Politic

George Șișcu: Punctele Gastronomice Locale, soluția pentru dezvoltarea turismului și economiei locale

În urma votului din Camera Deputaților, o nouă lege privind deschiderea Punctelor Gastronomice Locale a fost adoptată recent în România. George Șișcu a fost unul dintre inițiatorii acestei legi și anunță că aceasta permite locuitorilor din mediul rural să deschidă puncte gastronomice în propriile gospodării, servind preparate cu specific local. Deputatul subliniază că legea facilitează deschiderea Punctelor Gastronomice Locale, oferind o alternativă accesibilă la restaurantele clasice. Procesul de autorizare este simplificat, documentația necesară este redusă, permitând astfel participarea extinsă a comunităților rurale. Măsura sprijină turismul și afacerile locale, promovând tradițiile gastronomice și contribuind la dezvoltarea economică durabilă a zonelor rurale.

„Am votat de curând în Camera Deputaților o lege (printre ai cărei inițiatori mă număr) care prevede deschiderea de puncte gastronomice locale de către locuitorii din mediul rural. Prin efectele acestei noi prevederi legislative, orice gospodar al Deltei Dunării, spre exemplu, poate găti și servi turiștii, până la 15 persoane odată, în spațiul propriei locuințe, cu preparate cu specific pescăresc și nu numai.

În contextul în care ne dorim, pe de o parte, susținerea turismului rural, în special gastronomic, iar pe de alta susținerea economică a micilor producători din aceste comunități, înființarea acestor Puncte Gastronomice Locale reprezintă o soluție pe care o găsesc foarte potrivită. Gândiți-vă că documentele necesare deschiderii unui astfel de punct sunt infinit mai puține decât ale unui restaurant clasic, care ar necesita investiții uriașe pentru nivelul economic al locuitorilor Deltei.

Devine legală astfel vânzarea și servirea de preparate în gospodăria proprie, urmând câțiva pași: obținerea atestatului de producător agricol de la Primărie, depunerea unei cereri pentru deschiderea unui astfel de punct la Direcția Sanitar Veterinară. După ce primești certificatul de înregistrare de la DSV, poți desfășura în deplină legalitate această activitate! Desigur, ai nevoie și de o formă legală de organizare de tipul SRL, întreprindere familială, PFA etc.

Aș mai menționa aici faptul că elaborarea cadrului de reglementare pentru funcționarea Punctelor Gastronomice Locale a fost demarată încă din anul 2016 de către Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și a beneficiat de tot suportul Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, precum și Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, declară Șișcu.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top