră. În lipsa unui sistem adecvat de canalizare care să permită colectarea și evacuarea apelor uzate menajere pentru întreaga populație a aglomerării, dejecțiile se infiltrează în pânză freatica și poluează apele subterane.

Localitatea Sarichioi dispune parțial de rețea canalizare în lungime totală de 5.000 ml și o stație de epurare (600 mc/zi) care a fost dimensionată pentru întreagă comună, dar nu sunt puse în funcțiune.

Construirea și modernizarea rețelei de canalizare în localitățile Sarichioi și Zebil, constituie elemente de bază pentru comunitatea rurală. Acestea sunt necesare pentru a asigură condiții de sănătate, protecția mediului, și, în general, condiții optime de trăi, constituind totodată premisele pentru dezvoltarea unei economii rurale competitive”, se mai arată în documentația tehnică.

Obiectivul specific pe care și-l propune primăria Sarichioi, condusă de edilul Finoghen Vitali-Cristian, este creșterea numărului de locuitori din zonele rurale care beneficiază de servicii îmbunătățite, sprijinirea activităților economice, comerciale și turistice prin dezvoltarea unei infrastructuri minimale; ameliorarea în conformitate cu standardele în vigoare a condițiilor igienico-sanitare a locuitorilor și a activităților productive desfășurate; ameliorarea calității mediului și diminuarea surselor de poluare.

În aceste condiții, se impune că o necesitate reală construirea și modernizarea unei rețele de canalizare menajeră în localitățile Sarichioi și Zebil care să conducă la ameliorarea condițiilor igienico-sanitare de viață ale locuitorilor și a activităților desfășurate de aceștia.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top