Opinii

Ce vor să facă noii primari din județul Constanța

Am discutat cu o parte dintre primarii județului Constanța, aflați în pragul primului lor mandat. Modul de constituire al Consiliului Local sau alegerea vice-primarului în fiecare dintre aceste localități au fost subiectele principale ale interviurilor realizate. Indifrent de partidul din care fac parte, primarii recent aleși sunt convinși că își vor îndeplini proiectele și că își vor ține promisiunile făcute cetățenilor, în timpul campaniei electorale. Probleme există în fiecare dintre comunitățile respective, dar edilii sunt convinși că alături de consilierii locali, vor reuși să le rezolve.

Dorinela Irimia, primar comuna Saraiu

„Nu au fost probleme la constituirea Consiliului Local, şedinţă la care au fost prezenţi peste 200 de locuitori. Am avut majoritatea, cu cinci consilieri locali UNPR iar vice-primar a fost aleasă doamna Ionelia Ştefania Şerban, de asemenea membru al partidului nostru. Marea problemă a comunei Saraiu este alimentarea cu apă iar rezolvarea acestei situaţii reprezintă principala noastră prioritate.Apa din localitate nu mai trebuie să ajungă cu impurităţi în casele oamenilor. Este mult de lucru în comună, pentru că în ultimii ani nu s-a făcut practic nimic. Am găsit o primărie fără fonduri, aşa că va fi greu. Sunt convinsă însă că vom reuşi să realizăm ceea ce ne-am propus şi ceea ce am promis alegătorilor noştri. Sunt de asemenea sigură că întreaga echipă de consilieri locali va lucra într-un singur scop, acela de dezvoltare a comunităţii şi că nimeni nu se va opune unor proiecte al căror obiectiv este binele locuitorilor din Saraiu.”

Ion Beiu, primar comuna Saligny

„Sunt foarte multe de făcut. În primul rând, legat de infrastructură, trebuie să finalizăm racordarea la apă. De asemenea, trebuie rezolvată problema drumurilor. Este păcat că aici la noi, la doi paşi de Centrala Cernavodă, ne confruntăm cu drumuri desfundate, noroiul este până în gât, iar asta este o situaţie pe care nu o putem tolera. Noi am vrea să asfaltăm străzile, dar dacă nu se poate, ele oricum trebuie măcar pietruite. Am avut un proiect depus la Ministerul Dezvoltării dar nu ni s-au acordat sumele solicitate pentru rezolvarea acestei probleme. Aşa, ar fi foarte multe proiecte de făcut. Vom demara lucrările la Căminul Cultural, vrem să facem şi o biserică la Faclia, vrem şi un dispensar, pentru că localitatea noastră are mare nevoie de o astfel de instituţie. Sunt multe alte proiecte, dar acestea sunt urgente şi au prioritate. Ca şi în întreaga ţară ne confruntăm cu o rată mare a şomajului. Încercăm să îi ajutăm însă pe tineri, să le oferim şanse de a rămâne aici. Din acest motiv, am decis să dăm teren familiilor tinere: Am făcut 70 de lotizări, cu 500 de metri suprafaţă fiecare lot, iar acum se fac cadastrele pentru ele. Sunt convins că vom putea să ne îndeplinim obiectivele propuse. La noi nu au fost absolut niciun fel de probleme legate de constituirea Consiliului Local. Vicele este de la PSD, iar membrii Consiliului îşi doresc acelaşi lucru: de a lucra în echipă pentru binele comunităţii noastre.

George Scupra, primar oraș Ovidiu

„Nu am avut probleme deosebite în ceea ce priveşte constituirea Consiliului Local, iar acum putem vorbi despre un viceprimar PSD în oraşul Ovidiu, în persoana doamnei Florentina Zaharia. La prima strigare nu am avut însă majoritatea, pentru că PNL şi PDL au încercat să impună alt candidat. Ei erau nouă, în timp ce PPDD şi PSD aveau împreună opt dintre mandatele de consilieri. S-a votat însă din nou şi vicele PSD a fost acceptat. După rezolvarea acestei situaţii, ne-am putut apuca de treabă efectiv. Una dintre principalele probleme ce trebuie rezolvate este cea a transportului în comun. Suntem în discuţii avansate, atât cu RATC-ul, cât şi cu societăţi private din domeniu. Sunt foarte mulţi locuitori ai oraşului nostru care fac naveta la Constanţa şi seara nu au cu ce să se întoarcă acasă. Este o problemă urgentă, care trebuie rezolvată cât mai rapid, mai ales acum în plin sezon estival. O altă mare problemă este cea a asfaltării celor 37 de străzi, un program care trebuie continuat şi finalizat. Până acum, s-au asfaltat şapte străzi, au mai rămas 30. Din păcate, tocmai acum, programul a fost blocat pentru că există un proces pe rol, legat de modul în care s-a efectuat licitaţia de acordare a acestor lucrări. Instanţa de judecată ne-a adus la cunoştinţă că firmele care au contestat licitaţia au câştigat, astfel că acum trebuie reluat întreg procesul de reanalizare a ofertelor. Se pare aşadar că acea licitaţie nu a fost câştigată de cea mai bună firmă. Eu sper însă ca toată această problemă să se rezolve în maxim două luni. Oamenii din Ovidiu trebuie însă să ştie că este o problemă legată de instanţă şi nu că nu ar vrea primarul Scupra ca acest proiect să fie finalizat. Oricine în locul meu ar fi fost obligat să se supună acestei hotărâri a instanţei. Eu sper însă ca totul să se rezolve cât mai repede şi asfaltarea să fie reluată”

Actualitate

To Top