Actualitate

Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării și Consiliul Județean Tulcea au organizat seminarul ”Turismul Deltaic – liantul între valorile de patrimoniu ale Deltei Dunării”

Organizat în ziua de 5 octombrie la Satul de Vacanță Gura Portiței, seminarul ”Turismul Deltaic – liantul între valorile de patrimoniu ale Deltei Dunării”  a avut ca principale obiective: evaluarea situației turismului în actualul context socio-economic și sanitar; prognoza privind evoluția turismului deltaic în anii următori și măsuri necesare pentru a veni în sprijinul comunităților și industriei ospitalității; măsuri necesare a fi implementate pentru realizarea echilibrului între biodiversitate și activitatea turistică în Delta Dunării, evaluarea sezonului turistic 2021 și prognoza privind 2022.

La acest seminar au fost prezenți: Cătălin Țibuleac, președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, Vitali Finoghen – primarul comunei Sarichioi, Eugen Ion – primarul Comunei Jurilovca, Marius Strat șeful Centrului Național de Informare și Promovare a Județului Tulcea, Catalin Balaban – vicepreședintele Federației Organizațiilor Producătorilor de Pește din Delta Dunării și Gabi Dițu – administratorul Satului de Vacanță Gura Portiței.

De asemenea au participat on line, în video conferință și Alin Chipăilă, perședinte al Federației Asociațiiilor de Promovare Turistică din România, Adrian Voican – membru în consiliul director al FAPT, primarul comunei Crișan – Silviu Rahău, Dan Ghinescu – vicepreședinte al AMDTDD.

Așa cum demonstrează cifrele prezentate de Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării (AMDTDD) și în acest an, Delta Dunării a rămas una din destinațiile preferate de turiștii români.

“Datorită pandemiei Covid și a faptului că nu s-a prea putut ieși în străinătate, românii și-au redescoperit anul trecut țara. A ajutat mult și faptul că au fost voucherele de vacanță, dar cred că cel mai mult a câștigat Delta Dunării prin faptul că a fost și va rămâne o destinație unică și că unii turiști au fost fidelizați cumva” a declarat Cătălin Țibuleac.

Conform cifrelor prezentate în cadrul seminarului de către Cătălin Țibuleac, în perioada ianuarie-august 2021, numărul celor care au preferat Delta Dunării este de 111.824 turiști, ceea ce reprezintă o creștere de 34,5 % în primele 8 luni ale acestui an, față de aceeași perioadă a anului 2020.

ARBDD oferă date eronate

Probabil, în necunoștință de cauză sau datorită colectării de date inexacte, cei din conducerea Administrației Rezervației Biosfera Delta Dunării (ARBDD) au declarat că numărul turiștilor înregistrați în perioada ianuarie-august 2021 este de 31.032 de turişti români şi 3.800 de turişti străini.

Cătălin Țibuleac, președintele AMDTDD, a explicat contradicția dintre cifrele declarate de ARBDD și cele demonstrate de statistica Asociației MDTDD:

”O instituție care lansează public niște cifre are obligația să se asigure că acestea sunt corecte. Este aberant să spui că Delta, în anul 2020, a avut doar 44.000 de turiști în destinație, în condițiile în care toată lumea a văzut că lucrurile au stat cu totul altfel. Urmează o altă cifră, absolut halucinanta, 35.000 de turiști în 2021. Realitatea din teren arată cu totul altceva. Toți operatorii economici autorizați din Deltă au obligația să raporteze lunar numărul de turiști către ARBDD. Cifrele acestea sunt obținute din raportările a mai puțin de 50% din operatori. Evident că nu corespund realității din teren. Deși ARBDD poate să coopereze cu cei direct implicați pentru a obține cifre și informații corect, nu o face.

Conducerea instituției are o politică de izolare dovedită, și cu toate că a încercat câteva jocuri de imagine, în fapt nu comunică cu absolut nimeni și așa apar astfel de erori. ARBDD, în anul 2020, a eliberat 105.380 permise de intrare în Rezervație.

La o raportare de 44.000 de turiști, restul unde s-au cazat? La negru? Asta induce, în mod eronat, ideea că turismul ilegal în Deltă a devenit exploziv, ceea ce nu are nicio legătură cu realitatea.

În 2021, până în august, au fost eliberate 104.000 permise, iar ei spun că au fost puțin peste 30.000 de turiști. Unde sunt restul de 70.000?

Consider că actuala conducere a Rezervației nu se pricepe, nu conștientizează și nu își asumă responsabilitatea pentru ceea ce este Delta, în complexitatea sa.”

Problema șacalilor, o chestiune care trebuie rezolvată urgent

“Pe lângă frumusețea naturii, trebuie să vorbim de comunități, dar și de dezvoltarea economică sustenabilă a zonei. Noi trebuie să protejăm atât natura, cât și oamenii de aici. Este aberant să mergi pe ideea că șacalii pot fi o atracție turistică, deși este evident că aceștia fac prăpăd în fauna Deltei, că au intrat în comunități și că sunt un pericol real pentru toată lumea. Au ajuns să dezgroape și morții din cimitire. Estimativ vorbim despre minim 5 mii de șacali care fac dezastru în mai toată Delta. Ironic vorbind, poate ar fi cazul să fie organizate safari-uri pentru vânarea acestor șacali, specie invazivă și foarte periculoasă care a invadat Delta Dunării. Doamna guvernator probabil nu înțelege fenomenul. O invit și pe această cale să petreacă măcar o noapte în Deltă și să asculte urletele șacalilor și să constate dezastrul pe care aceștia îl fac.

Avem o Deltă pentru oameni și, bineînțeles, oameni pentru Deltă. Dacă ne referim la biodiversitate ne referim, evident la comunități, ne raportăm la dezvoltarea economică, dezvoltare care trebuie, evident, să fie întotdeauna în echilibru cu natura.” a declarat Cătălin Țibuleac.

Delta va fi digitalizată

“Construim o platformă de digitalizare a Deltei. Suntem în faza de implementare și va fi pusă la dispoziția ARBDD ca să fie integrată ca atare.

Orice turist își va putea folosi aplicația de pe telefonul mobil și astfel va afla ce anume poate vizita în raza zonei în care se află, ce reprezintă din punct de vedere al faunei și florei acea zonă, unde anume se află acel turist în timp real, ce restricții de acces sunt în diferite zone ale Deltei, poate apela oricând la sistemul 112 în caz de urgențe, etc…” a mai spus Cătălin Țibuleac.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top