Comisia Europeană

Arheologii constănţeni Gabriel Custurea şi Virgil Lungu cercetaţi de DNA pentru dispariţia metopelor de la Adamclisi

Procurorii anti-corupţie s-au apucat de „săpături” la Muzeul de Istorie

Serviciul Teritorial Constanţa din cadrul Direcţiei Naţionale Anti-corupţie a deschis în anul 2010 un dosar de cercetare împotriva unor angajaţi al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC).
Ziarul DEZVĂLUIRI a solicitat informaţii cu privire la anchetarea unor specialişti de la MINAC, cerând detalii referitoare la identitatea acestora şi faptele pentru care sunt  cercetati. DNA Constanţa a confirmat în mare parte informaţiile noastre, fără a oferi însă amănunte, întrucât ancheta este încă în curs. Adresa semnată de procurorul şef de serviciu Sorin Constantinescu menţionează: „ Unul dintre angajaţii MINAC este cercetat în dosarul cu numărul 9/P/2010, aflat în lucru la DNA – ST Constanţa, însă din motive care ţin de economia anchetei, de protecţia vieţii private precum şi de dreptul la un proces echitabil, în această fază a procedurii judiciare nu vă putem comunica identitatea acestei persoane sau fapta pentru care aceasta este cercetată”. În aceeaşi adresă, DNA Constanţa scoate însă de pe lista eventualelor fapte cercetate, distrugerea unui sit arheologic.

Un articol de Cristian CEALERA

 

Astfel, concluzia logică ar fi că arheologul misterios ar putea fi anchetat pentru fraudă, deturnare de fonduri sau alte fapte de corupţie de acest gen. Potrivit unor surse, un posibil obiect de cercetare ar fi modul defectuos de realizare a unor invetare de şantier, existând suspiciunea că în anii trecuţi, obiecte descoperite în situri arheologice s-au pierdut pe drum şi nu au ajuns niciodată în inventarul Muzeului Constanţa.

Custurea şi Lungu sunt persoanele învinuite!

Am aflat că dosarul cu pricina face de fapt referire la doi învinuiţi şi că aceştia sunt directorul MINAC Gabriel Custurea şi fostul director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Virgil Lungu. Acesta din urmă a confirmat faptul că este cercetat în dosar, împreună cu directorul Custurea şi spune că ancheta a fost acum preluată de poliţiştii Secţiei  3. Potrivit lui Lungu, dosarul DNA a plecat de la o plângere din 2010, făcută împotriva sa şi a lui Custurea de un fost coleg de la Direcţia pentru Cultură, Marian Zidaru. De cealaltă parte, Custurea pare să nu ştie ce se întâmplă: „Nu pot să comentez această informaţie. Nu ştim nici noi mai multe, aşteptăm să vedem cursul anchetei, nu ştim dacă este cineva cercetat sau pentru ce faptă anume. Nu pot să îmi dau seama despre ce ar putea fi vorba” ne-a declarat directorul general MINAC, Gabriel Custurea.

Metopele de la Adamclisi – mărul discordiei

În anul 2010, Virgil Lungu a fost anchetat de IPJ Constanţa, fiind suspectat pentru trafic cu obiecte de patrimoniu, alături de alte persoane. I se imputa la acea vreme că a contribuit la dispariţia unor metope aparţinând Muzeului Troapeum Traiani Adamclisi, metope ce au ajuns se pare, la un moment dat, „dintr-o eroare”, în Italia. S-a spus la acea vreme că Lungu ar fi pus studenţi să facă copii ale metopelor şi că a rătăcit apoi în mod intenţionat originalele, cu acceptul lui Gabriel Custurea.

Conflictul cu Marian Zidaru

Povestea este însă se pare mult mai încurcată. Între Lungu şi cel care a făcut plângerea la DNA, Marian Zidaru există un conflict vechi de ani buni. În 2010, acesta l-a reclamat la Ministerul Culturii pentru întocmirea defectuoasă a unor dosare de descărcare arheologică. Ministerul a trimis o comisie de anchetă care a descoperit că 98% din certificatele de descărcare avizate de Lungu nu erau deloc în regulă. Supărat pe colegul „trădător”, Lungu a sărit la bătaie. Cei doi şi-au împărţit pumni chiar pe holurile Direcţiei, sub ochii a numeroşi martori. Ulterior şi-au scos amândoi certificate medico-legale care atestau că au fost victimele unor agresiuni.

O meserie bănoasă?

În ultimii ani s-a săpat însă foarte puţin pe şantierele arheologice ale Constanţei, pentru cercetare, statul alocând anual sume aproape ridicole. S-a lucrat însă mult pe Autostrada Constanţa – Cernavodă şi pe centurile adiacente ale municipiului, specialiştii MINAC fiind responsabili cu descărcările de sarcină arheologică, înainte ca lucrările de pe autostradă să fie efectuate. De altfel, singurele descoperiri majore din ultimii trei ani sunt siturile identificate la margini de autostradă, cum este cazul necropolei de la Valu lui Traian sau al aşezărilor romane şi medievale, descoperite în acelaşi perimetru. Specialiştii angajaţi la muzeele constănţene au salarii mizere, unii chiar de şapte – opt milioane de lei. Cei din conducere o duc însă mult mai bine. Directorul MINAC, Gabriel Custurea a menţionat în declaraţia sa de avere din 2012 un salariu anual de aproximativ 840 de milioane lei vechi. În acelaşi timp, Custurea a primit şi aproximativ 180 de milioane de lei vechi, în urma colaborării cu firma Deprom, singura care este specializată în lucrări pe situri şi ai căror patroni din familia Coja au o strânsă legătură că cei din conducerea MINAC. În timp ce şefii lor dau cu subsemnatul la DNA sau obţin sume mari de pe urma colaborărilor cu DEPROM, angajaţii MINAC mor efectiv de foame. Arheologii nu şi-au luat de două luni salariile pentru că bugetul pe 2013 nu a fost încă aprobat.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top