Opinii

Banii europeni, salvarea comunităţilor în timp de criză

13, un număr norocos pentru administraţia publică din Murfatlar

Suntem în toiul crizei economice, iar din punct de vedere al situaţiei financiare primăriile din judeţul Constanţa se împart în trei categorii: cele care mai au puţin şi vor fi închise pentru că nu au bani nici măcar de coli şi pixuri, cele care mai au bani cât pentru a plăti salariile, drept pentru care nu se mai mişcă nimic, nici în primărie, nici în comună şi cele care sunt nevoite să facă economii, pentru a-şi continua proiectele şi care au angajaţi ce se spetesc muncind pentru materializarea acestora. În această ultimă categorie se pot încadra primării precum Ovidiu, Valu lui Traian, Nicolae Bălcescu, Cumpăna, Năvodari, Crucea sau Murfatlar. În ce priveşte cea din urmă administraţie publică locală, reprezentată prin primarul Gheorghe Cojocaru, angajaţii chiar se pot lăuda cu o listă însemnată de proiecte realizate sau în curs de realizare, atât prin programe guvernamentale, cât şi prin fonduri europene. (foto: Gheorghe Cojocaru, primar Murfatlar)

Un articol de Andreea PAVEL

Acestea fiind zise, vă redăm în rândurile ce urmează proiectele Primăriei Murfatlar, ce ne-au fost puse la dispoziţie şi detaliate, pentru o mai bună informare a publicului, de consilierul primarului, Lavinia Gheorghe. De menţionat ar mai fi că proiectele enumerate în rândurile ce urmează reprezintă materializarea iniţiativelor administraţiei locale din anul 2009, an ce va rămâne cu siguranţă în istoria economiei mondiale ca fiind poate cel mai “negru” după 1929.

Programe guvernamentale:

,,Înlocuirea sistemului de încălzire clasic cu sisteme ce utilizează energia produsă din surse regenerabile la Şcoala cu clasele I-VIII Adrian V. Rădulescu, (Şcoala Generală cu clasele I-VIII),  oraşul Murfatlar”. Proiectul se va realiza cu ajutorul Programului de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încalzire cu sisteme care utilizează energie solară, energie geotermală şi energie eoliană, ori alte sisteme care conduc la îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului (Programul Casa Verde) şi a costat Primăria 1.314.639,44 lei. A fost depus pe 15.09.2009 şi se află în curs de evaluare.

Înfiinţarea scuarului public şi a spaţiilor verzi în zonele: bloc A; blocuri B5-B6; blocuri A4, A5, B9 din oraş,  cu ajutorul Programului naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi. Suma pe care primăria trebuie să o plătească în cadrul acestui proiect este de 36.954,08 lei.

Înfiinţare scuar public în zona ,,Bazin deversor”. Proiectul a fost depus prin Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi, are valoarea de  36.124,94 lei şi se află în curs de evaluare.

Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă în satul Siminoc şi extinderea sistemului de canalizare pe străzi sunt alte două proiecte ce se află în curs de evaluare. Acestea au putut fi depuse cu ajutorul programului “Sistem integrat de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare, a staţiilor de tratare a apei potabile şi staţiilor de epurare a apelor uzate în localităţile cu o populaţie de până la 50.000 de locuitori”. Proiectul are valoarea de 6.450.000 lei.

Construirea de locuinţe pentru tineri: trei amplasamente situate pe str. Alexandru Ioan Cuza, str. General Vasile Milea (zona Stadion), str. General Vasile Milea FN, prin Programul ANL. Valoarea urmează a fi stabilită prin SF, iar momentan s-au semnat trei contracte cu ANL, pentru 105 apartamente.

Reabilitarea podului pe DC 27 la km 0+500, reabilitarea şi modernizarea podului pe DC 27 la km 4+180, Murfatlar-Siminoc au fost posibile prin “Programul de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din spaţiul rural”. Proiectul se află de asemenea în curs de evaluare şi are o valoare de 4.453.440 lei.

Amenajarea bazei sportive în satul Siminoc este un alt proiect, aflat în curs de finanţare, care s-a materializat cu ajutorul “Programului de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din spaţiul rural”. Valoarea proiectului este de 614.871 lei.

Administraţia locală mai are în palmares şi un număr de şase proiecte europene care au fost depuse şi se află în curs de evaluare:

,,Reabilitare, modernizare, extindere şi echipare a Şcolii nr. 2, respectiv Şcoala Generală din Murfatlar şi Şcoala Generală din Siminoc (Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3 – „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”, Domeniul major de intervenţie 3.4 – „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educationale preuniversitare, universitare si a infrastructurii pentru formare profesionala continua”). Valoarea proiectului este de 2.752.351;

“Eficientizarea serviciilor publice prin implementarea sistemului integrat de management – ISO de mediu şi sănătate şi securitatea muncii în cadrul Primăriei oraşului”, realizat cu ajutorul Programului Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative şi care costă primăria 287.274,24 lei;

“Utilizarea responsabilă a resurselor naturale şi încurajarea dezvoltării durabile a formelor alternative de turism” (în calitate de partener). Programul care a făcut posibilă depunerea acestui proiect este cel de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013, iar valoarea este de 996.665 lei;

“Promovarea egalităţii de şanse şi de gen în ocupare şi în societate”(în calitate de partener) este un alt proiect european realizat prin POS DRU şi are o valoare de 259.069 lei.

Tot prin POS DRU a fost realizat şi “Îmbunătăţirea accesului grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii” (în calitate de partener) şi are o valoare de 474.013 lei.

Nu în ultimul rând, “Sistemul electronic transfrontalier de informare publică” (în calitate de partener) va putea fi realizat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013. Costurile acestui din urmă proiect ajung la 130.000 euro.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top