Interviu

Chevron are voie să exploreze, în niciun caz să exploateze gazele de șist!

S-a dat startul prospecțiunilor în Sudul Dobrogei

La mijocul acestei săptămâni, Agenția de Protecție a Mediului Constanța a emis autorizații de studii seismice pentru blocurile Costinești și Vama Veche, activități care vor fi efectuate de către Chevron România. Autorizațiile emise permit celor de la Chevron efectuarea unor explozii controlate la o adâncime de 10 -15 metri. Decizia APMC vine la doar câteva săptămâni după ampla acțiune întreprinsă de ONG-uri ecologiste din județul Constanța, organizații care au protestat împotriva fracturării hidraulice și a exploatării gazelor de șist. Potrivit ONG-urilor, exploatarea gazelor de șist va avea un impact devastator asupra mediului și asupra dezvoltării economice din sudul Dobrogei. Acum, Chevron se apără și spune că în prezent se derulează doar o simplă etapă de explorare (prospectare), care ar putea dura chiar și cinci ani, și care nu va afecta în niciun fel mediul.

Un articol de Cristian CEALERA

 

Explorare și nu exploatare!

Într-un comunicat de presă, „Chevron Exploration and Production Romania” pune accent asupra faptului că autorizațiile de studii seismice primite pentru „blocurile” Costinești și Vama Veche vizează doar activități de explorare, și nu au nicio legătură cu exploatarea gazelor de șist. „Faza de explorare a zăcămintelor de gaze naturale se desfășoară pe mai mulți ani și doar în funcție de rezultatele obținute, se poate trece ulterior la operațiuni de exploatare”. Potrivit Chevron Romania, prospectarea va ocoli ariile protejate și va fi efectuată la o distanță de minim 1 kilometru de țărmul Mării Negre. Reprezentanții grupului energetic declară că nu au nicio intenție să foreze în orașe sau alte zone locuite, lângă obiective turistice și culturale sau în incinta unor arii protejate. Chevron accentuează faptul că întreaga acțiune se va face în strânsă legătură cu autoritățile de mediul din județul Constanța și cu respectarea legislației în vigoare.

Prospecțiuni, dar cu folosirea dinamitei!

Am luat legătura cu cei de la APM Constanța, pentru a afla ce au voie să facă efectiv cei de la Chevron și ce anume implică această prospectare. Directorul instituției, Monica Zaharia ne-a declarat: ”Agenția noastră a emis avizele pentru prospecțiuni seismice și aici vorbim strict de activitate de prospectare și nu de forare efectivă. Se va folosi într-adevăr dinamită, iar generarea undelor seismice se face prin două metode, vibrare controlată și detonare controlată. Trebuie să înțelegem că aceste prospecțiuni nu vor avea niciun impact negativ asupra mediului”.
În cele două memorii de prezentare a activității de prospectare (aflate pe site-ul APM Constanța) se menționează că prospecțiunea seismică bidimensională se va realiza în anul 2013 pe zeci de linii seismice paralele, care au o lungime totală de peste 700 de kilometri și care acoperă un perimetru format de comunele Adamclisi – Pietreni – Topraisar – Independența – Deleni – Pecineaga – Costinești – Vama Veche. Vibrarea controlată va fi metoda predominantă a acestei activități de prospectare, dar Chevron admite faptul că, atunci când această metodă nu va putea fi folosită, se va recurge la metoda detonării controlate.

Ce va fi, va fi!

În acest moment, Chevron România explorează sudul Dobrogei, pentru a determina dacă există rezerve de gaz captive în straturile de rocă numite șisturi. Dacă rezultatele obținute îi vor mulțumi pe cei de la Chevron și dacă Statul român își va da avizul, se va trece apoi la exploatarea propriu-zisă. Această fracturare hidraulică a trezit și trezește în continuare aprigi controverse. Un scenariu apocaliptic prezintă Dobrogea post-exploatare ca un loc în care terenul este grav poluat, activitățile economice sunt puternic afectate, iar oamenii au doar de suferit. De partea cealaltă, Chevron prezintă un scenariu propriu, în care toată lumea este „fericită”, locuitorii trăind liniștiți printre zecile de sonde care le împânzesc pământul. Realitatea ar putea fi undeva la mijloc și doar viitorul ne va arăta de partea cui este adevărul. Dar ar mai fi o posibilitate: aceea ca rezultatele explorării să nu fie mulțumitoare și Chevron să nu mai treacă la etapa exploatării. Rămâne de văzut!

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top