Politic

Bogdan Bola invită la dialog: Ce ar trebui schimbat în legislație, legat de Delta Dunării?

Deputatul Bogdan Bola a însoțit Poliția Deltei într-o acțiune de control de două zile, pentru a înțelege mai bine ce ar trebui schimbat în legislația actuală, legat de Delta Dunării și complexul lagunar Razim – Sinoe.

Principalele probleme constatate au fost: viața tot mai grea a locuitorilor, braconajul, tăierile ilegale de copaci, construcțiile ilegale, pescuitul cu unelte interzise, bărcile cu motoare foarte mari.

După această vizită de lucru, parlamentarul constănțean îi invită pe locutorii zonei și pe turiști să vină cu propuneri de schimbare a legislației:

„Din aceste motive și după multe întâlniri cu pescarii din Deltă, după discuții cu organele de control cu atribuții în zonă, vă cerem și dumneavoastră părerea, ca locuitori ai zonei sau ca simpli turiști. Ce ar trebui schimbat urgent în legislație pentru ca în Deltă să nu mai avem parte de haosul existent? Ne dorim să aducem îmbunătățiri legislative, amendamente sau prevederi noi și să creăm un cadru de normalitate pentru această zonă de importanță maximă pentru dobrogeni și întreaga Românie”.

Bola propune ca punct de plecare câteva idei de dezbatere:

– Dunărea veche să rămână zonă de refacere biologică și să fie interzis pescuitul pe “buclele” Dunării. Astfel, vom putea oferi și populațiilor de pești un loc unde să își depună icrele în siguranță

– Fără setci în Delta Dunării între 01 iunie și 15 octombrie, în această perioadă să fie permise doar vintirele și talienele.

– Fără năvoade tot anul în complexul Razim – Sinoe. Pescarii din zonă ne-au cerut asta în mod expres, aceste unelte fiind cele mai dăunătoare pentru faună.

– O prohibiție specială la pescuitul linului (pe cale de dispariție în Deltă) în luna iunie.

– În ceea ce privește braconajul, înnăsprirea pedepselor: creșterea cuantumului amenzilor, confiscarea obligatorie a sculelor de pescuit și bărcilor, clasificarea unor contravenții (așa cum sunt prevăzute acum) ca și infracțiuni.

– O limitare urgentă a vitezei bărcilor și a capacității motoarelor pe Dunăre pentru ambarcațiunile de pescuit – max. 60 de cai pe Razim și 40 de cai în Deltă.

– Fie că vorbim de pescuit sportiv sau comercial, dimensiunea peștelui prins și neeliberat trebuie să crească, pentru ca pescarii să nu mai plece acasă cu puiet. Acest lucru este valabil mai ales pentru pescarii care vin din țară și vor să rețină orice pește, indiferent de dimensiune.

– Tot pentru pescarii care nu înțeleg că sunt într-o rezervație naturală, înzecite amenzile pentru neigienizarea spațiului de pescuit sportiv.

– Interdicția la pescuit pentru anumite specii aflate în declin, pentru perioade de doi ani, pentru a permite populațiilor din specia respectivă să se refacă.

Vrem o Deltă curată, unde flora și fauna să fie protejate sau închidem ochii și mergem pe același drum ca și până acum?”

„Mai sunt multe… foarte multe de rezolvat și pus la punct în Rezervația Biosfera Deltei Dunării, iar acestea sunt doar niște puncte de plecare, chestiuni pe care le putem rezolva rapid. Iar până când se va alege și noul Guvernator al Deltei, un proces care durează mult prea mult (din punctul meu de vedere), noi trebuie să ne punem de acord și să stabilim împreună pe ce drum dorim să o apucăm. Vrem o Deltă curată, unde flora și fauna să fie protejate și să ne putem bucura de ele sau închidem ochii și mergem pe același drum ca și până acum?”, a concluzionat Bogdan Bola.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top