Ştiri

Comedia armoniei la CJ Tulcea

Consiliul Judetean Tulcea pare sa fi încremenit în era partidului unic, cele mai multe Hotarâri fiind adoptate, în cel mai pur stil comunist, cu unanimitate.
 
În timp ce consilierii voteaza de zor propunerile presedintelui Gheorghe Bunduc, banii publici sunt cheltuiti pe activitati neproductive, peste 50% din buget fiind alocat asistentei sociale, culturii si religiei.
 
Un articol de RÃZVAN PETRE

Cine credea ca era comunista, cu voturile trucate si unanimitatile aranjate, s-a terminat, lasând loc unei democratii în care toata lumea se cearta cu toata lumea, se înseala. Dovada este vie, în judetul Tulcea. Sedintele Consiliului Judetean Tulcea par desprinse din basmul frumoasei din padurea adormita. Cufundati într-o armonie somnambula, toti consilierii, indiferent de pozitie sau orientare politica, par sa fi adormit cu mâna pe sus. Proiectele de hotarâre prezentate de Presedintele Gheorghe Bunduc trec la foc automat, fara ca cineva sa aiba ceva de comentat. Cele mai multe proiecte sunt adoptate în forma propusa, arareori se gaseste cineva sa vina cu modificari. Daca, totusi, vreunul dintre consilierii prezenti are de adus un amendament, acesta este rapid adoptat, în forma propusa. Ca dovada a faptului ca CJ Tulcea functioneaza pe principiul gastii de interese, eventualele amendamente, ca si proiectele presedintelui, sunt votate „pentru” în unanimitate, de parca toti consilierii se gândeau sa le propuna, dar doar unul dintre ei a avut curajul sa o faca. Motto-ul sedintelor de consiliu ar putea fi: „Nu au fost intrebari sau discutii. Aprobat cu unanimitate”.

Un buget bazat pe pomana

Un fapt ce nu pare sa îi deranjeze prea tare pe consilierii ce îsi încaseaza salariile doar pentru efortul fizic de a ridica mâna este felul în care sunt împartite veniturile si cheltuielile bugetare. Putin peste 15% din încasarile CJ Tulcea pe 2006 au fost din surse proprii. Grosul fondurilor a venit din subventiile de la bugetul de stat, fondurile defalcate din TVA si impozitul pe venit. De mentionat ca sumele defalcate din TVA sunt fonduri fixe, cu destinatii precise – drumuri, energie termica, asistenta sociala. Si la capitolul Cheltuieli sunt ceva probleme. De exemplu, aproape 40% din banii din buget sunt cheltuiti cu asistenta sociala. Pe un surprinzator loc doi se afla capitolul Cultura, Religie. Acestuia îi este repartizat aproape 15% din buget, mai mult decât învatamântului si serviciilor publice, la un loc. Dupa parerile unor consilieri, cheltuielile cu asistenta sociala ar fi chiar mai mari, ajungând la circa 50% din banii alocati în buget. Prin comparatie, capitolul Sanatate primeste sub 1% din fondurile destinate judetului Tulcea.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top