Guvernul României

Ce se află în spatele imensei subevaluări la bursă a gigantului Gazprom

Acțiunile uneia dintre cele mai mari companii din lume, scoase pe piață pentru „doi lei”

Gazprom este cel mai mare extractor de gaze naturale din lume, un concern uriaș cu aproape 400.000 de angajați și aflat în subordinea Guvernului rus, cel care deține 50,1% din acțiunile sale. Este compania care acoperă aproximativ un sfert din consumul de gaze naturale al Europei și care deține monopolul extracțiilor și producției rusești de profil, având 60% din rezervele țării și 85% din producția acesteia. Companie extrem de profitabilă, aflată în rivalitate directă pentru piața universală cu un alt uriaș din domeniu (Exxon), Gazprom vrea să cucerească acum și restul țărilor europene, neabordate până acum. Până la sfârșitul acestui an, corporația din Rusia va deschide peste 100 de stații de alimentare în Bosnia, Serbia, Ungaria și România, pe teritoriul statului nostru urmând să funcționeze nu mai puțin de 40 de astfel de unități Gazprom. Toată această politică de extindere se poate pune în legătură și cu o altă măsură recentă a gigantului rus, aceea de a scoate pe piață la vânzare, acțiuni la prețuri extrem de mici. Decizia aceasta surprinde la prima vedere, cu atât mai mult cu cât, deși are profituri egale cu Exxon, Gazprom vinde acțiunile sale la prețuri de patru ori mai mici. Astfel, gigantul rus vinde la același preț pe care îl avea și în 2009, 87$ pe acțiune, în condițiile în care profitul față de acum patru ani este unul cu mult mai mare. Vom încerca să facem o analiză atentă a tuturor elementelor care compun fenomenul Gaprom, pentru a afla motivul acestei decizii de a vinde extrem de ieftin.

Un articol de Cristian CEALERA

Probleme în trecut, speranțe mari pentru viitor

Gazpromul este compania care are 20% din producția de gaze din lume dar potrivit unor statistici și calcule precise, dacă firma s-ar vinde mâine, ar fi mai ieftină decât a fost Petromul românesc la vremea sa! Este însă o companie extrem de solidă, cel puțin atunci când vorbim despre situația pe termen lung, în condițiile în care Rusia este foarte aproape de a furniza gaz Indiei și Chinei, cele mai populate state ale lumii. Pe termen scurt, Gazprom se confruntă însă cu probleme, și asta, nu de ieri de azi, ci de la intrarea sa pe piața liberă. Să nu uităm, că până în 1993 nu a existat Gazprom, ci Ministerul Rus al Gazelor (numit la fel) și care în plină Perestroikă, s-a privatizat. Acesta este de altfel singurul caz din istorie când un Minister se privatizează și devine companie 100% aparținând statului. A urmat însă căderea! Din dorința de a atrage cât mai mult capital, Gazprom a vândut acțiuni cu nemiluita. Când Vladimir Putin a venit la putere în anul 2000, statul rus mai deținea doar aproximativ 40% din acțiuni. Compania era măcinată din interior de acțiunile celor din conducere și care duseseră activitatea pe buza prăpastiei, reușind contra-performanța de a înregistra priederi uriașe. Jocurile de putere și interesele obscure ale unor manageri duceau Gazprom spre dezastru și faliment. Putin a intervenit prompt, a inițiat acțiuni în justiție, a contribuit la schimbarea conducerii și grație noilor manageri supuși lui a reușit să recupereze acțiunile pierdute și să aducă statului o majoritate de 50, 1% la acțiuni. A făcut să se dea o lege prin care Gazpromul a fost obligat să vândă la interni cu o reducere de 98% față de externi. Gazprom a ajuns să țină în spate toată industria rusă dar chiar și așa, în ciuda subvențiilor masive, se înregistrau pierderi uriașe, de zeci de miliarde de dolari. Guvernul a mai reparat din greșeli, prețul gazului pentru interni s-a mărit în fiecare an cu câte 15% iar compania a început să își revină, reușind să înregistreze profituri din ce în ce mai mari.

Scandalul Hermitage

Prin legea investițiilor s-a dispus ca niciun privat, fie el din Rusia sau din altă parte a lumii să nu poată deține un pachet mai mare de 10% din acțiunile companiei. Investitorii străini s-au trezit cu un boicot și mai mare: dacă doreau să cumpere acțiuni, nu o puteau face direct din Rusia, la prețul mic al bursei din Moscova, ci la un preț dublu, fixat la Bursa de la Londra. Un fond de investiții britanic, cu birouri în paradisul fiscal din Insulele Cayman, dar și la Moscova, Hermitage Capital Management a  încercat să evite politica impusă de Putin. Nevrând să cumpere acțiuni Gazprom de la Londra, în perioada 2001-2004, Hermitage a reușit prin interpuși din Rusia să achiziționeze acțiuni ieftine cuvenite autohtonilor. Totul s-a sfârșit cu un scandal de proporții: Unul dintre managerii biroului din Rusia, Serghei Magnitski a fost arestat pentru fraudă în noiembrie 2011 și după 11 luni de arest a decedat în închisoare. Președintele Hermitage, Bill Browder (pe vremuri – unul din partizanii străini ai lui Putin!) a început să facă peste tot lobby împotriva politicii rusești și a cerut sancțiuni chiar și în Senatul American. Ca răzbunare, Guvernul Rusiei a anunțat acum o lună (februarie 2013) că Browder, cât și defunctul Magnitski (!) vor fi dați în judecată pentru fraudă, fiind acuzați că nu au achitat taxe și impozite către statul rus în valoare de 16,8 milioane de dolari. La începutul acestei luni, autoritățile de la Moscova au anunțat că vor relua ancheta contra Hermitage, pentru a stabili cum această companie a obținut ilegal acțiuni Gazprom în valoare de 70 de milioane de dolari. Scandalul este așadar departe de a se fi încheiat și poate fi o explicație de ce Rusia, în încercarea de a liberaliza acum Gazprom, încearcă să își facă o piață oferind acțiuni la prețuri mici. Cu acțiuni la prețuri mici, Rusia vrea să șteargă într-un fel nesiguranța simțită de orice investitor străin, interesat de Gazprom.

Concurență acerbă

Piața globală de gaze naturale a crescut cu 60% din 2009 și până în prezent iar Gazprom are parte acum de rivali puternici pe piață, atunci când se pune problema altor zone de exploatare decât Rusia. După 18 ani de negocieri, pe 22 august 2012, Rusia a aderat în sfârșit la Organizația Mondială a Comerțului (OMC). Cu această ocazie a promis că va liberaliza piața și că în viitor nu vor mai exista probleme cu investitorii străini precum cele din trecut. Gazprom deține în prezent cea mai mare rețea de conducte de gaze din lume, peste 150.000 de kilometri, care au costuri uriașe de întreținere. Spre deosebire de alte materii prime care au prețuri unice, gazul se vinde însă la prețuri diferite, în diverse zone. Pentru a contracara această dominație, alte state și companii au investit mai puțin în conducte și au dezvoltat tehnologia de transport maritim – prin barje și cargouri LNG (cu gaz natural lichefiat), înlăturând astfel din ecuația transportului la distanță rețele de conducte. Mai mult, în ultimii ani, rezervele de gaze ale lumii au crescut foarte mult după descoperirea unor mari zăcăminte în SUA. Americanii au devenit mari exportatori de gaze naturale iar prețul gazului din State a devenit de trei ori mai mic decât cel impus de Gazprom în Europa. Gazprom a avut mult de suferit de pe urma boom-ului din Statele Unite. Multe țări au început să facă un fel de șantaj la adresa gigantului rus, după rețeta: „dacă nu ne dați gaz cum vrem noi, luăm de la americani”. Nu doar Statele Unite au ajuns să le pună probleme rușilor pe piața gazelor naturale. China a început să își exploateze singură rezervele și își impune propriile prețuri. La începutul acestui an, Gazprom a încercat să mai câștige o bătălie împotriva rivalilor. A oferit 1,9 miliarde euro companiei de gaze DEPA din Grecia și poate prelua monopolul în această țară a Uniunii Europene. Americanii sunt îngrijorați și protestează anunțând că în acest fel, Grecia poate deveni un adevărat „ostatec energetic” al Rusiei. Gazpromul este însă disperat să își extindă piața, cu atât mai mult cu cât, în ultimul timp se tot vorbește de o pierdere a monopolului de acasă, în favoarea unui rival intern extrem de puternic, Novatec.

Poveste fără sfârșit

Toate elementele prezentate mai sus au contribuit și contribuie la existența situației actuale. Îngrijorată de pierderea monopolului intern, de apariția unor rivali redutabili și de extinderea pieței pe care altădată o domina cu autoritate, Gazprom își vinde acțiunile cu 87$ bucata, același preț pe care îl avea și în 2009. Rușii speră astfel, ca prin această liberalizare, să atragă cât mai mulți investitori, încercând însă în același timp, să păstreze compania cu o majoritate autohtonă. Faptul că a neglijat însă atât timp problema cargourilor LNG insistând pe ideea conductelor de transport, ar putea ca pe viitor să îi coste pe cei de la Gazprom foarte, foarte mult…

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top