Interviu

Reconstructia ecologica a Deltei, boicotata de Consiliul Judetean Tulcea

Între Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) si Consiliul Judetean Tulcea exista de mai mult timp un conflict mocnit. În spatele acestei dispute stau beneficiile dobândite de concesionarii de teren si lucii de apa din cea mai mare rezervatie de acest tip a Europei. E vorba de oameni de afaceri care au cesionat de la primarii si Consiliul Judetean Tulcea zone umede, pe care le-au secat ilegal si apoi le-au “subînchiriat” la negru. Planul strategic de reconstructie ecologica a Deltei Dunarii pune într-o situatie delicata Consiliul Judetean, care se afla în situatia de a-i despagubi pe cei cu care a semnat contracte pentru perioade mai lungi de timp, pierzând în acest fel o vaca buna de muls.
În timp ce guvernatorul Deltei, Paul Cononov recunoaste existenta acestor concesionari “strategici”, vicepresedintele Consiliului Judetean, Ion Bara, nu a auzit de ei, desi contractele au fost încheiate tocmai de institutia pe care o conduce. Cred ca e inutil sa mentionam ca CJ Tulcea nu a luat nici o masura împotriva celor care au încalcat prevederile contractelor de concesiune.

Un articol de MIHAI RÃZVAN ROTARU
                       DORU COPOT

Apropiata integrare europeana a României a determinat autoritatile sa ia, în sfârsit, masuri concrete pentru oamenii si mediul natural din Delta Dunarii. În acest sens, a fost elaborat un master-plan pentru redimensionarea economica si ecologica a deltei. Conform datelor oficiale, programul cuprinde îmbunatatirea sistemului de monitorizare a faunei rezervatiei, lucrari de reconstructie ecologica a perimetrelor îndiguite si neutilizate în scopul pentru care au fost proiectate sau în vederea refacerii habitatelor naturale ale unor specii de flora si fauna salbatica, lucrari de reconstructie ecologica pentru îmbunatatirea calitatii habitatelor naturale din complexele lacustre naturale (Dunavat-Dranov, Gorgova-Uzlina, Somova-Parches, Sinoe-Istria-Nuntasi), lucrari pentru refacerea unor populatii de fauna afectate (sturioni, pelicanul cret, nurca europeana), sprijinirea populatiei locale pentru dezvoltarea unor activitati economice bazate pe valorificarea traditionala a resurselor naturale regenerabile, altele decât cele piscicole (nuiele de salcie si rachita, stuf, papura, plante medicinale) si pentru dezvoltarea activitatilor de turism rural, studii si proiecte pilot pentru promovarea energiilor neconventionale în Rezervatie.
De asemenea, a fost realizat un studiu privind evaluarea caracteristicilor arhitectonice specifice localitatilor din delta, în vederea elaborarii unui program de conservare a traditiilor culturale locale. Pentru îmbunatatirea circulatiei apei si a conditiilor de reproducere naturala a unor populatii autohtone de pesti, sunt în curs de executie lucrari hidrotehnice în scopul refacerii retelei de canale în mai multe complexe acvatice naturale.

Atac asupra bugetului si asupra mediului natural

Dincolo de acest discurs optimist, se scunde un conflict ce mocneste de mai multa vreme în Tulcea. În Rezervatia Biosferei Delta Dunarii sunt mai multe tipuri de proprietate, la fel cum sunt mai multe nivele de protectie ecologica. Calcâiul lui Ahile îl reprezinta terenurile administrate de Consiliul Judetean. “În judetul Tulcea este o situatie atipica, ce nu se întâlneste nicaieri în alta parte. Consiliul Judetean administreaza terenuri, iar ele sunt chiar în delta. Reprezentantii Consiliului Judetean au ajuns chiar sa pretinda ca sunt proprietari acolo”, ne-a declarat guvernatorul Cononov.
În calitate de administrator, Consiliul Judetean a cesionat terenuri din Delta unor oameni de afaceri, care platesc o redeventa anuala. Sursele noastre spun ca o parte din acesti concesionari au schimbat destinatia terenurilor respective. Ei au obturat canalele care alimentau cu apa incinte inundabile si le-au transformat în terenuri agricole pe care le cultiva sau le subînchiriaza “la negru”. În acest fel, ei platesc redevente mai mici (ca pentru desfasurarea activitatii de pescuit), iar pe teren fac agricultura.
Acesti concesionari pagubesc statul si transforma delta în pârloaga, cu efecte dezastruoase asupra mediului, caci animalele si plantele din aceste perimetre dispar.
Reprezentantii CJ Tulcea se declara de acord cu Planul strategic de reconstructie ecologica a Deltei Dunarii, cu conditia ca terenurile, însumând circa 80.000 de hectare, sa fie administrate si în continuare de Consiliul Judetean, care încaseaza circa 30 miliarde de lei din redevente. În discutia cu reporterii nostri, Vicepresedintele Bara s-a prefacut chiar ca nu are cunostinta de persoane care fac agricultura în loc de piscicultura, schimbând destinatia terenurilor concesionate, dar s-a ferit sa dezvolte subiectul.

Delta, înscrisa în lista rezervatiilor mondiale

Rezervatia „Biosfera Delta Dunarii” a fost creata în 1990, în scopul protectiei, conservarii si asigurarii echilibrului ecologic al zonei. În rezervatie este interzisa orice activitate si interventie antropica ce ar putea genera dezechilibre ecologice ale fondului natural.
Delta Dunarii constituie un ecosistem unic în Europa, de o valoare ecologica inestimabila. Delta se întinde pe o suprafata de aproximativ 600.000 ha (din care 550.000 ha pe teritoriul României), cu o retea hidrologica formata din brate principale, brate secundare, canale, lacuri, cu o varietate de specii de animale, plante, pesti, pasari (aproape toate sunt monumente ale naturii).
În mai 1991, Delta Dunarii a fost declarata rezervatie Ramsar, iar în decembrie 1991, peste 50% din suprafata acesteia a fost înscrisa în lista rezervatiilor mondiale.
Fiind zona protejata, este posibila o larga dezvoltare a speciilor de pasari (peste 5% din populatia de pelicani traieste în Delta Dunarii). Ca Rezervatie a Biosferei, obiectivele majore pentru gospodarirea deltei se refera la punerea în balanta a scopurilor de conservare, cercetare si gospodarire durabila a resurselor cu cerintele economice (în special ale populatiei locale).

DEZVALUIRI.RO va publica în editiile viitoare anchete jurnalistice despre “privilegiatii” care s-au îmbogatit distrugând Delta Dunarii.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top