Consiliul European

Antieroul

Eroul negativ e un tip rau. Vine pe un cal negru, sau coboara dintr-o masina neagra. E îmbracat riguros, în negru, din cap pâna-n picioare. Ochii acestui mesager al mortii sunt vii, privirea patrunzatoare. Eroul negativ nu are planuri pe termen lung, ci niste ambitii ridicole, legate de distrugerea cutarui sau cutarui lucru. Anticristul, de pilda, e un erou negativ. O ipostaza mult mai durabila a tipologiei negative este antieroul. Un individ comun, dotat, însa, cu exceptionala calitate de a-si juca rolul cu naturalete. Acolo unde eroul negativ vine sa schimbe lumea, antieroul încerca si reuseste sa ne convinga ca nimic din cele bune nu se va schimba. Peren, ca o planta inutila, el este cameleonic, aproape polimorf. Si ubicuu.

Un articol de RÃZVAN PETRE

În preajma alegerilor din 2000, CDR si partidele-satelit aveau o mare problema. Mamutul PDSR si locomotiva sa – Ion Iliescu – se îndreptau pufaind catre o victorie electorala, împinsi de la spate de votul negativ si dezamagirea populatiei de catre fortele de dreapta. Si atunci, baietii au început sa scoata dosarelele. Si-au zis „Îi compromitem pe Iliescu si ai lui!” – ce iluzie desarta. Primul episod a fost „telefonul rosu”, plasat strategic la începutul anului electoral. Se urmarea atunci demonstrarea faptului ca Iliescu ar fi vrut sa reorienteze România spre o alianta cu Rusia. Esecul acestei manevre subtiri nu a reusit sa convinga pe strategi de subtirimea planului de ansamblu. Au urmat alte manevre similare, culminând cu cazul „Eterna si fascinanta Românie”, un scandal de coruptie si finantare ilegala ce a depasit granitele tarii. Spre dezamagirea celor ce trageau sforile campaniei de denigrare PDSR, Iliescu si partidul sau nu au avut de suferit. Ba, dimpotriva, de ce se adunau mai multe dovezi împotriva sa, de ce Iliescu crestea mai mult în sondaje.
Am vazut un documentar despre Nixon, nefericitul presedinte american ce a avut o relatie dezastruoasa cu presa. Doua erau punctele culminante ale acestui documentar: Primul, dezbaterea televizata cu contracandidatul Kennedy, la prezidentiale, si al doilea – campania esuata pentru functia de guvernator al Californiei. Concluzia personala, cum ca Nixon a fost un papagal frustrat, nu mi-a putut fi schimbata de morala documentarului, si anume ca acesta a facut o chestie calculata si inteligenta, atacând presa care îl desfiintase.
Întreaba un român ce e. O sa se gândeasca un pic, apoi o sa-ti însire niste exagerari  stupide. Întreaba-l ce nu e, si are sa-ti raspunda, pe negândite, ca nu e multumit, nu e sanatos, nu e fericit. Nu stiu cât de fin sociolog e Basescu, dar stiu sigur ca face bine ce face. A reusit în mai putin de un an de mandat sa-si puna toata presa în cap. Fiecare actiune a sa este reflectata negativ, iar, în rarele momente când iese sa dea explicatii, îsi atrage si mai multe critici. Aparent, fara sa-i pese de imaginea sa, el se îmbraca neprotocolar, danseaza prin cârciumi si îsi conduce masina personala dupa nopti de baute. Noi, presa, îl criticam pentru toate astea si pentru viata sa politica încercând sa demascam antieroul din el. Dar asta, într-o tara care este atât de „anti”, face ca Basescu sa fie… un presedinte popular.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top