Actualitate

Câţi bani plăteşte UE pentru ÎMPĂDURIREA ROMÂNIEI, prin PNRR

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru România, pusă la dispoziție prin intermediul mecanismului de Redresare și Reziliență, pentru a sprijini dezvoltarea de noi suprafețe împădurite. Măsura face parte din strategia țării noastre de asigurare a protecției pădurilor și a biodiversității.
La sfârșitul lunii mai, Comisia Europeană a aprobat prima din cele două scheme de ajutor de stat ale României în valoare de 100 de milioane de euro, scopul acesteia fiind sprijinirea regenerării suprafețelor de fond forestier afectate de calamități naturale din România. Schema aprobată zilele trecute, care se va desfășura până la 30 iunie 2026, are o valoare mult mai mare, respectiv 500 de milioane de euro și urmărește să sprijine deținători de terenuri agricole adecvate pentru împădurire, în vederea creării de noi suprafețe de pădure. Acest lucru va avea un impact climatic pozitiv mai lung, cu efecte de care se vor bucura și generațiile viitoare”, a menționat ministrul Barna Tanczos.

În cadrul schemei se va oferi sprijin sub forma unor granturi directe deţinătorilor publici și privați de terenuri agricole adecvate pentru împădurire, inclusiv municipalităților și asociațiilor acestora.
Pentru a beneficia de ajutor, de ținătorii de terenuri agricole trebuie să creeze trupuri de pădure de cel puțin 0,5 hectare sau perdele forestiere de protecție, adică rânduri de arbori și arbuști pentru proteja terenurile agricole împotriva eroziunii oliene a și a secetei, cu o suprafață de cel puțin 0,1 hectare. În plus, beneficiarii trebuie să se asigure că trenul pe care sunt plantate trupurile de pădure sau cordoanele forestiere este adecvat pentru împădurire. De asemenea, împădurirea trebuie realizată în conformitate cu un plan de proiect aprobat Garda Forestieră, în care sunt detaliate speciile de arbori și arbuști care urmează să fie plantați, precum și densitatea plantațiilor. Sprijinul public nerambursabil acordat în baza schemei acoperă integral costurile standard prevăzute.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top