Actualitate

Biserica satului Telița, monumentul istoric adăpostit de comuna Frecăței

Construită cu șase turle, lucru foarte rar în România, biserica „Nașterea Maicii Domnului” din satul Telița este dovada de peste timp a conviețuirii etniilor dobrogene. Construcția, clasată ca monument istoric de categoria A se află într-un îndelungat proces de reabilitare, un lucru mai mult decât necesar pentru punerea în valoare a locașului de cult situat în zona atât de căutată de vizitatori: triunghiul mănăstirilor Celic-Dere, Saon, Cocoș.

Biserica ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului” Telița a fost construită între anii 1902-1907, după ce vechea biserică din sat a fost mistuită de un incendiu în anul 1899.

Oamenii, majoritatea urmași ai refugiaților din sudul Basarabiei rezultați în urma războaielor ruso-turce, au adus cu ei și stilul arhitectural al bisericilor. Așa se face că monumentul din Telița seamănă cu Lavra Pecerskaia din Kiev, iar în anumite medii se spune că a fost chiar construită după planurile celebrei Lavre ucrainene.

Printr-un Ordin al ministrului Culturii, emis pe 20 august 2012, s-a schimbat grupa valorică de clasare din „B” în „A” a imobilului Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din satul Telița, comuna Frecăţei, judeţul Tulcea.

Conform tradiției locale, vechiul așezământ din Telița ar fi construit la începutul secolului al XIX-lea, sub forma unui schit de călugări. Fiind din lemn, biserica a căzut pradă flăcărilor după numai un secol. Construcția actuală a fost edificată în perioada preotului Marin Popescu, primul slujitor român de aici (înainte fiind preoți ucraineni).

Anii și-au spus cuvântul, iar cutremurul din 1977 a accelerat degradarea clădirii. Oamenii din sat se roagă acum în paraclisul „Înălțarea Domnului”, construit în ultimul deceniu, și așteaptă ca monumentul istoric să fie reabilitat și redat întregii lumi, așa cum merită.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top