Exclusiv

Se întorc yankeii la Kogalniceanu

Militari SUA sunt asteptati sa soseasca în tara noastra începând cu primele luni ale anului viitor. Acestia urmeaza sa investeasca atât în Baza Aeriana 57 de la Mihail Kogalniceanu cât si în fosta Baza 34 Mecanizata tot de la Kogalniceanu, suma de 35 de milioane de dolari. În urma cu câteva zile o echipa de militari americani au vizitat cele doua locatii militare de la Mihail Kogalniceanu, unde au evaluat situatia prezenta. Începând cu luna ianuarie 2007 la Kogalniceanu vor sosi câteva aparate de lupta de tip F 16 în vederea folosirii acestora pentru instruire si antrenament de catre  pilotii americani care vor stationa în noua baza americana. De asemenea militarii americani au inspectat si poligoanele militare de la Babadag si Vadu, locuri unde vor efectua antrenamente cu munitie reala.

Un articol de STEFAN KOSTOFF

În prezent, în Baza 57 de la Mihail Kogalniceanu se afla doar câteva elicoptere militare românesti care deservesc o unitate restrânsa de interventii medicale.
De la începerea razboiului în Irak, în martie 2003, analistii militari au tot discutat despre oportunitatea mutarii unor baze militare americane din Vestul Europei în tari din estul Europei, în special în România si Bulgaria.
La sfârsitul lunii februarie 2003, primii militari americani au sosit în România, la Baza Aeriana 57 de la Mihail Kogalniceanu. Pe pista aeroportului au aterizat trei aeronave Hercules C-130 si sase elicoptere Black Howk, împreuna cu primii 246 de militari americani. Ulterior au mai sosit si alte aeronave, iar numarul militarilor americani care au tranzitat România spre si dinspre Irak a ajuns la câteva mii. Oficialii americani au fost multumiti la acea vreme de sprijinul acordat de România si au luat decizia de a muta aici unele baze dizlocate din Germania.
În cele câteva luni în care au stat la Mihail Kogalniceanu militarii americani au investit 22 de milioane de dolari în reparatii. Americanii au reparat parcarile pentru avioanele grele si pentru elicoptere si au reconditionat platforma de aterizare a elicopterelor.
În luna aprilie 2004, baza a fost închisa, iar cei 300 de angajati români ai acesteia au ajuns la  baza militara de aviatie de la Fetesti. Fostul secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld a inspectat, în urma cu doi ani, baza militara de la Mihail Kogalniceanu, luând decizia finala asupra instalarii trupelor americane aici.

Se întoarce CIA?

În urma cu ceva vreme s-a spus ca Baza militara de la Kogalniceanu a fost una dintre posibilele locatii folosite de CIA pentru transferul detinutilor si prizonierilor de razboi capturti în Irak.. Monitorizând rutele avioanelor CIA care au transferat detinuti din Afganistan catre aeroporturi din Europa de Est, investigatorii acestui caz sustin ca printre  acestea s-ar fi numarat si locatii din România. Investigatiile s-au concentrat pe zborurile unui avion militar Boeing 737 despre care se banuia de mult ca ar fi folosit de americani pentru transferul detinutilor. Investigatorii au stabilit ca, în toamna lui 2003, avionul a decolat de la Kabul spre aeroportul Szymany din Polonia, într-o zona apropiata de o baza a serviciilor de informatii din Polonia. De acolo, avionul ar ajuns si pe pista aeroportului Bazei 57 de la Mihail Kogalniceanu. La acel moment ca de altfel si acum, oficialii români nu au avut cunostinta ca la Mihail Kogalniceanu ar fi existat asemenea centre de detentie folosite de CIA., ca dee altfel nici ca ar fi existat acele zboruri-fantoma ale aeronavei amintite mai sus.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top