Comisia Europeană

Gruparea de la Pelicanul Vesel a tepuit statul cu 140 de miliarde de lei vechi

Aurelian Soare si Victor Filipescu au edificat de-a lungul anilor una din cele mai impresionate suveici de firme, folosita pentru acapararea fostelor societati agricole de stat, contractarea de credite neperformante transmise la datoria publica a statului, dar si pentru însusirea sumelor datorate bugetului public. La baza, Soare este un fost ospatar, care auzea si retinea bine ce se discuta prin crâsmele epocii apuse. Filipescu era ofiter de Securitate, baiat cu ochi albastri si competente în adunarea si filtrarea informatiilor economice. Desi învârt pe degete o parte din economia judetului Constanta, cei doi se mentin cu buna stiinta în zona anonimatului, prevenind prin relatiile lor politice si economice orice fel de publicitate. Marea lor specialitate o constituie falimentarea firmelor si transmiterea activului pe alte firme, în vreme ce pasivul, de multe ori covârsitor, ramâne sa fie îngropat de prietenii lichidatori cu un trecut la fel de încarcat.

Un articol de BOGDAN GHICA

În centrul încrengaturii de firme constituite de cei doi se afla SC Fila SH SRL, detinuta pe hârtie de Soare Florica Dorina si Soare Georgiana, sotia, respectiv fiica fostului ospatar. Urmeaza apoi SC Laborator si Restaurant Tic-Tac SA în care sunt asociate doamnele Soare, Ionescu Filadelfia, Tanase Florentina si Fila SH SRL. În Pescarusul Vesel SA apare Georgiana Soare si Fila SH, în vreme ce în SC Laborator si Patiserie Garofita SA apar laolalta Aurelian, Constantin, Elena, Florica-Dorina si Georgiana Soare, iar în SC Agrosefag SRL apar Georgiana, Elena si Ion Soare, acesta din urma fiind nimeni altul decât primarul în functie al comunei Cogealac. În sfârsit, în Eco Production SRL Fântânele, apar Ion, Constantin si Georgiana Soare. Asocierea dintre clanul Soare si clanul Filipescu devine vizibila în firmele „SCF Trading” SA  (asociati: Chirica Valentin Ioan, Cristea Ionut – fiul fostului director al Bancii Agricole, Filipescu Victor si Filipescu Razvan – fiul, Grigoras Constantin Ovidiu si Soare Aurelian), Ravena Impex SRL, Rogusto-Line SRL, Agro Sofil SRL si Montana Azuga SRL (în acestea din urma sunt asociate odraslele ospatarului si securistului: Razvan si Georgiana). În alte trei firme, clanurile Soare si Filipescu apar împreuna cu Gheorghe Lamureanu sau cu fiica acestuia Andreea: Siloz Agigea SA, Prod Transports Cereals SA si Intermed Grain Trans SRL. Lista de firme este completata de mai multe societati trase pe linie moarta: Asociatia Agricola Valu lui Traian, Suinprod SA Poarta Alba, SC Intro SRL Fântânele, SC Trimex SRL, SC Trimex Company SRL, Gama Plast SRL, Termoizolant Sistem SRL, Erauos SRL.

În umbra lichidatoarei Dascalescu

Prin întreaga lor încrengatura de firme, grupul Soare-Filipescu a acumulat datorii totale catre bugetul de stat în valoare de 13.989.222 de lei noi, ceea ce înseamna aproape 140 de miliarde de lei vechi. Cu toate acestea, nici unul din asociatii sau administratorii firmelor nu au suferit neplacerile antrenarii raspunderii patrimoniale. Secretul acestei stari de fapt consta în relatiile extrem de strânse întretinute de Soare si Filipescu la nivelul justitiei si al institutiilor de control. În acest sens, pe holurile justitiei constantene este de notorietate buna prietenie existenta între capii retelei si avocata Elena Dascalescu, cea care si-a rezervat o buna parte din lichidarile de succes de pe raza judetului, prin intermediul firmei sale, Dascalescu Company SRL. Avocata a aranjat apele la lichidarea SC Siloz Agigea SA si la SC SCF Trading SA, unde exista semne clare ca statul român nu va mai recupera niciodata restantele de plata în valoare de peste 21 de miliarde de lei vechi, iar despre ceilalti creditori ai falitelor, nici o speranta. Spunem aceasta, deoarece patrimoniul celor doua societati a fost înstrainat cu bunastiinta, înainte de declansarea procedurii prevazute de Legea 64/1995.  De Suinprod Poarta Alba s-a ales praful de mult, dupa ce familiile Soare, Filipescu si Tanase au demolat cladirile, au taiat fierul vechi si au valorificat la negru porcinele achizitionate odata cu fosta societate de stat. Exista informatii potrivit carora, pentru a-si pune planul în aplicare, eminentele acestei afaceri de succes au uns mecanismele greoaie din DSV Constanta, astfel încât în cele din urma s-a gasit un medic veterinat care a semnat un certificat din care reiesea ca porcii au murit, dupa ce au fost infectati cu SIDA. Incredibila ineptie a ramas nesanctionata, spre satisfactia cuplului Soare-Filipescu, care astfel si-a vazut în liniste de valorificarea bunurilor de chilipir.

Oancea a ridicat interesat sechestrul la Valu lui Traian

Un caz aparte îl constituie lichidarea Societatii Agricola Valu lui Traian, unde cei doi au reusit sa-l înduplece pe seful AFP Basarabi sa ridice sechestrul instituit asupra unui teren aflat pe raza cartierului Palazu Mare, pret de câteva zile, timp în care acestia au reusit sa îl înstraineze cu acte în regula si sa transfere banii obtinuti în sistemul lor de firme suveica, pe baza unor creante inventate din timp. Directorul Victor Oancea de la Basarabi nu le era tocmai un necunoscut, de vreme ce derulase afaceri cu un alt grup de baieti cu ochi albastri, pentru care garantase un împrumut de 2,8 milioane de dolari, prin firma CPD Scorpion SRL, obtinut de la Bancorex. Mai mult, acelasi Oancea trecuse si pe la Banca Agricola, de la care Soare si Filipescu îsi facusera un obicei sa contracteze credite neperformante, prin intermediul paienjenisului lor de firme. Succesul de la Banca Agricola a fost garantat personal de directorul Cristea, care a si intrat în suveica de firme, prin intermediul fiului sau Ionut. Asa cum am aratat anterior, Ionut Cristea este asociat în societatea SCF Trading SA, aflata momentan în procedura de lichidare. În anul 1998, banca manageriata de Cristea tatal a acordat firmei Termoizolant Sistem SRL, detinuta de Filipescu, Soare si Olimpiade Gheorghiu un credit de 1,4 miliarde de lei vechi, garantat de acestia cu mai multe utilaje care însa faceau obiectul unui contract de leasing. De bunul mers al firmei se ocupa Gheorghiu, care a început sa ramburseze ratele restante ale creantei preluate între timp de AVAB. Era momentul în care Soare si Filipescu au încercat sa îl scoata din firma, suparati ca încasarile se împarteau cu statul român.

Pescarusul Vesel a înghitit creditele ca pelicanu`

Filipescu a aranjat prin telefon ca seful AVAB-ului de la acea vreme (anul 2002) sa scoata firmele gruparii sale de pe lista executarilor silite, pe care ajunsese în virtutea mersului firesc al lucrurilor. În anul 2003, când datoria catre AVAB, ramasa de pe urma creditului din anul 1998, era de 104.000 de dolari, controversatii afaceristi au inventat o creanta în favoarea Trimex Company SRL, care facea parte din paienjenisul lor de firme, pe baza careia au executat silit utilajele societatii. La scurt timp, firma a fost bagata în faliment, intrând pe mâna specialistilor de la Contab Serv, firma detinuta de Marioara Zaifu, Silvia Elena Ichimescu si Luminita Ristea, sotia fostului director al Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta, Claudiu Ristea. Situatii similare au fost gestionate de controversatii afaceristi prin intermediul a peste 20 de firme paravan. De pe urma creditelor obtinute de la Banca Internationala a Religiilor, de pilda, au fost preluate la datoria publica a statului, în contul firmelor lui Soare si Filipescu, peste 20 de miliarde de lei vechi. Afacerea nu se încheie aici, de vreme ce grupul de la Pescarusul Vesel a stiut sa-si atraga nenumarate subventii agricole, de-a lungul timpului, pentru lucrari despre care exista suspiciunea ca nici nu au fost efectuate. Relatiile lor pe aceasta filiera sunt si acum extrem de puternice, din moment ce Horia Albu, fratele directorului liberal al Directiei Agricole, este unul din administratorii firmei Prod Transports Cereals SA Agigea detinuta de Soare, Filipescu si Lamureanu în asociere cu firma franceza CAF Grains si cu cetateanul turc Gida Sunayi Fatoglu. Sa mai spunem ca, desi nu este confirmata oficial, exista si informatia ca cei doi oameni de afaceri care coordoneaza întreaga suveica ar fi contribuit financiar la campania electorala a PNL Constanta.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top