Actualitate

Cincisprezece proiecte pentru modernizarea localității Zebil, comuna Sarichioi

Finoghen Vitali Cristian a fost reales primar al comunei Sarichioi, astfel că proiectele începute în cea mai mare comunitate rurală din județul Tulcea vor continua sub administrarea aceleiași persoane. Publicația „Dezvăluiri” vă prezintă în acest număr o parte dintre proiectele de modernizare (finalizate sau în curs de finalizare) a uneia dintre localitățile componente ale comunei Sarichioi, satul Zebil.

  1. Forarea a două puțuri de apă și reabilitarea unui bazin de captare. Într-una una dintre cele mai secetoase veri din ultimii ani, vara 2020, localitatea nu a rămas pe timpul zilei fără apă;
  2. Instalarea unui sistem de iluminat public modern, cu leduri;
  3. A fost schimbat acoperișul Dispensarului și urmează reabilitarea întregului edificiu printr-un proiect cu finanțare europeană;
  4. Susținerea materială și financiară a bisericii prin construirea trotuarului, a unui gard de împrejmuire, construirea clopotniței, achiziționarea a două clopote, dar și dotarea acesteia cu o centrală termică;
  5. Schimbarea acoperișului clopotniței cimitirului, dar și luminarea acestuia cu ajutorul unor proiectoare nocturne;
  6. Pietruirea și întreținerea drumurilor în bune condiții, până la începerea lucrărilor de asfaltare;
  7. Lucrări de deszăpezire în fiecare iarnă, atât în sat, cât și pe drumul județean;
  8. Asfaltarea si transformarea curții interioare a Căminului Cultural într-un teren de sport; reabilitarea construcției interioare și exterioare, schimbarea acoperișului și recondiționarea toaletelor interioare și exterioare;
  9. Asfaltarea terenului de sport și aleilor pietonale din curtea Școlii cu clasele I-VIII din Zebil. De asemenea, dotarea acesteia cu un parc de joacă pentru cei mici, dar și obținerea finanțării pentru cel mai amplu proiect de reabilitare a acestei clădiri care face parte din ansamblul construcțiilor lui Mihail Moruzov – proiect în derulare.
  10. Cu ajutorul copiilor/elevilor Școlii din Zebil s-a amenajat un parc, Parcul Moruzovilor, în centrul localității, unde s-a ridicat un bust în memoria Marelui Anonim.
  11. Alături de Roibu Pascale, Enăchescu Petre și mulți alți donatori de obiecte istorice din localitate, s-a întemeiat un veritabil muzeu: Muzeul de Istorie și Etnografie Mihail Moruzov.

În urmă cu trei luni, în timpul lucrărilor de reabilitare a Școlii, s-au descoperit în pereții subsolului doi cilindri (unul metalic și unul din sticlă în care a fost găsit și originalul Hrisovului de temelie din 1937, precum și reviste și monede ale timpului.

Originalul Hrisovului va fi expus în muzeul din această instituție, iar o copie va fi imprimată pe frontispiciul școlii la terminarea reabilitării.

  1. S-a reabilitat stadionul, s-a realizat un teren asfaltat în curtea Căminului Cultural, un parc de joacă pentru copii la dispensar. S-a amenajat infrastructura unei plaje și a unui loc de promenadă, un teren multi-sport cu loc de joacă pentru copii, pe malul lacului, cu ajutorul voluntarilor din localitate.
  2. În derulare: un proiect care vizează asfaltarea drumurilor în toată localitatea, asfaltare ce se va realiza în trei etape.
  3. S-a instalat în toată localitatea fibră optică pentru internet de mare viteză.
  4. În derulare: scoaterea la lumină a bulboacăi, decolmatarea derelei și execuția unui pod pietonal peste aceasta. Totodată se încearcă și reconfigurarea celor două drumuri de la biserică către lac și către cazan, drumuri ce au fost lăsate de izbeliște, dar și prelungirea străzii Izvorului.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top