La începutul lunii octombrie a.c. în sânul coaliției aflate la guvernare s-a luat decizia cu privire la plafonarea preţului la lemnul de foc. În acest sens s-a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care preţul la lemnul de foc, tocătură provenită din lemn, rumeguş şi resturi de lemn s-a stabilit la 400 lei pe metrul cub cu TVA inclus, respectiv la brichete de lemn pentru care s-a stabilit un preţ maxim de 1.500 lei pe tonă cu TVA inclus.
Pus în fața acestui fapt deputatul partidului Forța Dreptei, constănțeanul Bogdan Bola a declarat:
“În fața unei ierni care se anunță dificilă din punct de vedere energetic, Guvernul PSD/PNL adoptă măsuri tardive și ineficiente. Din păcate, așa cum a apărut în presă, se adeverește avertismentul transmis de Forța Dreptei cu privire la criza lemnelor de foc provocată de o gândire păguboasă a guvernanților.
Românul a fost obișnuit dintotdeauna să-și facă vara sanie și iarna car, de aceea milioanele de gospodari care se încălzesc cu lemne și-au făcut achizițiile din timp, la prețuri enorme, care au ajuns sau depășit chiar și 700-800 de lei metrul cub.
Guvernul a reacționat tardiv la această jecmănire a oamenilor și a decis plafonarea prețului la lemnul de foc la 400 de lei/metrul cub. Deci, majoritatea românilor care se încălzesc cu lemne sunt luați de fraieri deoarece ei au deja în magazii lemnele cumpărate la prețuri mai mari încă de astă-vară. Pentru ei nu există nicio măsură compensatorie.”
Tot Bola a mai spus că :
“În plus, așa cum se demonstrează și în știrile apărute în presă, plafonarea prețului la lemnul de foc nu a făcut altceva decât creeze o penurie a lemnului de foc. Credeți că vreun comerciant vrea să mai vândă la 400 de lei/mc? Iar toate acestea vor duce la dezvoltarea unei piețe negre în domeniu!
Guvernul acționează haotic, după ureche, iar efectele politicilor făcute pe genunchi se văd în fiecare zi, în fiecare domeniu de activitate. Doar că, acum se joacă cu viața românilor care au nevoie de căldură pentru a trece iarna aceasta.”
Încă din primăvară, cei din Forța Dreptei au solicitat Ministerului Muncii explicații cu privire la măsurile de protecție socială a consumatorului vulnerabil de energie. Au solicitat încă de pe atunci o modificare a anexei 4 din normele metodologice ale Legii nr. 416/2001 în așa fel încât românii din mediul rural să primească ajutorul de care au mare nevoie. Totodată a cerut și o actualizare a criteriilor impuse beneficiarilor măsurilor de protecție socială.
“Este ușor să vă închipuiți că, în martie 2022, Ministerul Muncii nu avea nicio aplecare pentru românii din mediu rural, cei mai vizați de problema încălzirii cu lemne. Pentru guvernanți, faptul că ai câțiva metri pătrați de teren în fața casei și niște utilaje agricole, care pot fi vechi de zeci de ani, a fost suficient să te considere drept un consumator care-și poate achita fără probleme costurile cu lemnele de foc.
Plafonarea lemnului de foc la 400 de lei/mc va dura doar o perioadă determinată. De aceea, cred că Ministerul Muncii trebuie în mod real să se aplece asupra problemei românilor care se încălzesc cu această sursă de energie. Și nu sunt puțini, ei reprezentând peste 85% din totalul gospodăriilor din mediul rural”, conchide deputatul Bogdan Bola.
(Sursa foto – Facebook/Bogdan Bola)