COMUNICATE

Combinații penale între Vodafone și Asociațiile de locatari

Fobia antenelor de retransmisie GSM a atins deja cote alarmante. În contextul în care o buna parte a populatiei constientizeaza efectele nocive ale radiatiilor emise de aceste antene si protesteaza în diferite moduri împotriva instalarii acestora în imediata apropiere a locuintelor, cei de la Vodafone, într-o indiferenta totala, continua sa sfideze. Coincidente, sa le spunem deocamdata stranii, fac ca cele mai multe cazuri de îmbolnaviri de cancer urmate de decese, sa se înregistreze în locuintele aflate la nivelurile superioare ale blocurilor pe care sunt amplasate grupurile de antene GSM. Într-unul din numerele anterioare ale publicatiei noastre am dezbatut pe larg cazul Asociatiei de locatari nr. 135 din Constanta, unde Vodafone si-a amplasat antenele, si unde locatarii au ripostat vehement împotriva acestui lucru. Recent, cei de la Vodafone au reusit sa „le dea peste nas” rebelilor, instalând alte doua antene pe acelasi bloc de locuinte.

Un articol de DORU COPOT
                     MIHAI RÃZVAN ROTARU

Mai multe familii care locuiesc în blocul A 6 de pe Soseaua Mangaliei sunt indignate de faptul ca în pofida dezacordului lor, cei de la Vodafone au suplimentat, numarul antenelor GSM de pe acoperisul imobilului. Locatarii, în special cei de la etajele superioare, îl acuza pe presedintele asociatiei Dumitru Bondoc, ca ar fi semnat un nou contract ce îi dezavantajeaza. Initial cu cei de la Vodafone se semnase un contract în valoare de 300 de dolari  pe luna, suma considerata de locatari ca fiind ridicola comparativ cu riscurile pe care si le asuma cei de la etajele superioare. Conform acelui contract, timp de zece ani, Vodafone plateste doar 300 de dolari pe luna chirie pentru spatiul ocupat de antene, într-un cont personal al presedintelui asociatiei.

Complotul se repeta

În urma cu o doua saptamâni, pe acelasi bloc au aparut alte doua antene de retranslatie GSM. Acestea apartin tot companiei Vodafone. „Fenomenul” nu a întârziat sa declanseze reactii  din partea locatarilor. Uimiti de graba cu care cei de la firma de telefonie mobila insistau sa urce pe bloc pentru a suplimenta numarul de antene, locatarii de la etajele superioare au insistat sa vada documentul în baza caruia se permitea acest lucru. Astfel au aflat ca fusese încheiaat un nou contract între firma de telefonie si Asociatia  de locatari nr.135.  De acest nou contract nu stia mai nimeni în afara de administratorul Dumitru Bondoc si alti câtiva locatari.  Initial, în momentul în care tehnicienii firmei de telefonie au insistat sa fie lasati sa se urce pe blocul cu pricina, mai multi locatari din blocul A6 s-au opus. Au blocat usile de la întrarea în bloc, nu au vrut sa deschida usa de acces pe acoperisul imobilului, au facut scandal. Toata opozitia a durat pâna în momentul în care tehnicienii i-au lamurit ca exista acel nou contract  de care nu stia aproape nimeni. Antenele au fost pâna la urma montate unde trebuia, conform planului de amplasare.

Contract cu iz penal

Daca initial, semnarea primului contract dintre Asociatia 135 si Vodafone a fost contestat din motive de care am mai vorbit, semnarea  celui de al doilea contract pare a avea la baza un document fals. Stând de vorba cu reprezentatii câtorva familii din acel bloc, am aflat ca pentru a se putea încheia o noua întelegere contractuala cu Vodafone, era necesar obtinerea  acordului scris din paartea tuturor locatarilor din blocul cu pricina. Ei bine acest lucru nu ar fi fost facut, cu toate ca la dosarul contractului exista o lista cu semnaturile acestor locatari. Aceasta lista se pare ca este falsificata. De fapt lista cu semnaturi depusa  provine de la un dosar mai vechi detinut de administratorul Dumitru Bondoc, dosar întocmit prin vara anului 2006 în vederea achizitionarii si montarii repartitoarelor de caldura. Constient probabil de fapta sa, administratorul nu a mai putut fi gasit pe la domiciliu când s-a auzit ca lumea a aflat acest lucru. Sau cel putin asa sustin locatarii blocului A6. Oricum scandalul este în toi si se pare ca lumea nemultumita si considerata înselata va merge mai departe, chiar si în instanta.

Efectele radiatiilor GSM se resimt

Conform unor studii specializate, persoanele ce locuiesc în apartamentele care au pe peretii exteriori antene GSM, se plâng ca aparatura electrocasnica functioneaza anormal si acuza stari de oboseala continua, ameteli, dureri mari de cap, lipsa de concentrare, afectarea memoriei etc. Cele mai multe cazuri de îmbolnaviri de cancer s-au înregistrat în zonele unde expunerea la radiatiile  GSM este cea mai îndelungata, adica în imobilele pe care se afla antenele de retranslatie GSM.
În majoritatea tarilor din occident antenele nu se amplaseaza în nici un caz pe cladiri de locuinte, ba chiar se indica distante de cel putin 150 de metri de acestea.
Asociatia pentru Protectia Consumatorului considera ca amplasarea antenelor are consecinte negative majore asupra sanatatii umane, de la tulburari de comportament la aparitia anumitor boli precum cataracta si cancerul. Ministerul Sanatatii nu a raspuns demersurilor facute de APC, iar cei doi mari operatori de telefonie mobila din România, nu au vrut, de asemenea, sa raspunda în nici un fel sesizarii facute în acest sens.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top