Interviu

Pestele deltei, în navodul intereselor politice

Una dintre cele mai mari bogatii ale Deltei Dunarii, pestele, este în continuare disputata pe criterii politice. Anularea contractelor de concesiune semnate în timpul guvernarii PSD nu au fost un succes, asa cum se lauda oficialii guvernului. Pe de o parte, pescarii sunt în continuare la mâna fostilor concesionari carora sunt obligati sa le vânda pestele, pe de alta parte se duce un teribil razboi de culise pentru ca activitatile economice din Delta sa precumpaneasca asupra protectiei mediului. Tradus în limbaj direct, tot mai multi potentati ai momentului vor sa puna mâna pe teren si apa în delta.

Un articol de Mihai Razvan ROTARU
                       Doru COPOT

Dupa ce autoritatile au reziliat contractele de concesionare în delta ale mai multor firme, patronii acestora ramân stapânii zonei. Ei sunt singurii care detin puncte de colectare a pestelui si infrastructura necesara pescuitului. “Din pacate, cei mai multi pescari din Delta cheltuiesc pe bautura toti banii pe care îi câstiga. Ei nu sunt obisnuiti sa faca un împrumut la banca, ori macar sa economiseasca niste bani, sa îsi faca cherhanale. De aceea, stau la mâna fostilor concesionari. Pescarii le vând lor pestele, ca altfel nu au ce sa faca cu el”, ne-a declarat guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Paul Cononov, încercând sa justifice în mod simplist lipsa unor programe guvernamentale serioase.
În plus, noua lege a pescuitului interzice concesionarea, iar singurii care pot pescui sunt cei înscrisi în asociatii de pescuit. Toti concesionarii care au semnat rezilierea contractelor au depus acte, în aceeasi zi, pentru înfiintarea unei asemenea organizatii. Chiar daca reprezentantii ANP sustin ca pescarii vor detine controlul acestor asociatii, pentru ca ei vor stabilii preturile, realitatea îi contrazice. Pescarii nu au nici unelte pentru pescuit industrial si nici puncte de colectare a pestelui. Acesta este locul în care se închide un cerc vicios.

Noii stapâni ai deltei

Dupa eliminarea fostilor concesionari, actuala putere a început sa aplice planurile pe care le avea cu Delta Dunarii. În spatele programul intitulat pompos “redimensionarea economica si ecologica a Deltei Dunarii” se ascunde împartirea lacurilor, a canalelor, a ghiolurilor din Rezervatie prin atribuire directa, intentia de a trece resursa piscicola din administrarea Ministerului Mediului în cea a Ministerului Agriculturii si limitarea atributiilor Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii la zonele strict protejate.
Prima modificare a suferit-o Legea pescuitului. Ordonanta de urgenta stipuleaza ca dreptul la pescuit nu va mai fi concesionat, desi pestele este resursa care apartine domeniului public. În schimb, resursa va fi exploatata prin încredintare directa. Articolul 14 din noua lege arata ca “accesul la resursele acvatice vii, în vederea practicarii pescuitului cu scop comercial, se atribuie de catre Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura în mod direct producatorilor sau pesca-rilor, persoane fizice si/sau juridice, organizatiilor de producatori/pescari din domeniul pescuitului”.
Ramâne de vazut în ce masura mega-proiectul de redimensionare a deltei va reusi sa pastreze un echilibru între dimensiunea ecologica si cea economica, astfel încât situatia anilor trecuti, în care concesionarii deltei devenisera adevarati baroni locali sa nu se mai repete.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top