Politic

Angajatori tulceni reclamă că nu se mai aplică Măsurile pentru stimularea ocupării forței de muncă. Anișoara Radu: Când se va rezolva această problemă?

Deputatul Anișoara Radu declară că mai mulți oameni de afaceri din Tulcea au anunțat că nu primesc de aproximativ jumătate de an subvențiile contractate conform măsurilor pentru stimularea ocupării forței de muncă. Aceste subvenții se acordă la solicitarea persoanelor juridice care angajează persoane ce aparțin unor categorii dezavantajate sau cu acces mai dificil pe piața muncii (șomeri peste 45 ani sau părinți unici susținători ai familiilor monoparentale, someri de lungă durată sau tineri NEETs, cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni), înregistrate în evidențele agențiilor pentru ocuparea forței de muncă județene.

“Mai mulți reprezentanți ai mediului de afaceri din Tulcea au semnalat faptul că nu au primit de cinci – șase luni subvenția contractată conform actelor normative aprobate în anul 2019, subvenție acordată „angajatorilor care încadrează şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, șomeri care mai au 5 ani până la pensie, şomeri de lungă durată sau tineri NEET, persoane cu handicap” (conform legii).

Din informațiile pe care le am, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Tulcea ar fi primit finanțare doar pentru anul care a trecut, anul 2020 fiind fără alocare bugetară pentru aceste subvenții de care beneficiază în mod legal angajații și angajatorii. Mai mult decât atât, angajații și angajatorii care se încadrează în această secțiune sunt „plimbați” de la o instituție la alta fără să știe dacă și cum se va rezolva această problemă. Și mai ales, când (?!)

Reamintesc faptul că anul trecut au fost adoptate Măsurile pentru stimularea ocupării forței de muncă pentru mai multe categorii de angajați și că, la acest moment legea nu este prorogată, așadar, ar trebui să se și aplice (!) dar că, la sfârșitul primei luni a anului în curs, responsabilii ridică din umeri pentru că nu știu ce să răspundă.

Acestea fiind spuse, doresc să-i asigur pe angajatorii și pe angajații tulceni care se confruntă cu această situație că voi formula în regim de urgență o interpelare în acest sens către Ministerul Muncii și Protecției Sociale care are obligația de răspunde în 30 de zile” a declarat Anișoara Radu.

Actualitate

To Top